Circa 8.000 de cadre didactice din judeţ, 1.000 de cadre auxiliare şi peste 500 de angajaţi de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) vor primi, până la finele acestui an, o bursă de 150 de euro.
Deşi iniţial Ministerul Educaţiei a precizat că stimulentul financiar este oferit pentru perfecţionare (respectiv pentru participarea la cursuri, conferinţe, achiziţionarea de materiale didactice, cărţi, reviste, programe educaţionale pe suport electronic), metodologia de acordare a acestor bani interzice achiziţionarea de materiale didactice.
Prof. Traian Pădureţ, liderul Sindicatului „Pro Educaţia” Suceava, a explicat că „aceste fonduri pot fi folosite doar pentru cursuri de dezvoltare personală, cursuri de perfecţionare în interes personal, care să coincidă şi cu interesul şcolii. Ideea este că pentru a urma aceste cursuri trebuie urmaţi extrem de mulţi paşi, proceduri, hârtii de făcut, astfel că mulţi profesori vor renunţa la aceşti bani, dat fiind faptul că nu e obligatoriu ca suma să fie accesată. Profesorii de la ţară, din zonele de munte, nu vor accepta să facă atâtea drumuri”.
Pădureţ a mai accentuat că programul derulat acum câţiva ani - „100 de euro pentru cărţi”, şi întrerupt în 2010, era mult mai eficient dat fiind faptul că fiecărui cadru didactic i se permitea să-şi achiziţioneze o gamă largă de materiale.
„Profesorii îşi cumpărau cărţi pe care le foloseau ani de zile. Probabil au pus condiţia cu aceste cursuri de perfecţionare pentru ca mulţi dintre beneficiari să renunţe la cei 150 de euro”, a mai opinat Traian Pădureţ.
Cei 700 de lei vor fi viraţi de Ministerul Educaţiei către Inspectoratul Şcolar Suceava, care la rândul său va vira banii către cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar.
Suma este alocată printr-un proiect european, derulat de Ministerul Educației Naționale împreună cu Ministerul Fondurilor Europene.
În total, la nivel naţional, circa 50 milioane de euro sunt necesari pentru acest program, iar pe lângă angajaţii din învăţământul preuniversitar, de burse vor beneficia şi universitarii.
( 8 nov 2014, 13:07:39
Cum sa nu fie obligatorii cursurile ? Tot personalul didactic a fost trecut pe liste si transmis la ISJ. Pai, daca e mita, nu trebuie sa beneficieze de ea toti? Daca un cadru didactic a parcurs in acest an un curs de perfectionare si nu mai doreste sa urmeze inca unul, nu poate oare refuza suma? Si atunci de ce a fost trecut de scoli fara a exista o cerere din partea cadrelor didactice? Nu este oare un abuz al scolilor si al ISJ? Dar, daca profesorii primesc banii in contul personal, fara sa solicite aceasta suma, cheltuie aceasta suma, nu parcurg nciun curs si , ca atare, nu justifica cheltuirea sumei, cum recupereaza ISJ suma respectiva? Daca un curs costa doar 3oo lei, ce se intampla cu diferenta? Dar, daca e electorala, fie primit! Domnul a luat, Domnul a dat, Guvernul fie laudat ! Oameni buni, luati banii si votati cu cine va dicteaza constiinta ! Dati-le o lectie ! Macar voi profesorii!!!