Cele peste 20.000 de familii din municipiul Suceava care sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare vor beneficia în continuare de căldură şi apă caldă.
Oprirea acestor servicii, anunţată în cursul zilei de miercuri de către producătorul de energie termică, Bioenergy Suceava, nu va mai avea loc.
„Bomba” care ar fi lăsat în frig aproximativ 60.000 de persoane, în prag de iarnă, a fost „dezamorsată” în cursul zilei de ieri, când conducerea Primăriei Suceava a avut o întrevedere cu cei care sunt la conducerea firmei Adrem Invest şi Bioenergy Suceava.
„În urma discuţiilor purtate cu preşedintele companiei Adrem Invest, Adrian Bodea, am găsit înţelegere, pentru a nu fi oprită furnizarea căldurii şi a apei calde. Centrala nu se va mai opri duminică, aşa cum s-a anunţat”, a declarat primarul Ion Lungu.
Edilul sucevean a spus că situaţia a putut fi deblocată ca urmare a faptului că între timp, în conturile Bioenergy au ajuns cele două milioane de lei alocate de Guvern în urmă cu câteva săptămâni, pentru că există promisiuni ferme că o nouă tranşă de bani va veni de la Guvern în perioada următoare, dar şi pentru că au fost lămurite o serie de neînţelegeri între producător şi furnizor.
„Banii alocaţi de Guvern pentru deblocarea situaţiei din octombrie, când centrala a fost oprită, din cauza datoriilor mari neîncasate, au ajuns. În urma discuţiilor purtate la Bucureşti zilele acestea şi datorită sprijinului prefectului Florin Sinescu, Suceava ar putea beneficia curând de un nou sprijin de la Guvern, tot de două milioane de lei, bani care vor ajunge la producătorul de energie termică, pentru a avea cu ce achita masa lemnoasă necesară furnizării căldurii”, a explicat edilul sucevean principalele argumente care au dus la deblocarea situaţiei în care un oraş întreg ar fi rămas fără căldură şi apă caldă.
Încasările de la populaţie, esenţiale pentru asigurarea căldurii în această iarnă
De asemeni, un factor important a fost cel de lămurire a situaţiei plăţilor făcute de Termica către cei de la Bioenergy, din încasările de la populaţie.
„Cei de la Bioenergy nu aveau motive să fie nemulţumiţi de încasările de la Termica, în condiţiile în care, de la 1 octombrie, adică în sezonul de furnizare a căldurii, 62% din ce s-a încasat de la populaţie a fost virat în conturile lor. Am pus pe hârtie tot ce s-a încasat şi ce a ajuns la ei şi am demonstrat clar acest lucru”, a spus Lungu. Problema e că încasările de la populaţie au fost mult mai slabe decât în alţi ani, ceea ce a făcut ca sumele virate către producător să fie insuficiente, comparativ cu cheltuielile lor de asigurare a biomasei necesare şi cele de producere a energiei termice.
„Este foarte important să ne asigurăm că minim 42% din ceea ce se încasează de la populaţie din facturile iernii ajunge la producător, să îşi poată asigura combustibilul necesar funcţionării centralei, dar fără ca populaţia să facă un efort serios să achite ceea ce a consumat, măsura aceasta este insuficientă”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
Miercuri dimineaţă, firma Bioenergy Suceava, care gestionează noua centrală termică, pe biomasă, a transmis o adresă oficială, prin care solicita, de urgenţă, plata integrală a restanţelor acumulate pentru energia termică furnizată, în valoare de aproape 17 milioane de lei (patru milioane de euro).
În caz contrar, producătorul de energie termică „ameninţa” cu oprirea centralei, în cursul zilei de duminică, astfel încât de luni sucevenii nu ar mai fi avut căldură şi apă caldă.
În prezent, datoriile pe care Termica le are de plătit către Bioenergy sunt de aproximativ 15 milioane de lei, adică aceeaşi sumă pe care o are de încasat de la populaţie pentru facturile restante.
( 7 nov 2014, 11:34:49
In alta ordine de idei eu ma intreb ce entitate reprezinta sucevenii centralizati.Din ce observam sunt sucevenii cu stea in frunte(sau cei care au calcat in rahat intr-o dimineata insorita).dica sunt norocosii carora li se plateste apa calda si caldura consumata.Fie din taxele locale platite si de necentralizati,fie din taxele si impozitele centrale platite de toata tara.De ce trebuie necentralizatii din Suceava si cetatenii din Romania sa plateasca apa calda si caldura pentru centralizati habar n-am.Suceava e compusa din centralizati si ciumeci.