joi, 6 nov 2014 - Anul XIX, nr. 259 (5768)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Lansări de carte, dezbateri şi întâlniri amicale, la Ziua Casei Corpului Didactic Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La 134 de ani de la naşterea patronului spiritual al instituţiei, ziua Casei Corpului Didactic (CCD) „George Tofan” Suceava a fost marcată ieri de cadre didactice, profesori metodişti, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, ai Universităţii din Suceava şi alţi invitaţi.

Lansări de cărţi, dezbateri şi întâlniri amicale s-au circumscris evenimentului organizat de conducerea CCD Suceava.

„Pe lângă faptul că sărbătorim ziua Casei Corpului Didactic, astăzi marcăm alte trei evenimente importante - apariţia volumului <Publicistică. Viaţa culturală în Bucovina> de George Tofan, ediţie îngrijită de prof. Traian Duminică, prof. Gavril Irimescu şi prof. Gheorghe Giurcă, apariţia volumului de poezie ilustrată <De la Copăcel la Bârca şi înapoi>, sub semnătura lui Mihai Pânzariu PIM şi a <Ghidului bibliotecarului> de Daniela Argatu”, a punctat Constantin Mărgineanu, directorul CCD, la debutul manifestării.

Mărgineanu a mai amintit câteva aspecte din istoricul instituţiei, a prezentat misiunea şi viziunea acesteia, obiectivele, precum şi evenimentele importante organizate în decursul acestui an de colectivul instituţiei. Nu a fost uitată nici oferta Casei, care include 12 cursuri acreditate de Ministerul Educaţiei şi peste 100 de programe avizate, menţionând că aproximativ 6.900 de cadre didactice au urmat cursurile propuse de instituţie. Totodată, acesta a mai amintit şi de activitatea bibliotecii CCD Suceava, care cuprinde peste 50.000 de volume, de editura instituţiei şi de  parteneriatele externe şi interne desfăşurate.

Cuvântări despre activitatea instituţiei, dar şi despre personalitatea marcantă a lui George Tofan au mai rostit Alexandru Rădulescu - vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, universitarul Dan Milici, Gabriel Cărăbuş – directorul Bibliotecii Bucovina „I.G.Sbiera”, prof. Gavril Irimescu şi prof. Gheorghe Giurcă.

 

„Publicistică” şi „Ghidul bibliotecarului”

Dacă anul trecut, la data de 5 noiembrie, a fost lansat volumul „Învăţământul în Bucovina”, o monografie ce poartă semnătura lui George Tofan, în acest an, la editura CCD a fost lansat volumul <Publicistică. Viaţa Culturală în Bucovina>, „un volum consacrat vieţii culturale din Bucovina dinainte de Primul Război Mondial”, după cum a declarat Gh. Giurcă, director al instituţiei sărbătorite în perioada 1975-1986.

Acesta a mai precizat că va urma şi publicarea celui doilea volum de publicistică.

„Orice cititor va găsi informaţii surprinzător de interesante în legătură cu viaţa culturală din Bucovina – turneele de teatru de la Bucureşti, Craiova, întâlnirile cu scriitorii români, printre care Sadoveanu, lucruri cu totul şi cu totul ieşite din comun pentru folosul vieţii culturale din Bucovina”, a mai afirmat Giurcă.

De partea cealaltă, Daniela Argatu, bibliotecar al CCD, a prezentat volumul „Ghidul bibliotecarului, un instrument util ce înmagazinează ani întregi de muncă, după spusele acesteia.

 

Volum ilustrat în memoria lui Adrian Păunescu

În memoria poetului Adrian Păunescu, cel care s-a stins din viaţă în data de 5 noiembrie 2010, artistul Mihai Pânzariu PIM a editat, sub egida CCD, o carte în care a ilustrat poezia acestuia.

„De la Copăcel la Bârca şi înapoi” adună 38 de poezii.

„Sunt poezii pe care eu le-am ales. Pun mâna în foc că puţini dintre dumneavoastră le cunosc, o să vedeţi dimensiunea filozofică a poetului Păunescu, un om căruia eu îi datorez o prietenie dincolo de moarte”, a punctat PIM, acesta adăugând că volumul ilustrat reprezintă un mic omagiu, o petală din floarea recunoştinţei la patru ani de la trecerea în nefiinţă a lui Păunescu.

Mihai Pânzariu are alte două volume de poezie ilustrată, editate în colaborare cu CCD, închinate poeziei lui Mihai Eminescu şi Nechita Stănescu. Pentru luna ianuarie, acesta pregăteşte un volum cu poeme ilustrate aparţinţând lui Grigore Vieru.

 

Despre CCD Suceava şi patronul spiritual al acesteia

Casa Corpului Didactic Suceava a fost înfiinţată în data de 15 ianuarie 1970, fiind o instituţie a cărei activitate era îndrumată şi controlată de IŞJ. După ce a fost desfiinţată în anul 1986, îşi reia activitatea în 1990, iar în noiembrie 2005 primeşte denumirea de “George Tofan”. George Tofan a pus bazele învăţământului în limba română şi a militat pentru introducerea alfabetului latin în şcolile din Basarabia. A înfiinţat, între anii 1910-1914, 14 şcoli primare româneşti şi apoi Şcoala normală particulară de fete din Cernăuţi, cu predare în limba română. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansări de carte, dezbateri şi întâlniri amicale, la Ziua Casei Corpului Didactic Suceava.
 Vizualizări articol: 2399 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Lansări de carte, dezbateri şi întâlniri amicale, la Ziua Casei Corpului Didactic Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei