miercuri, 5 nov 2014 - Anul XIX, nr. 258 (5767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din lumea cântecului popular

O elevă a Colegiului „Mihai Eminescu” a câştigat trofeul Festivalului Naţional „Pe marginea Dunării”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceveanca Roxana Sava, elevă în clasa a XII-a în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, şi-a adjudecat marele premiu al Festivalului Naţional „Pe marginea Dunării”, eveniment de amploare ce îşi propune promovarea celor mai talentaţi interpreţi de muzică populară şi punerea în valoare a cântecului şi portului popular din diferite zone folclorice ale ţării.

Cea de-a 30-a ediţie a festivalului a avut loc la finele lunii octombrie, la Giurgiu, în urma preselecţiei 32 de concurenţi fiind calificaţi în lupta pentru marele trofeu.

Roxana Sava a povestit că în cadrul festivalului a interpretat un cântec fără acompaniament muzical, specific zonei Bucovinei, şi un cântec de joc cu acompaniament muzical.

După ce un juriu de specialitate a apreciat interpretarea fiecărui solist, prezenţa scenică, autenticitatea costumului, sincronizarea artistului cu orchestra, Roxana a fost desemnată marea câştigătoare a ediţiei concursului din acest an.

Despre experienţa de la Giurgiu, Roxana ne-a mărturisit: „A fost primul meu concurs când am intrat pe scenă aproape fără emoţii, iar cele puţine care au fost, au fost în totalitate constructive. Publicul a fost primitor, a fost o atmosferă luminoasă. Imediat ce am terminat de cântat, am fost rechemată pe scenă pentru încă un ropot de aplauze, lucru care nu mi s-a întâmplat până acum, dar care m-a bucurat enorm. Au fost concurenţi buni, unii sunt studenţi sau absolvenţi ai Conservatorului din Bucureşti. Din partea organizatorilor, am primit invitaţia de a fi prezentă şi anul viitor la acest eveniment, în calitate de laureat”.

La concurs, Roxana a fost acompaniată de Orchestra Naţională „Valahia”, condusă de dirijorul Marius Zorilă, un dirijor atent şi priceput, după cum suceveanca a declarat.

„Am avut emoţii pentru că, în general, cântecele din zona Bucovinei sunt greu de interpretat, mai puţin accesibile pentru instrumentiştii din alte zone. Ei percep mai greu partiturile cântecelor din zona noastră. Trebuie să zic faptul că piesele din Bucovina sunt interpretate cel mai bine de orchestrele de aici”, a spus Roxana.

 

Este pregătită de interpreta Margareta Clipa

De parcursul profesional al Roxanei se ocupă, în prezent, interpreta Margareta Clipa.

Împreună cu aceasta, Roxana îşi alege repertoriul, culege cântece vechi de Anton Pann sau Alexandru Voevidca, le prelucrează şi le modelează, astfel încât să se potrivească personalităţii artistice a adolescentei.

„Pentru mine este cea mai mare bucurie şi cea mai mare realizare să lucrez cu doamna Margareta Clipa. Am lucrat cu mulţi profesori, dar cu un om care să mă descopere, să mă simtă şi să mă citească atât de bine, niciodată. E o mare onoare să lucrez cu dumneaei, mai ales că este foarte selectivă. Mi-a intrat la inimă şi, pe lângă faptul că mă ajută în alegerea repertoriului, îmi dă sfaturi corecte în ceea ce priveşte emisia vocală, dicţia, mă sprijină cu o vorbă bună, cu sfaturi, mă îndrumă”, a povestit Roxana Sava.

 

Visul său este să colaboreze cu Orchestra „Lăutarii” din Chişinău

Roxana este elevă la specializarea Filologie a Colegiului „Mihai Eminescu”, iar în prezent se pregăteşte de bacalaureat şi pentru admiterea la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii din Bucureşti. Totodată, Roxana a urmat şi cursurile Şcolii Populare de Arte Suceava (secţiunea canto popular), terminând cu media 10.

Eleva mărturiseşte că la 14 ani şi-a lansat primul album, „Din Horodniceni răsună”, cu 14 piese.

Următorul său album vrea să-l înregistreze alături de Orchestra „Lăutarii” din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, acesta fiind unul dintre visurile adolescentei.

Roxana şi-a descoperit pasiunea pentru muzică şi pentru folclor din copilărie.

În 2010, a participat la emisiunea concurs „Vreau să fiu vedetă”, de pe Antena 1, unde a ajuns în finală şi a fost recompensată cu premiul de popularitate.

Un an mai târziu, a câştigat marele premiu la Festivalul „Rapsodia românească”, un  concurs cu cinci etape, ce se desfăşoară pe parcursul unui an de zile.

Au urmat mai multe festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale de la care Roxana s-a întors cu distincţii, precum şi spectacole cu orchestre renumite – Orchestra Ansamblului ”Ciocârlia” a Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, Orchestra Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu, Orchestra Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O elevă a Colegiului „Mihai Eminescu” a câştigat trofeul Festivalului Naţional „Pe marginea Dunării”.
 Vizualizări articol: 2443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
O elevă a Colegiului „Mihai Eminescu” a câştigat trofeul Festivalului Naţional „Pe marginea Dunării”4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei