Un raport de expertiză contabilă judiciară dispus de anchetatorii de la Compartimentul de Investigare a Fraudelor de la Poliţia municipiului Fălticeni, în cazul unei delapidări la o asociaţie de proprietari din localitate, a stabilit că fostul administrator, vizat de ancheta penală demarată deja de doi ani de zile, a creat un prejudiciu de 176.318 lei (1,76 de miliarde de lei vechi). Este vorba de Asociaţia de Proprietari 11 Fălticeni, care numără 700 de apartamente şi garsoniere, în care locuiesc în jur de 1.100 de oameni.
Locatarii plăteau utilităţile la zi, dar s-au trezit datori de doi ani de zile
Cazul de delapidare de la Asociaţia 11 Fălticeni este deja unul vechi şi acut. În nenumărate rânduri locatarii, mulţi cu plăţile la zi, au fost la un pas de a rămâne fără apă potabilă din cauza datoriilor imense ale asociaţiei.
Totul a ieşit la iveală la finele anului 2012, după ce sute de locatari bun-platnici au descoperit că, deşi au achitat utilităţile lună de lună, banii nu au mai ajuns la furnizori. Oamenii s-au trezit brusc că au datorii vechi de doi ani de zile, astfel că o fraudă a devenit imediat evidentă. Mai mult, locatarii au rămas la vremea respectivă şi fără curent electric pe casa scărilor. Asta pentru că erau datori în toate părţile. Către Goscom Fălticeni, care oferă serviciile de salubritate în municipiu, către ACET şi către E.ON.
Oamenii l-au luat la rost pe preşedintele de atunci al asociaţiei, Ioan Vizitiu, care însă a ridicat din umeri. Încasările erau gestionate de administratorul Liliana Elena Ciobanu, iar oamenii au fost trimişi să-i ceară socoteală acesteia.
A urmat un control al Primăriei municipiului Fălticeni, care, în urma verificărilor efectuate în noiembrie 2012, a constatat că administratorul Liliana Elena Ciobanu a delapidat sume importante, fiind calculată o lipsă din gestiune de 140.000 de lei.
Actualul preşedinte al asociaţiei susţine că prejudiciul creat de fostul administrator este mai mare
Conform legii, a fost depusă o sesizare penală, iar ulterior poliţia a dispus începerea acţiunii penale împotriva femeii, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, dosarul penal fiind înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Iniţial, anchetatorii au plecat de la un prejudiciu de 140.000 de lei, după care procurorul de caz a cerut completarea cercetărilor şi efectuarea unui raport de expertiză contabilă judiciară. Din acest raport finalizat recent a reieşit că prejudiciul total creat de Elena Liliana Ciobanu Asociaţiei de proprietari numărul 11 Fălticeni este de 176.318 lei. Acesta se compune din sumele de bani încasate de la proprietari şi utilizarea lor în alte scopuri. Suma a fost stabilită ca diferenţă între încasările totale ale asociaţiei din perioada 4 mai 2009-27 ianuarie 2013 şi plăţile considerate legale.
Actualul preşedinte al Asociaţiei 11 Fălticeni, Bogdan Alin Irimia, spune că deşi îşi doreşte ca dosarul să fie finalizat cât mai repede şi să fie trimis în instanţă, va face tot ce este posibil pentru a demonstra, cu documente, că prejudiciul real este mai mare. El se bazează chiar pe datele din raportul expertului.
Bogdan Alin Irimia a arătat că la 27 ianuarie 2013 (ultima zi care vizează expertiza contabilă pentru stabilirea prejudiciului) soldul asociaţiei era de aproximativ 400.000 de lei.
„Aveam datorii de peste 400.000 de lei, din care doar 90.000 de lei datorii ale populaţiei. Rezultă un prejudiciu de 320.000 de lei, facturi care nu au fost repartizate corect”, a declarat Bogdan Alin Irimia.
Speră ca dosarul să ajungă cât mai repede în instanţă, însă cu un alt prejudiciu
Marea problemă este însă cât din acest presupus prejudiciu poate fi probat şi reţinut în sarcina fostului administrator. Raportul de expertiză contabilă judiciară a mai scos în evidenţă şi alte posibile nereguli, legate de lipsa oricărui act de control sau raport de activitate privind verificarea administratorului Elena Liliana Ciobanu. O altă problemă este că pe listele de plată lunare ale asociaţiei nu apar evidenţiate datoriile curente şi datoriile recente, încasările curente şi restante, precum şi restul de încasat la sfârşit de lună. Din această cauză nu a fost posibil calculul penalizărilor.
„Membrii asociaţiei aşteaptă deja de foarte mult timp ca acest dosar să ajungă în instanţă, să facem paşi înainte pentru a recupera prejudiciul creat şi a achita datoriile enorme care ne dau mari bătăi de cap. Pe de altă parte nu putem fi mulţumiţi de prejudiciul stabilit în urma expertizei”, a mai spus preşedintele Asociaţiei 11.