miercuri, 5 nov 2014 - Anul XIX, nr. 258 (5767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani din escrocherii

Acuzat că a făcut aproximativ un miliard de lei vechi prin metoda „accidentul”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Individul arestat acum o lună, la Fălticeni, după ce a fost prins în urma unui flagrant la care au luat parte peste 20 de polițiști în civil, în timp ce încerca să escrocheze o femeie din localitate prin metoda „accidentul”, a fost dus din nou în fața judecătorilor, cu o nouă propunere de arestare.

De data aceasta, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava îl acuză de alte 12 fapte de acest gen, anchetatorii susținând că inculpatul, un anume Adrian Ursu, în vârstă de 34 de ani, din comuna Adâncata, împreună cu cel puțin un complice, rămas deocamdată neidentificat, a făcut din această escrocherie în numai câteva luni aproximativ un miliard de lei vechi.

 

Și-a chemat victima în fața clădirii Parchetelor și acolo a înșelat-o

Printre victime s-a numărat, mărturisesc surse judiciare, și o femeie din municipiul Suceava, Elisabeta V. Aceasta a fost sunată pe la mijlocul lunii iunie a acestui an de către o persoană care s-a recomandat a fi de la „Parchetul Suceava”. I-a spus că băieții ei erau sub influența etnobotanicelor și au dat cu mașina peste o femeie, iar rudele victimei sunt dispuse să-și retragă plângerea pentru o sumă de bani. Mai exact, 8.000 de lei. Victima a reușit să strângă doar 4.650 de lei și speriată de ce li s-ar putea întâmpla fiilor ei s-a dus direct în zona centrală a municipiului Suceava, în fața clădirii Parchetelor, acolo unde o aștepta escrocul, acesta spunându-i că este “secretarul avocatului” care îi reprezintă pe cei doi copii.

Femeia i-a dat banii, iar abia ulterior a aflat că a fost înșelată și că cei doi băieți ai săi erau bine mersi, nefiind implicați în nici un accident rutier.

De la o altă victimă, Leontina N., tot din municipiul Suceava, “secretarul avocatului” a încasat în total aproape 19.000 de lei, după ce, profitând de vârsta înaintată a victimei, escrocii au păcălit-o că vorbește la telefon cu un avocat, apoi cu fiul ei, iar acesta din urmă ar fi lovit cu maşina o bătrână pe trecerea de pietoni.

 

2.200 de euro pentru eliberarea din arest, 1.500 de euro pentru operația victimei și alți 2.000 de euro pentru transferul în Austria

Elena M. a plătit 7.500 de lei “secretarului avocatului” care a venit personal la ușă să ridice banii necesari, chipurile, pentru a-i salva fiul de la belea, după ce acesta din urmă accidentase o femeie cu un copil.

Pentru a o păcăli pe femeie, escrocul s-au recomandat a fi mai întâi polițist, acesta având rolul de a o anunța oficial despre producerea accidentului.

Un alt caz este cel al Măriucăi A., care i-a înmânat unui necunoscut aproape 5.000 de euro, după ce i s-a spus anterior la telefon aceeași poveste: fiul ei a comis un accident rutier și are urgent nevoie de bani pentru a scăpa de cătușe.

Femeia a plătit o dată 2.200 de euro pentru a-și vedea fiul scăpat, deși acesta nu a fost implicat în nici un accident, apoi escrocii, văzând că pot specula slăbiciunea victimei, i-au mai cerut încă 1.500 de euro pentru “operația victimei“, după care alți 2.000 de euro “întrucât victima va fi transferată în Austria”.

Elena S., din Dărmănești, a plătit unui necunoscut, în două tranșe, nu mai puțin de 6.000 de euro, după ce i s-a spus prin telefon că soțul ei a dat cu mașina peste un pieton, iar victima se află pe masa de operație.

Anchetatorii cred că la toate aceste fapte au fost cel puțin doi autori, unul care suna victimele și le îmbuiba capul cu accidente imaginare și unul, așa-zisul secretar al avocatului, care mergea și ridica personal banii de la păgubiți. Acesta din urmă ar fi fost, susțin procurorii, Adrian Ursu, pe care îl acuză în total de zece infracțiuni de înșelăciune (atât în calitate de coautor, cât și de complice) și două tentative de înșelăciune.

Ursu a fost prins luna trecută la Fălticeni, după ce a luat de la o femeie 5.700 de lei, dar i-a mai cerut diferența până la 3.000 de euro. Când s-au întâlnit a doua oară, în Parcul Prefecturii din Fălticeni, polițiștii l-au înhățat.

Victima a avut inspirația să-și sune fiul, chiar dacă escrocii i-au cerut să nu care cumva să îl contacteze. A aflat că acesta era în altă parte și nu știa de nici un accident rutier, iar femeia s-a dus glonț la poliție, oamenii legii reușind să-i recupereze și cei 5.700 de lei pe care apucase să îi dea deja escrocului.

 

Recomandări poliţie: Cum să nu ajungeţi victimele unor astfel de escroci 

În ciuda campaniilor demarate pentru prevenirea acestui gen de înşelăciune - metoda „accidentul” – poliţiştii susţin că sunt în continuare persoane care cad în plasa escrocilor şi au transmis mai multe recomandări preventive.

De altfel, la nivelul judeţului, zeci de persoane au fost victimele acestei înșelăciuni, multe dintre fapte fiind înregistrate în continuare cu autori necunoscuți. 

“În primul rând trebuie ştiut faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătorești în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluționare. Prima este autosesizarea polițiștilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliție care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înțelegerea amiabilă a parților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acuzat că a făcut aproximativ un miliard de lei vechi prin metoda „accidentul”.
 Vizualizări articol: 2595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Acuzat că a făcut aproximativ un miliard de lei vechi prin metoda „accidentul”4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei