Campania de prindere a câinilor de pe străzile Sucevei a dus la capturarea a peste 400 de exemplare, care au fost duse în adăpostul din lunca Sucevei, pentru a fi îngrijite.
Numai că, pe măsură ce numărul câinilor care umblă liberi pe străzi se reduce, pe atât creşte cel al gurilor de hrănit din adăpostul de animale înfiinţat de Primăria Suceava.
În prezent, numărul câinilor din adăpost este de aproximativ 1.300, dar curând, acesta va ajunge la 1.500 sau chiar aproape 2.000, în câteva luni, ceea ce implică cheltuieli suplimentare.
Tocmai de aceea, la solicitarea celor care se ocupă de gestionarea adăpostului de animale – Asociaţia "Pro Animals Tina", Primăria Suceava le-a pus la dispoziţie, gratuit, o altă clădire din lunca Sucevei, în care să fie amenajate săli de operaţie pentru câini şi pisici.
Clădirea, care are o suprafaţă utilă de 70 de mp, împărţită în cinci încăperi, a fost dată în folosinţă gratuită pentru o perioadă de 10 ani.
Aceasta va fi folosită pentru amenajarea de săli de operaţie în scopul sterilizării animalelor fără stăpân, precum şi în vederea aplicării de tratamente câinilor din cele două adăposturi de pe malul râului Sucevei. Potrivit Doiniţei Cocriş, reprezentant al Asociaţiei "Pro Animals Tina", de aceste servicii vor beneficia şi câinii sucevenilor care nu au posibilităţi materiale, dar doresc să sterilizeze animalele de companie care nu sunt de rasă. Amenajarea şi dotarea spaţiilor din noua clădire ce va deservi adăpostul de animale vor fi susţinute financiar de partenerii "Pro Animals Tina". "Vor fi amenajate săli preoperatorii şi postoperatorii, depozite de medicamente şi materiale sanitare, vestiar pentru angajaţi, sală de aşteptare pentru cetăţenii care se adresează Asociaţiei pentru adopţii sau alte probleme, sală de întocmire a diverse documente, precum şi alte săli, cu diferite destinaţii impuse de legislaţia în vigoare. Partenerii care susţin şi acum o parte din cheltuielile adăpostului vor investi şi pentru realizarea acestor obiective, astfel încât clădirea să corespundă exigenţelor normelor actuale în domeniul gestionării câinilor fără stăpân", a explicat Doiniţa Cocriş.
Totodată, în ultima şedinţă de Consiliu Local, a fost aprobată o rectificare bugetară, prin care sumele alocate pentru funcţionarea adăpostului de animale au fost suplimentate cu 67.000 de lei, din care 37.000 de lei reprezintă „bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare”, iar 30.000 de lei au ca destinaţie achiziţia de hrană pentru câinii adunaţi aici de pe străzile oraşului.
"Până acum, noi nu am dat bani pentru hrana câinilor din adăpost, aceasta a fost mereu asigurată de partenerii noştri, care s-au ocupat de gestionarea sa. Doar că acum numărul câinilor de acolo creşte de la o zi la alta, pentru că se tot aduc cei capturaţi din oraş. Este o problemă delicată, sensibilă, dificil de gestionat, însă suntem pe un drum bun", consideră Ion Lungu, primarul municipiului reşedinţă de judeţ. Conform estimărilor, înainte de campania de prindere derulată cu echipele de prinzători de la Diasil, pe străzi erau liberi aproximativ 2.000 de câini.