20 elevi din clasele I-VIII, de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) Suceava, participă, săptămânal, la Cercul de pictură “Penelul fermecat“. Fiecărui copil i se oferă şansa de a-şi pune în valoare calităţile artistico-plastice, în atelierul de pictură. Fie că desenează, pictează, modelează sau fac colaje, copiii se simt liberi, valorizaţi, încurajaţi în tot ceea ce fac. Metodele şi procedeele folosite (jocul didactic, explicaţia, conversaţia, exerciţiul plastic) favorizează implicarea micilor artişti în actul propriei formări, prin dezvoltarea capacităţilor cognitive, abilităţilor de comunicare, relaţionare.
Evaluarea proiectului se va face prin realizarea unor expoziţii cu lucrări ale copiilor, dar şi editarea unui album care să prezinte momente din activităţile cercului de pictură. Directoarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, profesoara Camelia Darie, ne-a spus că „valorificarea activităţii atelierului de pictură se va concretiza şi prin realizarea ambientului estetic în spaţiile şcolii, prin participarea la diverse concursuri, expoziţii. Cercul de pictură <Penelul fermecat>, văzut şi ca atelier de art-terapie, reprezintă un suport şi un loc de exprimare liberă şi creativă a copiilor noştri.”
Art-terapia reprezintă o metodă de dezvoltare a abilităţilor de comunicare a unei persoane, de îmbunătăţire a stimei de sine şi de reducere a nivelului de stres. Terapia prin artă îl ajută pe copil să se elibereze de anxietăţile şi tensiunile acumulate, să exerseze şi să optimizeze propriile capacităţi de relaţionare cu ceilalţi copii şi adulţi, oferindu-i oportunitatea de a explora şi de a se exprima prin intermediul creaţiei artistice.
Pornind de la aceste argumente, la CSEI Suceava a luat fiinţă în acest an şcolar Cercul de pictură “Penelul fermecat“ în cadrul unui parteneriat educaţional cu Palatul Copiilor Suceava. Profesorul coordonator al cercului este Petronela Baciu Rusu, de la Palatul Copiilor Suceava, iar profesorii colaboratori de la CSEI sunt: prof. Camelia Darie (director), prof. Cristina Clim (director adjunct), prof. Gabriela Neofet, prof. Florinela Cuconu, prof. Marius Enica, prof. Laura Cazan şi prof. Sânziana Golea. Activităţile desfăşurate în cadrul cercului de pictură au drept scop crearea unui mediu propice exprimării libere şi creative a emoţiilor, a ideilor, dar şi reducerii frustrărilor, anxietăţilor, cu ajutorul formei şi culorii. Profesorii coordonatori susţin că „desenul şi pictura sunt utilizate pentru a ajuta copilul să devină conştient de sine, de existenţa sa în lume. Desenul le oferă, de asemenea, copiilor posibilitatea de a avea succes, învăţând să aibă încredere în propriile forţe”.