Cele mai multe victime ale traficului de persoane în judeţul Suceava sunt femei tinere, care au fost exploatate sexual în străinătate, iar mai mult de jumătate dintre ele au fost atrase în cursă de o persoană cunoscută, pe care au considerat-o de încredere, un aşa-zis prieten sau iubit, care le-a păcălit prin metoda cunoscută sub denumirea de „LoverBoy”. În definiţia judiciară această metodă este modul prin care traficanţii de persoane se folosesc de ataşamentul emoţional al unei femei pentru a o obliga să se prostitueze. „Iubitul” le promite victimelor o nouă viaţă, ori chiar că le ia în căsătorie, pentru a le exploata apoi sexual, în multe cazuri în forme groaznice.
Aceasta este una din concluziile care reies din analizele efectuate de specialiştii de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Centrul Regional Suceava, în baza cazurilor de trafic de persoane identificate şi confirmate în judeţ.
36 de cazuri de trafic de persoane confirmate de anchete penale în doi ani
Inspectorul principal de poliţie Liliana Orza, coordonatorul Centrului Regional Suceava al ANITP, a declarat că în 2012 în judeţul Suceava au fost identificate 19 victime ale traficului de persoane, iar în 2013 cu două mai puţin - 17. Cifrele par mici, însă este vorba doar de cazurile care s-au confirmat şi au fost urmate de anchete penale, majoritatea finalizate cu condamnări.
Prima concluzie care a reieşit în urma analizării fiecărui caz în parte este că persoanele ajunse sclave în străinătate au în majoritate un nivel de şcolarizare foarte scăzut, până în opt clase absolvite.
„Ca forme ale exploatării, cele mai multe au fost victime ale exploatării sexuale, după care urmează traficul de persoane în scopul practicării cerşetoriei şi exploatarea prin muncă”, a declarat inspectorul principal Liliana Orza.
70% din victimele traficului de persoane din judeţul Suceava sunt femei, majoritatea fiind exploatate sexual.
Cum ajung tinerele să fie exploatate sexual
În ceea ce priveşte exploatarea sexuală, s-a constatat că profilul victimei este următorul: tânără între 14 şi 25 de ani, cu studii puţine şi cu precădere din mediul rural, care se lasă uşor convinsă că poate avea parte de o viaţă cu mult mai bună, alături de un „prieten” care brusc îi oferă foarte multă atenţie. Este vorba de metoda „LoverBoy”.
Cazuri de acest gen au apărut frecvent în rechizitoriile de trimitere în judecată ale procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava. Tinere care au plecat în ţări străine convinse că vor lucra ca menajere sau ospătăriţe au ajuns să fie obligate să se prostitueze. Nu lipsesc nici cazurile în care tinerele au ştiut unde pleacă, însă au făcut-o tot din naivitate, după ce „iubiţii” le-au convins să strângă o sumă de bani pentru a se putea căsători şi a-şi ridica o casă. De multe ori, prostituatele au vrut să renunţe, din cauză că erau exploatate grosolan, bătute şi obligate să se culce cu foarte mulţi clienţi, iar de aici încolo s-a ajuns la violenţe şi sechestrare.
Ţările în care au ajuns cele mai multe victime ale traficului de persoane
Alte tinere care au căzut victime exploatării sexuale, a precizat Liliana Orza, au fost păcălite de anunţuri mincinoase prin intermediul rubricilor de mică publicitate din ziare ori de pe internet.
În ceea ce priveşte ţările în care au fost exploatate cele mai multe victime ale traficului de persoane, din toate cele trei categorii (exploatare sexuală, prin cerşetorie sau prin muncă) prima este Italia, după care urmează Spania, Grecia, Franţa şi Olanda (în ultima ţară au fost mai multe cazuri de exploatare prin cerşetorie).
Tinerii care au fost victime ale traficului de persoane pot fi angajaţi cu subvenţie pentru salariu de la stat
Coordonatoarea Centrului Regional Suceava al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane a mai precizat că rolul agenţiei este de a monitoriza pe termen lung victimele traficului de persoane şi de a încerca să le reintegreze social. Ce înseamnăasta? Se încearcăfacilitarea găsirii unui loc de muncă, printr-un parteneriat cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava. Persoanele până în 26 de ani care au fost victime ale traficului de persoane sunt încadrate la categoria „tineri defavorizaţi”, statul român acordând subvenţii pe o perioadă de până la 5 ani pentru angajatorii care îi încadrează în muncă. În cazul minorilor, cea mai importată colaborare este cu Direcţia de Protecţie a Copilului Suceava, care asigură internarea într-un centru a victimei, dacă este cazul, şi consiliere psihologică.
În cazurile de trafic de persoane ANITP mai colaborează cu Prefectura Suceava, Organizaţia „Salvaţi Copiii” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.
De depistarea şi probarea activităţii infracţionale a celor care comit infracţiuni de trafic de persoane se ocupă poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava, sub coordonarea procurorilor DIICOT.
( 1 nov 2014, 13:45:05
De aceea, in perioada de criza, o buna investitie ar fi in inchisori. Sa fie mai multe locuri sa fie pedepsele pentru infractiuni mai mari. In plus, cred ca europenii ar trebui sa accepte ca unele animale cu constitutie umana sunt ceea ce sunt: niste animale.
Prin urmare, la un moment dat , ar trebui sacrificate ca atare. Nu oricine. Dar daca recidiveaza de doua ori este clar ca ala nu mai este om, va recidiva si de zece ori daca i se da ocazia.