Apa caldă şi căldura care ajung în locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare sunt servicii care vor fi în continuare asigurate de către Termica Suceava. Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava, cu menţiunea că delegarea acestui serviciu este făcută până la numirea unui nou operator. Acesta ar putea fi desemnat prin licitaţie, dacă se va decide reluarea acesteia, anul viitor, ori prin înfiinţarea unui serviciu de specialitate în cadrul Primăriei Suceava – variantă propusă chiar şi de membri ai comisiei de negociere.
Măsura de prelungire a termenului în care Termica poate presta acest serviciu a venit ca o consecinţă normală a anulării licitaţiei de desemnare a unui alt operator care să se ocupe de transportul şi distribuţia energiei termice, decizie luată în cadrul aceleiaşi şedinţe.
Licitaţie anulată din cauza condiţiilor de siguranţă solicitate de Thermonet
După trei luni de negocieri, comisia desemnată să reprezinte interesele municipalităţii sucevene în stabilirea unor condiţii clare de preluare a acestui serviciu de către un alt operator a dat aviz negativ ofertei finale depuse de Thermonet.
Avizul negativ dat de comisia de licitaţie este justificat de membrii comisiei prin faptul că Thermonet a venit cu solicitări şi amendamente la contract, care „exced documentaţia de atribuire şi competenţa comisiei de negociere”.
Mai exact, Thermonet a solicitat ca timp de patru-cinci ani să fie menţinut preţul local al energiei termice consumate de populaţie la 185 de lei/gigacalorie, dar să li se garanteze şi plata subvenţiei datorate de municipalitate pentru energia termică consumată de suceveni (diferenţa dintre preţul final de producţie, transport şi distribuţie şi preţul de livrare către consumatori). Măsurile respective ar fi reprezentat un fel de garanţie că noua firmă de termoficare nu se va confrunta cu un val de debranşări, în caz de preţul plătit de populaţie ar fi fost majorat la o valoare greu suportabilă, dar şi că banii din subvenţii le-ar fi venit la timp, nu după ani şi ani de aşteptare.
„Impunerea în cadrul negocierilor a unor condiţii care exced documentaţiei de atribuire, declarate nenegociabile, şi inserarea lor în forma finală a contractului propus de ofertant, precum şi neprezentarea ofertei tehnice şi financiare finale de către ofertant reprezintă motivele care stau la baza respingerii ofertei SC Thermonet SRL şi declararea procedurii încheiate, fără desemnarea unui câştigător”, este concluzia finală a raportului comisiei de negociere.
În cele trei luni de negocieri purtate între reprezentanţii Primăriei Suceava şi cei ai Thermonet, principala componentă a contractului, adică tariful de transport şi distribuţie a energiei termice, a scăzut de la 156,87 lei, plus TVA, cât era în oferta depusă iniţial, până la 140 de lei, plus TVA.
Deşi Thermonet s-a arătat iniţial dispusă să preia doar 94 de salariaţi de la actuala societate de termoficare, în cele din urmă a acceptat condiţia impusă de Consiliul Local, să preia 157 de salariaţi.
Alte condiţii acceptate au fost de a plăti o redevenţă anuală de 0,54% din sumele încasate de concesionar pentru efectuarea serviciului şi de a face investiţii din fonduri proprii de peste 2,5 milioane de euro în sistemul de termoficare, alte 48 de milioane de euro urmând să fie atrase din alte surse de finanţare.
Licitaţie sau serviciu nou în cadrul Primăriei Suceava?
Dacă aleşii locali vor decide din nou scoaterea la licitaţie a serviciului de termoficare şi dacă vor mai fi firme interesate să presteze această activitate care pentru Termica s-a dovedit „găunoasă”, datoriile populaţiei ajungând la aproape patru milioane de euro, până la desemnarea unui nou operator va mai trece cel puţin un an de zile.
Varianta înfiinţării unui serviciu de specialitate de termoficare în cadrul Primăriei Suceava, care să preia angajaţii de la Termica, implică alte probleme administrative, fiind necesară o hotărâre de Guvern prin care să fie modificat numărul maxim de angajaţi ai municipalităţii sucevene, deoarece există prevederi legale care limitează personalul administrațiilor locale, în funcţie de rangul localităţii şi de populaţia aferentă.
(31 oct 2014, 12:10:55