Lucrările de ecologizare şi închidere a fostei gropi de gunoi a Sucevei, de la Călău, vor fi finalizate cu şase luni mai repede decât termenul stabilit prin contract. Declaraţia a fost făcută de directorul general adjunct al companiei SUCT Suceava, Viorel Papuc, în timpul unei vizite de lucru pe care preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a făcut-o ieri pentru a vedea stadiul lucrărilor de închidere a fostei gropi de gunoi de pe malul râului Suceava.
Nechifor a declarat că investiţia este în grafic, lucrările fiind terminate în proporţie de 50%, existând şanse ca închiderea gropii de gunoi să se facă înainte de termen.
El a explicat că prin acest proiect se are în vedere relocarea unui volum de 300.000 de metri cubi de deşeuri. Şeful administraţiei judeţene a arătat că tot în cadrul acestui proiect vor mai fi realizate lucrări de terasament, drumuri de acces, un sistem de colectare a levigatului şi apărări pe malul râului Suceava. „Aici era practic depozitul neconform de deşeuri al Sucevei care a fost folosit peste 25 de ani. Acum ceva vreme, în această zonă era un dezastru ecologic, şi de când am început construcţia acestui proiect de închidere a gropii existente vedem că lucrurile merg foarte bine. Avem şi drumul de acces în şantier, avem deja profilată partea de deal şi urmează montarea unei geomembrane. Asta înseamnă că înainte de a turna stratul final de pământ va fi amplasată o geomembrană care nu va permite apei pluviale să ajungă în groapă”, a declarat Cătălin Nechifor.
El a arătat că la fosta groapă de gunoi vor fi construite patru sisteme pentru colectarea levigatului, acesta urmând să fie transportat ulterior la noua groapă ecologică pentru deşeuri de la Moara. Nechifor a explicat că la finalul proiectului fosta groapă va fi acoperită cu un start de pământ pe care va fi plantată iarbă. „Toată această groapă va fi înierbată şi va fi redată naturii şi nimeni nu va mai şti că aici a fost, un sfert de secol, o groapă de gunoi total neecologică”, a subliniat preşedintele CJ Suceava. El a adăugat că şi lucrările de apărări de maluri sunt extrem de importante, în condiţiile în care acestea vor securiza râul Suceava pe malul pe care se află groapa de gunoi.
Pe de altă parte, Cătălin Nechifor a spus că în cadrul aceluiaşi proiect vor fi închise şi ecologizate şi gropile de gunoi din Fălticeni, unde investiţia este finalizată în proporţie de 50%, Gura Humorului (50%), Câmpulung Moldovenesc (47%), Vatra Dornei (45%) şi Siret, la aceasta lucrările fiind realizate într-un procent mai scăzut, însă va fi finalizată în câteva luni. Nechifor a mai precizat că valoarea proiectului este de 39 de milioane de lei, fără TVA, investiţiile fiind realizate de consorţiul de firme format din SUCT SA Suceava, Aglomancha Empresa Constructora Spania şi Consul ABC Iaşi.
La rândul său, directorul general adjunct al SUCT Suceava, Viorel Papuc, a spus că din punctul său de vedere lucrările la fosta groapă de gunoi pot fi terminate în luna decembrie a anului viitor. „Suntem destul de avansaţi cu lucrările. Aşa cum am promis, şi am făcut o promisiune fermă, până la 31 decembrie 2015 lucrările vor fi finalizate în întregime, deci practic cu şase luni mai devreme decât am contractat lucrarea. Totul decurge conform graficului. Eu spun că vom face faţă, iar promisiunea rămâne o promisiune şi va trebui să ne ţinem de ea”, a spus Viorel Papuc. El a adăugat că lucrările la fosta groapă de gunoi a Sucevei sunt extrem de ample, însă la finalul acestora în această zonă va apărea o nouă formă de relief.