Un poliţist rutier din Rădăuţi, acuzat că a luat şpagă de la un şofer căruia îi întocmise un dosar penal după ce l-a prins în trafic cu un permis de conducere italian fals, a fost trimis ieri în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava pentru nu mai puţin de cinci infracţiuni.
Agentul-şef Dumitru Jitaru, din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei municipiului Rădăuţi, ar fi luat şpagă 300 de euro, fiind prins în flagrant după ce mituitorul a decis să-i sesizeze pe poliţiştii de la structura de Anticorupţie.
Totul a plecat de la un control cu radarul şi un şofer prins circulând cu 68 de km/h în localitate
Anchetatorii arată că pe data de 6 mai 2014 agentul de poliţie rutieră, aflat în misiune de control alături de un coleg cu un autoturism cu radar, a tras pe dreapta, pe raza comunei Horodnic de Sus, un autoturism Fiat care rula cu 68 de kilometri la oră în localitate. Şoferul, A.G., a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 255 de lei, cu posibilitatea de a achita, în 48 de ore, suma de 85 de lei, şi două puncte de penalizare.
De aici agentul-şef a început să acţioneze în mod dubios.
Procurorii arată că inculpatul i-a comunicat şoferului că are suspiciuni cu privire la valabilitatea permisului de conducere, condiţii în care i l-a reţinut în vederea efectuării de verificări. Poliţistul i-a dat şoferului numărul său de telefon, cerându-i să-l contacteze ulterior.
După ce a efectuat verificări cu privire la permis şi a aflat că acesta este fals, inculpatul, arată procurorii, i-a dat de înţeles martorului denunţător, prin interpuşi, că pentru a-i rezolva favorabil dosarul penal şi a-i restitui permisul de conducere fictiv ar trebui să-i dea o sumă de bani, fără a preciza cuantumul acesteia.
Infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată
Şoferul a decis însă să anunţe că i s-a cerut mită, condiţii în care, pe 21 mai, a fost organizat un flagrant, agentul-şef Dumitru Jitaru fiind reţinut la puţin timp după ce a luat mită 300 de euro şi i-a promis denunţătorului că îi va restitui permisul de conducere şi îl va ajuta cu o soluţie favorabilă în dosar.
În afara infracţiunii de luare de mită, poliţistul a mai fost pus sub acuzare şi pentru „fals intelectual în formă continuată” (ar fi efectuat menţiuni fictive în procesul verbal de sesizare din oficiu şi în declaraţiile unor martori), două infracţiuni de favorizarea făptuitorului (falsificarea de înscrisuri pentru a-l favoriza pe şofer să nu fie cercetat pentru uz de fals şi pe proprietarul maşinii, un alt bărbat, care i-a încredinţat maşina unei persoane despre care ştia că nu are permis de conducere) şi „abuz în serviciu”, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu în legătură cu constatarea infracţiunilor şi administrarea mijloacelor de probă.
A încercat să fugă, a fost imobilizat şi a aruncat pe jos mita
Procurorii au confirmat în rechizitoriul de trimitere în judecată informaţia publicată de Monitorul de Suceava la două zile după organizarea flagrantului, anume că Dumitru Jitaru a încercat să fugă, fiind imobilizat de organele de urmărire penală, moment în care a aruncat pe carosabil suma de 300 de euro.
Agentul-şef a petrecut în arest doar în jur de 18 ore, în baza ordonanţei de reţinere, după care magistraţii au decis că poate fi cercetat în stare de libertate, sub control judiciar. El a rămas cu această interdicţie a controlului judiciar şi la momentul trimiterii în judecată.
(30 oct 2014, 11:35:42