Un nou depozit de monede cu o vechime de peste 500 de ani a fost descoperit la Pătrăuţi, de studenţii căutători de comori Marius şi Cristian Hatnean. Este vorba despre 52 de monede de un gros şi despre un denar roman, care au fost predate, ieri, de cei doi fraţi, Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Suceava. Consilierul instituţiei, Viorel Blănaru, ne-a declarat că monedele de un gros, deşi foarte deteriorate, au putut fi datate ca fiind de pe vremea lui Ştefăniţă Vodă, nepotul lui Ştefan cel Mare, care a domnit între anii 1517- 1527. Denarul are un procent de argint de 700 la mie şi este de la sfârşitul secolului al II-lea, la aproximativ 100 de ani după împăratul Traian.
„Numărul de monede de un gros indică un mic tezaur, care merită cercetat. Valoarea acestuia urmează să o stabilească specialiştii”, a declarat Viorel Blănaru. Acesta a mai afirmat că descoperirea celui de-al treilea denar- alţi doi au fost găsiţi şi predaţi în urmă cu două săptămâni, ar indica faptul că pe aceste meleaguri existau daci liberi şi este posibil ca monedele care circulau în Imperiul Roman să fi ajuns aici prin acte de comerţ.
Denarii datează din timpul Imperiului Roman
Denarul este o mică monedă de argint, având o greutate de 3 - 4 grame, în funcție de epocă şi a fost una dintre monedele de bază ale sistemului monetar roman. Grosul este o monedă austriacă, dar a fost emisă şi de domni ai Moldovei, prima dată de Petru Muşat.
Marius şi Cristian Hatnean nu sunt la prima descoperire. În luna aprilie a acestui an, ei au găsit o spadă de fier medievală, trei monede şi doi solzi de armură din aceeaşi perioadă, un inel de cupru cu inscripţie, un fragment de inel de bronz cu inscripţie cap de bour şi alte câteva piese pe care le-au predat statului, conform legii. Obiectele sunt la Muzeul Bucovinei pentru evaluare, inclusiv din punct de vedere financiar.
Marius este student în anul II la Electronică, iar Cristian masterand la Inginerie alimentară, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. În urmă cu circa doi ani şi-au cumpărat detectoare de metale şi de atunci îşi alocă tot timpul liber căutării de comori prin pădurile şi pe dealurile din judeţ.