Firmele care îşi au sediul în Rădăuţi au fost mai profitabile în anul 2013 decât cele din municipiul Suceava. Camera de Comerţ şi Industrie Suceava a publicat recent o analiză realizată în baza situaţiilor financiare depuse de agenţii economici din judeţ, din care rezultă că deşi sunt mai puţine ca număr decât cele din municipiul reşedinţă de judeţ, firmele rădăuţene au reuşit să obţină un profit mai mare. Fără doar şi poate aceste rezultate sunt influenţate de prezenţa în municipiul Rădăuţi a celor două mari companii austriece, Schweighofer şi Egger, aceasta din urmă obţinând anul acesta şi trofeul de excelenţă din partea CCI Suceava pentru cea mai mare cifră de afaceri realizată în anul 2013.
Potrivit datelor publicate de Camera de Comerţ şi Industrie, în cursul anului trecut în municipiul Suceava au funcţionat 4.539 de firme, pe următoarele locuri clasându-se Rădăuţi – 1.019 de firme, Fălticeni – 708, Câmpulung Moldovenesc – 620, Vatra Dornei – 540, Gura Humorului – 513, iar la mare distanţă se situează oraşul Siret, cu 187 de firme. Având cele mai multe firme, municipiul Suceava se situează pe primul loc în ceea ce priveşte cifra de afaceri netă înregistrată de acestea, cu suma de 3,38 miliarde de lei. Pe locurile următoare în topul localităţilor urbane sucevene după cifra de afaceri netă a firmelor s-a situat municipiul Rădăuţi, cu 2,3 miliarde de lei, Vatra Dornei – 517 milioane de lei, Fălticeni – 473,65 milioane de lei, Gura Humorului - 409,97 milioane de lei şi Câmpulung Moldovenesc – 282,46 milioane de lei. Dintre oraşele noi, cifra de afaceri netă cea mai mare, 77,47 milioane de lei, a fost înregistrată în Cajvana.
Clasamentul se schimbă radical atunci când diferenţierea localităţilor urbane se face în funcţie de profitul curent obţinut de firmele din municipiile şi oraşele sucevene. Luându-se în calcul acest indicator, pe primul loc se situează municipiul Rădăuţi, cu un profit curent al agenţilor economici în valoare de 126,97 milioane de lei, fiind urmat la mare distanţă de Suceava, cu un profit al firmelor de 63,13 milioane de lei. Pe locul al treilea se situează municipiul Fălticeni, profitul curent al agenţilor economici în cursul anului trecut fiind de 17,56 milioane de lei.
De asemenea, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava a publicat un top al oraşelor şi municipiilor după productivitatea medie a muncii din anul trecut. Cea mai mare rată a productivităţii medii a muncii din 2013 s-a înregistrat în Rădăuţi (410.000 de lei/salariat), urmat de oraşul Cajvana, care înregistrează o productivitate de 260.000 de lei/salariat. În topul productivităţii din mediul urban, rezultate importante au obţinut şi oraşul Liteni (200.000 de lei/salariat) şi Vatra Dornei (190.000 de lei/salariat). În urma analizei acestor date, specialiştii CCI Suceava menţionează faptul că numărul de societăţi comerciale din municipii şi oraşe, precum şi rezultatele pozitive obţinute nu depind neapărat de numărul de locuitori, un rol important avându-l şi potenţialul economic al fiecărei zone în parte, precum şi nivelul de dezvoltare economico-socială.
Comuna Şcheia conduce detaşat în topul localităţilor rurale la numărul de firme, cifra de afaceri şi profitul curent
La o analiză a rezultatelor obţinute de firmele din localităţile din mediul rural, comuna Şcheia se clasează pe primul loc atât din punctul de vedere al numărului de firme, cât şi al cifrei de afaceri şi profitului curent obţinut de acestea. Potrivit CCI Suceava, în localitatea Şcheia au funcţionat anul trecut 258 de firme, pe locul al doilea situându-se Marginea, cu 205 firme. Pe locul al treilea a fost trecut satul Sfântu Ilie din comuna Şcheia, cu 170 de firme, iar pe următoarele locuri au fost Bosanci (146), Ipoteşti (128) şi Vama (104). De altfel, localităţile Şcheia şi Marginea se află pe locurile 7, respectiv 8 pe judeţ în ceea ce priveşte numărul de societăţi comerciale, depăşind mai multe oraşe sucevene.
În ceea ce priveşte cifra de afaceri netă din mediul rural, pe primul loc se află tot localitatea Şcheia, în care cele 258 de firme au realizat în cursul anului trecut o cifră de afaceri netă de 783,62 de milioane de lei, urmată de Marginea (364,17 milioane de lei), Ipoteşti (247,92 milioane de lei) şi Dorna Candrenilor (191,52 milioane de lei). În ceea ce priveşte profitul curent, pe primul loc se află tot localitatea Şcheia, cu 27,37 milioane de lei, urmată de Bosanci, cu 7,88 milioane de lei. Cu valoarea profitului curent obţinut de firmele din Şcheia, această comună se clasează pe locul al treilea la nivel judeţean, după Rădăuţi şi Suceava.
Mai trebuie spus că din analizele făcute de CCI Suceava se poate observa faptul că valoarea totală a profitului obţinută de firmele dintr-o localitate nu depinde neapărat de numărul de societăţi comerciale. Astfel, în topul profitului curent obţinut de firme se clasează localităţi care nu se regăsesc în primele zece localităţi din punctul de vedere al numărului de societăţi, cum ar fi Vereşti (locul 3, în mediul rural, cu un profit de 7,32 milioane de lei), Horodnic de Jos (locul 4 cu 5,41 milioane de lei) sau Prelipca (cu un profit de 4,67 milioane de lei).