Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 oct 2014 - Anul XIX, nr. 251 (5760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie dificilă

Eşec al negocierilor cu Thermonet pentru preluarea termoficării Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preluarea serviciului de termoficare a Sucevei de către un operator privat rămâne doar la nivelul de intenţie. După luni de negociere, comisia desemnată să reprezinte interesele municipalităţii sucevene în stabilirea unor condiţii clare de preluare a acestui serviciu de către un alt operator a dat aviz negativ ofertei finale depuse de Thermonet. Raportul comisiei va fi discutat în şedinţa de joi a Consiliului Local Suceava, iar de aleşii locali îşi vor însuşi concluzia acestuia, licitaţia va fi anulată oficial.

Firma care s-a arătat interesată să preia serviciul de transport şi distribuţie a energiei termice are în acţionariat firma Adrem Invest, compania care a realizat noua centrală termică a Sucevei, pe biomasă, dar şi firma Elsaco, care domină piaţa locală de repartitoare de costuri, fiind una din firmele cu experienţă în modernizarea de puncte termice.

Chiar de la licitaţia organizată de Primăria Suceava a participat şi Termica, care asigură în prezent serviciul de termoficare, singura ofertă eligibilă a fost declarată cea a firmei Thermonet.

Negocierile cu Thermonet au început pe 11 august şi s-au încheiat recent, când firma a depus o ofertă finală, neacceptată însă de către comisia de licitaţie.

 

140 de lei, preţul final pentru transportul şi distribuţia energiei termice

În cele trei luni de negocieri purtate între reprezentanţii Primăriei Suceava şi cei ai Thermonet, principala componentă a contractului, adică tariful de transport şi distribuţie a energiei termice, a scăzut de la 156,87 lei, plus TVA, cât era în oferta depusă iniţial, până la 140 de lei, plus TVA. Asta în condiţiile în care comisia de licitaţie a cerut ca acest serviciu să fie prestat la valoarea stabilită în 2006 cu Termica, de 99,82 lei, plus TVA.

Pe de altă parte, de anul trecut, Termica solicită majorarea acelui tarif la 159 de lei, plus TVA, conform aprobării primite de la ANRSC. De altfel, solicitarea acestora (a patra) a şi fost discutată luna aceasta, într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, în urma căreia aleşii locali au acceptat majorarea acestui tarif, dar la 140 de lei plus TVA.

Cu toate că Thermonet s-a arătat iniţial dispusă să preia doar 94 de salariaţi de la actuala societate de termoficare, în cele din urmă a acceptat condiţia impusă de Consiliul Local, să preia 157 de salariaţi.

Alte condiţii acceptate au fost de a plăti o redevenţă anuală de 0,54% din sumele încasate de concesionar pentru efectuarea serviciului şi de a face investiţii din fonduri proprii de peste 2,5 milioane de euro în sistemul de termoficare, alte 48 de milioane de euro urmând să fie atrase din alte surse de finanţare.

 

Menţinerea preţului gigacaloriei la populaţie şi garantarea subvenţiei – cauza „rupturii”

Cu toate că s-a ajuns la un numitor comun între cele două părţi pentru principalele probleme abordate, raportul final al negocierilor nu dă „undă verde” privatizării sistemului de termoficare.

Avizul negativ dat de comisia de licitaţie este justificat de membrii comisiei pe ideea că Thermonet nu a depus o fundamentare a structurii preţului final, precum nici o ofertă tehnică şi financiară finală, deşi cei de la Thermonet spun că asta nici nu mai era necesară, toate prevederile fiind deja în contract, iar pentru preţ a fost făcută o ofertă concretă.

O problemă mai spinoasă însă a fost solicitarea Thermonet ca timp de patru ani să fie menţinut preţul local al energiei termice consumate de populaţie la 185 de lei/gigacalorie (majorarea acestui tarif ar putea determina debranşarea altor consumatori, cauzând alte probleme de sistem), dar să li se garanteze şi plata subvenţiei datorate de municipalitate pentru energia termică consumată de suceveni (diferenţa dintre preţul final de producţie, transport şi distribuţie şi preţul de livrare către consumatori).

„Comisia de negociere atrage atenţia că negocierea condiţiilor contractuale privind garantarea plăţii subvenţiei şi garantarea plăţii acesteia de către delegatar, prin bilete la ordin, nu reprezintă obiectul procedurii, deoarece nu au fost cuprinse în documentaţia de atribuire”, este una din concluziile raportului care va fi supus aprobării aleşilor locali, în şedinţa ordinară de joi.

„Impunerea în cadrul negocierilor a unor condiţii care exced documentaţiei de atribuire, declarate nenegociabile, şi inserarea lor în forma finală a contractului propus de ofertant, precum şi neprezentarea ofertei tehnice şi financiare finale de către ofertant reprezintă motivele care stau la baza respingerii ofertei SC Thermonet SRL şi declararea procedurii încheiate, fără desemnarea unui câştigător”, este concluzia finală a raportului comisiei de negociere.

Rămâne de văzut ce decizie vor lua joi aleşii locali, pentru că, în funcţie de aceasta, trebuie făcută o nouă strategie pentru asigurarea serviciului de termoficare, inclusiv pentru această iarnă, Termica fiind delegată să presteze acest serviciu până la finalizarea licitaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eşec al negocierilor cu Thermonet pentru preluarea termoficării Sucevei.
 Vizualizări articol: 2861 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Eşec al negocierilor cu Thermonet pentru preluarea termoficării Sucevei4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Inca o "victorie" a alesului trimis de
(28 oct 2014, 11:25:16
Sa ne prezinte Primarul cate din licitatiile organizate de primarie in ultimii 4-5 ani au fost organizate corect si fara probleme.
Ce o sa mai faca "sistemul" ales din consiliul local.
ATENTIE "alesilor" iarna e la usa.
Poate analizati urmatoarele aspecte privind asigurarea cu lemne a centralei Bioenergy;
- consum zilnic de lemn= 800 -1000 mc ( cca 32 camioane/zi) !!!
- CONSUM LUNAR = 24.000 - 30.000 mc/luna (cca 960 camioane/luna)????
1.1  RE: Inca o "victorie" a alesului trimis de
(28 oct 2014, 14:14:11
30.000 mc : 218 mc/ha ( volum mediu lemn pe picior la hectar padure) = 137,61 ha padura taiata ( la ras ) pe luna. Intr-un an (caaldura si apa calda ) rezulta peste 1 000 ha padure rasa. Si drept rasplata pentru distrugerea padurilor primesc certificate verzi ( adica o gramada de bani,luati tot din buzunarul nostru, dupa cum au stabilit guvernantii nostri)
2.   Pe bune? trimis de
(28 oct 2014, 11:45:50
Bai GIGICA, e pe bune consumul asta de material lemnos?
De unde ai luat informatia?
2.1  RE: Pe bune? trimis de
(28 oct 2014, 14:44:04
Pe bune! Ce au comentata Gigica si Voinea este corect.Astea sunt consumurile de masa lemnoasa.Cauta in arhiva Monitorul si le vei gasi publicate.Am comentat de mult acest aspect.Esti primul care reactioneaza!Crezi ca in Austria au voie sa taie atata??
3.   NE-AM SATURAT DE VOI! trimis de
(28 oct 2014, 13:22:19
Va scremeti de asta vara cu licitatia asta si tot n-ati reusit s-o duceti la bun sfarsit!Sper sa apuc si ziua aceea cand se va sesiza vreun organ competent sa ia la puricat toate licitatiile alesilor Sucevei si sa va vad la ''mititica"!Ne-am saturat pana peste cap de voi,hotilor!
4.   Ati distrus si distrugeti tot ce atingeti trimis de
(28 oct 2014, 20:33:13
sper sa apuc ziua aia cand va vor omora oameni cu pietre domnilor alesi si domnule primar
5.   Cruda realitate trimis de
(29 oct 2014, 00:13:25
Domnii mei, datele cu lemnul taiat pentru consumul centralei (bijuteria si rezolvarea problemei termoficarii a lu' domnu' edil) sunt corecte, dar va rog priviti mai in ansamblu. Pai daca astia 30.000 mc/luna sunt considerati de austriac biomasa (deseuri din silvicultura si industriile conexe) realizati de fapt cata padure se taie si unde este si ce se face cu lemnul bun. Cat poate sa reprezinte "biomasa" asta din ce taie si prelucreaza Holzindustrie Schweighofer? 20%??? Ei acum adunati si ceilalti 80% lemn bun si refaceti calculul!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei