Cea de-a XI-a ediţie a Târgului Mărului de la Fălticeni a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în Piaţa Nada Florilor din centrul acestui municipiu. Într-un peisaj hibernal, 25 de producători membri ai Asociaţiei Pomicultorilor Fălticeni au expus şi au scos la vânzare peste 46 de soiuri de mere. Temperaturile extrem de scăzute pentru această perioadă a anului nu i-au ţinut pe fălticeneni în casă, standurile pomicultorilor fiind vizitate în cele două zile ale târgului de câteva mii de persoane venite să-şi facă aprovizionarea cu mere pentru această iarnă. Astfel, clienţii au avut de ales dintr-o diversitate extrem de mare de soiuri, printre care Ionathan, Idared, Golden delicios, Generos, Florina, Wagner sau Ionagold.
Pe lângă producătorii de mere, la târgul de la Fălticeni au mai participat producători de legume, apicultori, meşteri populari, distribuitori de utilaje agricole, dar şi membri ai Asociaţiei „Produs în Bucovina”.
Preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni, Mircea Costişevschi, ne-a declarat că pomicultorii suceveni au obţinut anul acesta o producţie de mere mulţumitoare, însă costurile au fost mai mari deoarece, din cauza ploilor, pomicultorii au fost nevoiţi să facă mult mai multe tratamente pentru menţinerea stării fitosanitare a pomilor. Mircea Costişevschi a arătat că membrii asociaţiei pe care o conduce distribuie deja mere în marile supermarketuri din România, şi mai mult, au reuşit să-şi extindă cu forţe proprii suprafeţele de livezi.
Cătălin Coman: Mărul este unul dintre cele mai important branduri din zona pomicolă Fălticeni
În deschiderea târgului, standurile producătorilor au fost vizitate de primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, deputaţii Ioan Stan şi Eugen Uricec şi vicepreşedintele CJ Suceava Alexandru Rădulescu.
Primarul Cătălin Coman ne-a declarat că Târgul Mărului este un moment în care comunitatea fălticeneană îşi promovează mărul, unul dintre cele mai importante branduri din această zonă a judeţului Suceava. „Astăzi, regina balului este mărul. Comercianţii au răspuns invitaţiei noastre chiar dacă le-a fost foarte greu din cauza vremii. Şi vreau să le mulţumesc producătorilor de mere pentru că au rupt şi din activitatea pe care o au la cules, pentru că sunt în plin proces de cules, şi au adus la acest târg cele mai frumoase mere”, a spus Cătălin Coman.
El a ţinut să precizeze faptul că şi după acest târg, toţi cei care vor să cumpere mere de Fălticeni pot apela la biroul de informaţii din primăria acestui municipiu pentru a fi îndrumaţi către producătorii din acest bazin pomicol. „Pe lângă calitatea mărului de aici de la Fălticeni şi pe lângă faptul că este mult mai natural, mai gustos şi sănătos, avantajul de a cumpăra direct de la producători este şi acela că se pot obţine sfaturi direct de la aceştia. Este extrem de important pentru că aici, în această lume a pomiculturii, sunt foarte multe secrete pe care cumpărătorii le pot auzi de la cele mai autorizate şi avizate persoane. Sunt sfaturi despre cum se pot conserva merele peste iarnă, sfaturi referitoare la soiuri sau diverse alte indicaţii, de ce nu şi terapeutice”, a subliniat Cătălin Coman, care a adăugat că astfel de sfaturi au primit şi cei care au cumpărat mere direct de la pomicultori pe parcursul celor două zile ale târgului.
Merele de Fălticeni nu pot fi comparate cu cele din import
Prezent la Târgul Mărului de la Fălticeni, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că acest eveniment este o manifestare tradiţională pentru întregul bazin pomicol din această zonă a judeţului. Nechifor a spus că Târgul Mărului este un brand important al zonei, şi îl bucură faptul că şi la această ediţie sunt prezenţi mulţi producători de mere.
„Ceea ce este important este că aceşti producători trebuie să meargă mai departe, să nu-şi piardă curajul. Şi mai mult, că sunt dovezi clare aici, în zona Fălticeni, că mărul este integrat într-un produs finit, cu valoare adăugată, şi mă refer la cei care deja fac suc de mere natural şi îl vând pe piaţa românească. Asta înseamnă că se pot câştiga mai mulţi bani din această industrie, şi cred că această activitate trebuie încurajată prin astfel de manifestări”, a declarat Nechifor, care a subliniat faptul că mărul de Fălticeni nu poate fi în nici un fel comparat cu merele din import. Cătălin Nechifor a mai spus că îşi doreşte ca merele care vor fi distribuite anul acesta în şcolile din judeţ să fie furnizate de pomicultorii suceveni.
Autorităţile apreciază faptul că în ultimii ani au crescut suprafeţele de livezi cu meri
La rândul său, prefectul Florin Sinescu a spus că îmbucurător este faptul că în ultimii ani a crescut semnificativ suprafaţa livezilor din judeţul Suceava, ajungând în momentul de faţă la aproximativ 3.000 de hectare. „Cred că este un domeniu care se poate dezvolta în continuare, şi vorbim în special de zona Fălticeni. Şi asta pentru că specialiştii spun că aici este o zonă în care mărul merge foarte bine şi se pot obţine producţii importante. Şi cred că mărul reprezintă un brand atât pentru Fălticeni, cât şi pentru judeţul Suceava”, a spus Florin Sinescu.
El a fost completat de deputatul fălticenean Ioan Stan, care a afirmat că mărul de Fălticeni este un brand extrem de important pentru această zonă a judeţului, lucru demonstrat şi de numărul mare de pomicultori din această zonă. Ioan Stan a spus că mărul din zona pomicolă Fălticeni este comercializat în întreaga ţară, deoarece este cel mai bun de pe piaţă. Stan a subliniat faptul că după anul 1990, când în această zonă erau circa 2.500 de hectare de livezi de meri, a urmat o perioadă mai nefastă, însă în momentul de faţă această activitate a reînceput să se dezvolte puternic, refăcându-se în mare parte acele livezi.
De asemenea, deputatul Eugen Uricec a ţinut să precizeze că Târgul Mărului a devenit un eveniment extrem de important pentru întreaga zonă pomicolă Fălticeni, fiind organizat, an de an, la cel mai înalt nivel.
Despre sprijinul pe care pot să îl primească pomicultorii suceveni a vorbit vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Alexandru Rădulescu, el precizând că va fi organizată o întâlnire între aceştia, parlamentarii suceveni şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene. „Este o ediţie foarte bine organizată şi, chiar dacă este frig, producătorii au venit şi constat cu bucurie că sunt fericiţi pentru că au reuşit o producţie bună din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Pomicultorii au o serie de probleme de natură legislativă şi profităm de prezenţa parlamentarilor care probabil se vor implica în rezolvarea lor. Şi vrem să avem o întâlnire cu toţi producătorii de mere, să vedem cum putem să-i sprijinim, deoarece pentru judeţul Suceava, şi chiar pentru România, mărul de Fălticeni este un brand extrem de important”, a spus Rădulescu.
În cadrul Târgului Mărului din Fălticeni, cei prezenţi în Piaţa Nada Florilor au avut parte şi de numeroase spectacole de muzică populară şi folk, susţinute de interpreţi din judeţ, dar şi de nume cunoscute la nivel naţional.