Rădăuţeanul ales delegat de tineret al României la Organizația Națiunilor Unite, Luca Ciubotaru, s-a aflat în perioada 5-19 octombrie la New York, reprezentând tinerii din România în cadrul celei de a 69-a Adunări Generale ONU.
Activitățile acestuia au constat în susținerea unui discurs în numele tinerilor din România, organizarea unui eveniment la Misiunea Permanentă a României, numeroase participări la diverse activități din cadrul ONU și întâlniri cu persoane aflate în legătură cu programul de Delegați de Tineret la Națiunile Unite.
La începutul deplasării lui, Luca Ciubotaru a avut oportunitatea de a se întâlni cu Excelența Sa, Secretarul General al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, urmând o sesiune introductiva pentru orientarea Delegaților de Tineret.
Discursul rădăuţeanului a fost susținut în data de 8 octombrie în plenul Comisiei a treia a Adunării Generale a ONU, pe tema educației care răspunde nevoilor tinerilor și provocărilor secolului XXI și a participării civice a tinerilor.
Alături de Bianca Dragomir, celălalt delegat al României la ONU din acest mandat, Luca Ciubotaru a ales să susțină discursul atât în limba engleză, cât și în limba franceză, culegând aprecierile auditoriului.
În prima parte a intervenției, cei doi delegați au subliniat necesitatea actualizării sistemului educațional la cerințele secolului 21, prin pregătirea tinerilor pentru profesiile viitorului, nu doar înmagazinarea de cunoștințe. Apoi, și-au încurajat colegii să înțeleagă procesul educațional dincolo de dobândirea de abilități profesionale, ci ca mijloc de dezvoltare a lor ca intelectuali și oameni ai comunității.
În cea de a doua parte, accentul a fost pus pe necesitatea implicării civice a tinerilor, de transmitere a entuziasmului și de dezvoltarea inițiativelor, de la cele locale, până la accesul tinerilor în cadrul proceselor decizionale la nivel înalt.
Până la finele deplasării de la New York, Luca Ciubotaru a avut o agendă încărcată, participând la numeroase evenimente organizate de ceilalţi delegaţi de tineret, pe teme diverse - de la migraţia copiilor neînsoţiţi la schimbările climatice, de la capcana venitului mediu la propunerea unei rezoluţii pe tema abilităţilor tinerilor. În acest context, cei doi delegaţi români au organizat propriul eveniment despre tineret şi sport, găzduit de Misiunea Permanentă a României la ONU, informează Luca Ciubotaru.
Acesta a mai precizat că, la invitaţia diverselor entităţi din cadrul ONU (UNICEF, UN Women, World Federation of United Nations Associations - WFUNA etc.) a participat la discuţii interesante pe problematici relevante pentru tinerii din întreaga lume.
Luca Ciubotaru va fi vocea tinerilor din România, la ONU, timp de un an de zile
Reamintim că, timp de un an de zile, rădăuţeanul Luca Ciubotaru va fi vocea tinerilor din România în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). În urma unui proces riguros de selecţie, pe 6 septembrie tânărul a fost desemnat delegat de tineret la Organizaţia Naţiunilor Unite, în mandatul 2014-2015.
Luca Ciubotaru, în vârstă de 22 de ani, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi.
Absolvent al promoției 2014 al Facultăţii de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Luca este, în prezent, masterand în Ştiinţe Penale și student în an terminal al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul aceleiași universități. Luca este președinte fondator al Asociației Studenților la Drept a universității ieșene.
De-a lungul ultimilor cinci ani, rădăuţeanul a participat la numeroase activități de voluntariat, organizând numeroase evenimente la nivel local sau național. Printre experiențele internaționale la care acesta a luat parte se numără o bursă de studiu la Universitatea Paris 13 Sorbona, concursuri de procese simulate, schimburi internaționale de experiență, dar şi vizite la principalele instituțiile europene.
Cunoașterea limbilor engleză și franceză, experiența în lucrul cu tinerii, zecile de proiecte derulate prin diverse organizații non-guvernamentale și conferințele internaționale la care a participat începând din 2010 l-au recomandat pentru acest post, pe care l-a obținut în urma selecției desfășurate la nivel național.