luni, 27 oct 2014 - Anul XIX, nr. 250 (5759)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fără explicaţii

Mister asupra apariţiei în Suceava a bolii limbii albastre

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Boala limbii albastre înregistrează în judeţul Suceava şapte cazuri până acum, în şase focare. Situaţia la zi a evoluţiei bolii şi măsurile care au fost luate până acum pentru a preveni apariţia bolii au fost prezentate, săptămâna trecută, de directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Leon Postolache, în  şedinţa Colegiului Prefectural. Directorul Postolache a declarat că, în ciuda tuturor prognozelor, insectele purtătoare de virus „au trecut bariera Munţilor Carpaţi” şi cazurile de boală au apărut, surprinzător, în zona montană. O posibilă explicaţie ar fi, potrivit directorului, că vremea caldă a fost prielnică păşunatului animalelor şi insectele purtătoare de virus au putut acţiona. Întrebat, însă, dacă virusul care provoacă boala a fost identificat în organismul ţânţarilor capturaţi în focarele de boală, directorul Postolache a răspuns că nu. „Virusul a fost descoperit doar în corpul animalelor bolnave”, a precizat dr. Postolache. Totodată, medicul veterinar a anunţat că se are în vedere ca, de anul viitor, animalele receptive din exploataţiile comerciale să fie vaccinate, deşi în România boala a apărut doar la animale din gospodăriile populaţiei. Vaccinarea se poate face numai cu acordul Comisiei Europene, care alocă fonduri pentru achiziţia vaccinului şi pentru 50 la sută din manoperă. În afara costurilor implicate de despăgubiri, dezinsecţie, dezinfecţie şi analize medicale, impactul economic este major asupra statelor în care este impusă vaccinarea deoarece acestor ţări le va fi interzis exportul de animale vii - bovine şi ovine. De asemenea, indiferent dacă se vaccinează sau nu, restricțiile și supravegherea trebuie aplicate pe o perioadă de 2-3 ani, pentru ca Oficiul Internaţional de Epizootii (OEI) să declare România liberă de această boală. Veterinarii vor trebui să recolteze periodic probe de sânge de la animale și să demonstreze că virusul nu mai circulă în România.

 

Boala limbii albastre a ajuns la mijlocul lui octombrie şi în creierii munţilor, la Lupcina

Boala limbii albastre - bluetongue a apărut pe teritoriul judeţului Suceava în această lună, toate cazurile fiind la vaci din gospodării ale populaţiei. Literatura de specialitate consemnează oaia ca specia cea mai receptivă, dar în ţara noastră marea majoritate a cazurilor s-au înregistrat la bovine. Primul focar de boală din judeţ a fost la Ostra; probele de sânge şi examenul de laborator au stabilit cu certitudine diagnosticul de bluetongue. În ciuda tratamentului aplicat, vaca a murit şi proprietarul urmează să fie despăgubit. După apariţia bolii, autorităţile veterinare au stabilit zona de control de 20 de km în jurul focarului şi au aplicat măsurile de restricţie a circulaţiei animalelor. De asemenea, a fost instituită o zonă de protecţie de 100 de km şi una de supraveghere de 150 km. Cu toate acestea, au apărut încă şase cazuri de boală la Corlata, Cacica, Pleşeşti, în creierii munţilor, la Lupcina, şi la Botoşana, toate confirmate fără nici un dubiu de testele de laborator. La Corlata, vaca bolnavă a murit, celelalte cazuri sunt în tratament. În toate focarele au fost aplicate prevederile legale în vigoare şi au fost stabilite măsurile de restricţie referitoare la circulaţia animalelor. Totodată, veterinarii au instalat în focare capcane pentru ţânţari - transmiţătorii bolii, dar analizele nu au descoperit prezenţa virusului la insectele capturate.

Boala limbii albastre este produsă de un virus, care afectează rumegătoarele și se transmite doar prin înțepătura unor insecte hematofage (ţânţari) și nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Referitor la restricţiile privind comerţul internaţional cu animale vii, la 31 august a.c., Ministerul Agriculturii din Iordania a anunțat că a interzis importurile de ovine și bovine din România, după ce Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a raportat că aici au fost depistate recent cazuri de maladie a limbii albastre.

România era al doilea mare exportator de carne către Regatul Iordania, după Australia. Această ţară importa anual din România între 300.000 și 400.000 de ovine și bovine.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mister asupra apariţiei în Suceava a bolii limbii albastre.
 Vizualizări articol: 2038 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Mister asupra apariţiei în Suceava a bolii limbii albastre1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei