Furnizarea apei calde şi a căldurii, aşteptată cu nerăbdare de suceveni, a lăsat de dorit, în multe zone din oraş înregistrându-se probleme în asigurarea acestor servicii.
Deşi anunţată pentru joi dimineaţă, apa caldă a ajuns, la majoritatea sucevenilor, abia seara târziu, iar la unii deloc. Pornirea centralei termice pe biomasă şi asigurarea energiei termice la parametrii necesari pentru a încălzi miile de metri cubi de apă pompaţi în conductele de termoficare din Suceava au durat mai mult decât se estima iniţial, plus că, pentru a fi evitate “şocurile” din sistem, umplerea instalaţiilor s-a făcut etapizat, pe diverse zone ale oraşului.
Furnizarea căldurii a început joi după ora 22.00, când energia termică folosită pentru asigurarea apei calde a fost „redirecţionată” către instalaţiile prin care se asigură agent termic în calorifere.
La punctele termice modernizate, căldura şi apa caldă au fost asigurate mai rapid şi la parametri mai buni decât la alte puncte termice din oraş, unde oamenii au avut de lăsat mai mult timp robinetele deschise, până să ajungă apa caldă la ei.
Probleme tehnice la patru din cele 49 de puncte termice din Suceava
În plus, ca la orice pornire de sistem, au apărut şi diverse probleme tehnice, greu de prevăzut, care au afectat patru din cele 49 de puncte termice din municipiul Suceava.
În cartierul Burdujeni, o avarie apărută în zona Cuza Vodă II a făcut ca o parte dintre consumatori să nu beneficieze nici de căldură, nici de apă caldă, conducta afectată fiind reparată în cursul zilei de vineri.
La punctul termic Obcini 4, modernizat, a apărut o defecţiune la sistemul de alimentare cu energie termică. Vineri dimineaţa, problema a fost remediată, iar după resetarea sistemului de distribuţie, a fost furnizată căldură şi apă caldă.
Probleme tehnice s-au înregistrat şi la punctele termice Obcini 1 şi Areni 1, unde se înregistrau pierderi de presiune pe conducte, echipele de intervenţie lucrând în timpul nopţii pentru identificarea şi remedierea avariilor apărute.
Probleme punctuale, la nivel de scară de bloc
Pe lângă asta, furnizarea căldurii şi apei calde a fost afectată de probleme punctuale, care nu au ţinut de furnizor, cât de particularităţile blocului sau ale zonei în care se află acesta.
La unii suceveni, apa caldă a ajuns cu întârziere din cauza numărului mic de consumatori din bloc ori chiar din zonă, pentru că, cu cât sunt mai mulţi vecini care au centrale termice de apartament, cu atât mai puţini consumă din reţeaua de termoficare, iar apa rece de pe conducte se “elimină” mai greu, până să ajungă la robinete apa caldă.
La alţii, problemele au fost cauzate de vecini care au închis gigacalorimetrele de la intrarea în bloc, pentru economii, sau pentru că au avut de schimbat caloriferele ori şi-au montat centrală, încât căldura nu a mai ajuns la consumatori.
O funcţionare anormală a sistemului de termoficare – calorifere încălzite doar pe jumătate, sau chiar deloc, la etajele superioare, a fost resimţită şi la unele blocuri în care locatarii nu s-au ocupat de aerisirea instalaţiei interioare, pentru a elimina golurile de aer care împiedicau circularea normală a agentului termic.
Luna de graţie
Una peste alta, cu chiu, cu vai, căldura şi apa caldă au fost pornite, pentru toţi sucevenii, bun-platnici şi rău-platnici deopotrivă, pentru o perioadă de o lună de zile, după care, în funcţie de încasările de la asociaţii şi de situaţia restanţierilor, ar putea fi luate măsuri de debranşare de la apă caldă ori chiar şi de la căldură, acolo unde se constată că astfel de măsuri drastice sunt necesare.
(25 oct 2014, 12:20:03