Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 oct 2014 - Anul XIX, nr. 248 (5757)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Şi cerul a plâns

Preotul Ilie Chişcari, nepot al familiei Mihoc, a fost condus ieri pe ultimul drum de sute de credincioşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Chipuri împietrite de durere, lacrimi, regrete, flori, sărutarea cea de pe urmă. Sute de oameni l-au condus ieri pe ultimul drum pe preotul Ilie Chişcari, fiul preotului Ştefan Chişcari de la Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” (Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava) şi al preotesei Elisaveta Chişcari, nepot al cunoscutei familii Mihoc, din Suceava. Preotul Ilie Chişcari a murit duminică dimineaţă, în localitatea Chiajna, lângă Bucureşti, în timp ce mergea la biserică pentru a oficia Sfânta Liturghie, fiind lovit mortal de o maşină.

Este greu de descris în cuvinte ce au simţit părinţii preotului Ilie, Ştefan şi Elisaveta Chişcari, care, împreună cu cele două fiice ale lor, nu şi-au desprins mâinile de pe sicriu, apăsaţi de durere şi secătuiţi de lacrimi. Cumplita suferinţă a soţiei părintelui Ilie, Emanuela, şi ea fiică de preot, care a rămas singură cu o fetiţă de un an şi două luni, Irina, şi în aşteptarea celui de-al doilea prunc, o ştie doar Dumnezeu, cel de la care aşteaptă nădejde să o întărească să poată merge mai departe. Rudele, unchi, verişori, mătuşi, mulţi făcând parte din familia Mihoc, care numără peste 170 de membri, majoritatea slujitori ai Bisericii (preoţi, profesori de teologie, preotese), au reuşit cu greu să îşi stăpânească emoţiile, lacrimile. Foşti colegi de facultate, prieteni, preoţi din municipiul Suceava sau din alte localităţi au venit să-i aducă un ultim omagiu părintelui Ilie Chişcari, în ciuda vremii capricioase.

 

Slujba înmormântării rânduită pentru preoţi

Slujba înmormântării a fost oficiată în Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” (Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava) de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop – Vicar Patriarhal, împreună cu un sobor impresionant de preoţi. Sicriul cu trupul părintelui Ilie a fost aşezat în mijlocul bisericii încă de miercuri, în jurul lui fiind puse sfeşnice cu lumânări aprinse şi multe flori. După săvârşirea Sfintei Liturghii, la ora 11:00 a început slujba înmormântării rânduită pentru preoţi şi diaconi de mir. S-au citit mai multe evanghelii, rugăciuni pentru iertarea păcatelor celui trecut la cele veşnice, dar şi pentru alinarea familiei îndurerate. Preoţii au cântat în cor „Hristos a Înviat”.

După ceremonia din Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci”, convoiul a plecat spre Biserica „Buna Vestire”,preotul Ilie Chişcari fiind îngropat în curtea acestei biserici, unde şi-au găsit somnul de veci şi alţi membri ai familiei Mihoc. Este vorba de preotul Constantin Mihoc, care a murit în anul 2009, la Berlin, sub dărâmăturile bisericii pe care dorea s-o reconstruiască, preotul George Mihoc, de 69 de ani, fiul acestuia Vasile Mihoc, de 27 de ani, şi mama acestuia din urmă, Elena Mihoc, în vârstă de 67 de ani, care au murit în anul 2010, în prima zi de Crăciun, după ce un şofer inconştient care circula cu mare vitează a transformat o zi de sărbătoare într-o tragedie de mari dimensiuni.

Preotul sucevean Ilie Chişcari a fost lovit mortal, duminică, 19 octombrie, de o Dacie Logan condusă de o şoferiţă care a pierdut controlul asupra direcţiei de mers. Femeia consumase băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan şi nu avea permis de conducere. Preotul avea doar 31 de ani.

 

„Ilie Chişcari, un tânăr teolog erudit care învăţa cu multă râvnă tainele teologiei”

PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop – Vicar Patriarhal, a dat citire ieri, în Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci”, mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel.

Patriarhul României a spus că părintele Ilie Chişcari a fost un tânăr teolog erudit care învăţa cu multă râvnă tainele teologiei, a studiat în ţară şi în străinătate, a pregătit o teză de doctorat de 700 de pagini şi a devenit o mare speranţă pentru teologia  românească.

„A fost apreciat pentru sufletul său bun ca păstor blând, ca teolog harnic şi a fost omul cel mai de nădejde în cadrul Editurilor Patriarhiei Române, unde coordona editarea Dicţionarului Biblic Ortodox şi unde a pregătit două volume despre Sfânta Taină a Pocăinţei şi despre Sfânta Euharistie”, a spus Patriarhul României. Preafericitul Părinte Daniel a mai completat că, în Ceruri, părintele Ilie Chişcari „se va ruga pentru toţi cei îndoliaţi şi îndureraţi, pentru soţia Emanuela, pentru fiica Irina şi pentru copilul care este aşteptat să se nască. Avem această mângâiere de la Hristos Domnul că cine a slujit Lui în rugăciune pe pământ şi în fapte bune va continua slujirea aceasta în Ceruri împreună cu sfinţii bineplăcuţi Lui din toate timpurile şi din toate locurile”.

 

Cine a fost Ilie Chişcari? – foto Preotul Ilie Chişcari

Părintele Ilie Chişcari s-a născut pe 18 iulie 1983, în Suceava. A absolvit Seminarul Teologic Liceal „Sf. Gheorghe” din Botoşani (2003), Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din cadrul Universităţii Bucureşti (2007), a urmat cursurile masterale „Exegeză şi ermineutică biblică” în cadrul aceleiaşi facultăţi (2007-2009). În perioada 2008-2009, a urmat un curs propedeutic la Facultatea de Ştiinţe Biblice şi Arheologice „Studium Biblicum Franciscanum” din Ierusalim, din cadrul Universităţii Pontificale „Antonianum”, iar din octombrie 2009 a devenit student al acestei instituţii de învăţământ. În perioada 2009-2012, a urmat cursurile şcolii doctorale la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna”, din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu, disciplina „Noul Testament”.

În perioada 2007-2008 a îndeplinit funcţia de asistent de cercetare al „Centrului de Studii Interreligioase şi Interdisciplinare” din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” a Universităţii din Bucureşti, iar între anii 2008-2011 a fost corespondent oficial la Ierusalim al Centrului de presă „Basilica” al Patriarhiei Române. Începând cu anul 2013, Ilie Chişcari şi-a desfăşurat activitatea la Editurile Patriarhiei Române, în cadrul sectorului Carte Teologică. A fost hirotonit preot, pe 25 martie 2014, la Parohia Dudu II, comuna Chiajna, Protoieria Ilfov Sud.

 

„Ne-a făcut mare cinste nouă, sucevenilor”

Preotul Adrian Duţuc, de la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava, ne-a spus că Ilie Chişcari i-a fost coleg în clasele primare, coleg la facultate, la teologie, în Bucureşti, coleg de gazdă, doi ani, coleg în sălile de studiu ale bibliotecilor.

„E o mare pierdere pentru noi toţi. A intrat primul la admitere, din aproximativ 450-500 de candidaţi. Ne-a făcut mare cinste nouă, sucevenilor. A fost un om deosebit, muncitor, cu o minte sclipitoare, o inimă candidă, un om dedicat bisericii. A plecat, poate, prea repede dintre noi, dar este rânduit de la Dumnezeu şi nu ştim să înţelegem aceste lucruri. Îmi pare nespus de rău că încă nu am apucat să îi fiu alături şi în Sf. Altar. Dumnezeu să-l ierte!”, a completat părintele Duţuc.

 

“Părintele Ilie rămâne nemuritor”

PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop – Vicar Patriarhal, a spus că părintele Ilie Chişcari va rămâne mereu în mintea sa ca un tânăr foarte harnic, cu o pregătire teologică temeinică, considerat una dintre tinerele speranţe ale bisericii noastre în domeniul Teologiei biblice. „Era socotit omul cel mai capabil din redacţiile noastre. Este o mare pierdere pentru familie şi pentru Biserică, pentru că acest tragic accident a făcut să moară omul cald, omul deschis, sincer şi gata să ajute pe toată lumea, pe de o parte, şi specialistul, care s-a format în anii de osteneală, de muncă insistentă, de zi şi de noapte, pe de altă parte”, a completat PS Varlaam Ploieşteanul.

La mormântul părintelui Ilie Chişcari, ÎPS Pimen a ţinut un scurt cuvânt, în care a reamintit celor prezenţi că se află la înmormântarea „unui bun slujitor, cu multă râvnă pentru casa lui Dumnezeu, un preot foarte rugător, cu toată inima, un preot smerit, cărturar, un preot cu pregătire deosebită. A fost crescut bine de preotul Ştefan Chişcari şi de soţia Elisaveta. A fost un fiu ascultător de părinţi, a făcut fapte bune, a ascultat poruncile lui Dumnezeu. El ne dă pildă de rugăciune stăruitoare, să ne iubim Biserica, să muncim să facem lucrul cel bun, desăvârşit. Părintele Ilie rămâne nemuritor. Dumnezeu să-l ierte”, a spus Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

La îndemnul ÎPS Pimen, toţi credincioşii prezenţi ieri la mormântul părintelui Ilie au rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” şi au făcut 12 închinăciuni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul Ilie Chişcari, nepot al familiei Mihoc, a fost condus ieri pe ultimul drum de sute de credincioşi.
 Vizualizări articol: 8325 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Preotul Ilie Chişcari, nepot al familiei Mihoc, a fost condus ieri pe ultimul drum de sute de credincioşi5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Heil hell! trimis de
(24 oct 2014, 12:20:57
cu toata compasiunea, caci nu exista durere mai mare decit fii care pleaca inaintea parintilor, nu putem sa nu observam cum este pangarita o slujba sfanta de ingropaciune, tulburind cu zarva trupelor ss (satana in sutana), conduse de fuhrerul absurd si abscons demn adjunct si praduitor in numele marelui alb (rasa de porc cine nu stie), respectiv nimeni in drum-pimen, tulburind asadar intimitatea durerii celor apropiati.
calare pe necazul fara margini al unor oameni simpli in comparatie cu anvergura camasilor negre ca si sufletul sefului lor, aceste bestii conduse de un batrin ierarh al diavolului, condus la randul sau de o  ☭ re la birou si de alta in umbra palatului unde se lafaie cu ipocrizie - nu avea ce cauta acolo.
pentru el, pimen si haremul lui e doar un prilej electoral (ca ei sint in campanie pe viata) de a-si consolida pozitia de conducator de turma de indobitociti. daca pe plan national sondajele coboara biserica stramoaseasca, aici fuhrerul pimen trebuie sa isi conserve pozitia care ii aduce lunar cel putin 25 de pensii normale ca salariu. padurile cu acte false nu le-a putut obtine, asa ca nu ii mai ramine decit spaga cotidiana si salariul nesimtit.
daca stiti toate astea, va mai inchinati unuia care fara sa aiba nici o cheltuiala, fiind tinut in puf pe viata, cistiga intr-o luna cit un om normal in 2 ani?
atunci nu va mai deranjati sa mergi pina la palatului lui de imbuibat, puteti sa va inchinati in piata la valutisti. cel putin la suflet aia sint mai curati!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei