Cazul de la Straja de acum două luni, când doi poliţişti de la Rutieră au fost agresaţi de un tânăr, unul dintre agenți fiind lovit cu o piatră în faţă şi atacat cu propriul spray iritant-lacrimogen, va aduce în fața procurorilor o familie întreagă.
Zilele trecute, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au dispus trimiterea în judecată a principalului suspect, Emanuel Motrescu (24 de ani), din Straja, sub acuzaţia de ultraj, acesta fiind arestat preventiv la câteva zile după comiterea faptei.
Anchetatorii au decis de asemenea disjungerea cercetărilor faţă de mai mulţi membri ai familiei inculpatului, tot pentu ultraj, după ce, arată procurorii, Emanuel Motrescu i-a agresat pe poliţişti, fiind ajutat de mai multe rude.
Toată povestea s-a petrecut pe 20 septembrie a.c., după ce un echipaj al poliţiei rutiere de la Vicovu de Sus a observat în trafic două maşini suspecte, ai căror şoferi circulau cu viteză şi au virat brusc când au văzut maşina de poliţie, refuzând să oprească la semnalele regulamentare ale oamenilor legii.
L-a lovit pe poliţist cu piatra în faţă, după care l-a atacat cu un spray iritant-lacrimogen
După o urmărire de aproximativ cinci kilometri, poliţiştii i-au identificat pe cei doi şoferi fugari, unul dintre aceştia fiind, susţin oamenii legii, Emanuel Motrescu, care avea permisul reţinut (cu dreptul de a conduce suspendat) după ce a fost implicat anterior într-un alt eveniment rutier. Tânărul a fost identificat în apropierea casei sale şi a devenit violent în momentul în care cei doi agenţi de la Circulaţie s-au dus să-l ia la întrebări, fiind încurajat, arată procurorii, şi de prezenţa mamei, a surorii şi a fratelui său.
Emanuel Motrescu, reiese din actele înaintate instanţei de judecată, a luat o piatră de jos cu care simula că o va arunca spre poliţişti, motiv pentru care unul dintre agenţi a folosit spray-ul iritant-lacrimogen din dotare, încercând să-l imobilizeze pe suspect. Acesta din urmă, acuză procurorii, l-a lovit cu piatra în faţă pe poliţist, în urma loviturii agentul scăpând pe jos spray-ul respectiv. Emanuel Motrescu a ridicat spray-ul şi a dat mai multe jeturi înspre agentul de la Rutieră. A intervenit celălalt poliţist, care a reuşit să-i pună cătuşele doar la o mână suspectului, fiind împiedicat de către rudele inculpatului, o soră de-a acestuia trăgându-l de uniformă pe agent.
În acea ambuscadă, Emanuel Motrescu s-a smucit, lovindu-l cu pumnul în piept pe cel de-al doilea poliţist.
Poliţiştii, nevoiţi să-i scoată cătuşele suspectului şi să se retragă la maşină
La faţa locului, mai arată procurorii care au investigat acest caz, au apărut alţi trei bărbaţi şi o femeie, care „exercitau presiuni asupra organelor de poliţie, cerându-le să îi scoată inculpatului cătuşele de la mână”.
Întrucât situaţia risca să degenereze, poliţiştii i-au scos cătuşele lui Emanuel Motrescu şi s-au retras spre autospeciala de poliţie. Procurorii susţin că odată eliberat de cătuşe, inculpatul a luat un par de lemn de aproximativ trei metri, cu care a încercat să îi lovească de la spate pe poliţişti, fiind oprit în ultima clipă de una dintre persoanele din tabăra acestuia.
Cei doi poliţişti au avut nevoie de 6-7, respectiv 5-6 zile de îngrijiri medicale, şi au declarat că se vor constitui părţi civile în procesul care se va judeca la Judecătoria Rădăuţi.
Audiat de anchetatori, Emanuel Motrescu a negat acuzaţiile ce i se aduc, susţinând că nu el s-a aflat la volanul vreuneia dintre cele două maşini urmărite, ci un anume „Vasile” a cărui identitate nu o cunoaşte, şi că nu i-a agresat pe cei doi agenţi de poliţie.
(23 oct 2014, 13:03:07