După mai bine de două săptămâni de aşteptare, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au din nou apă caldă la robinete.
Repornirea centralei pe biomasă a Sucevei a fost posibilă ca urmare a deblocării furnizării de masă lemnoasă, după ce principalului furnizor, Schweighofer, i s-a garantat plata unor restanţe de un milion de euro.
Cea mai mare parte din aceşti bani este reprezentată de cele două milioane de lei alocate de Guvern, în cursul zilei de marţi, pentru achiziţia de combustibil necesar furnizării energiei termice în Suceava, iar restul, de subvenţiile achitate de către Primăria Suceava pentru energia termică furnizată populaţiei, doar o mică parte provenind din încasările de la populaţie.
„Ca urmare a plăţilor făcute, a banilor alocaţi de la Guvern, dar şi a intervenţiilor făcute la Viena, la conducerea firmei Schweighofer, de către prefectul Florin Sinescu şi de conducerea Adrem Invest, ne-a fost deblocată furnizarea de biomasă, pentru o cantitate în valoare de două milioane de lei”, a precizat Vasile Ilie, directorul Bioenergy Suceava.
Pornirea centralei termice a firmei Bioenergy, pe biomasă, a avut loc în cursul zilei de ieri, astfel încât, din această dimineaţă, apa caldă să curgă din nou la robinetele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.
De la pornirea centralei până când apa caldă ajunge la robinetele consumatorilor este necesară o perioadă de timp de 16 ore, pentru ca în conductele din întregul oraş să ajungă apa fierbinte.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a atras atenţia asupra faptului că rezolvarea problemei apei calde şi a căldurii este doar temporară, dacă în perioada următoare nu se va constata şi un efort al populaţiei de a achita ceea ce consumă.
„Rămâne în continuare valabil apelul făcut, ca populaţia să achite din datorii, pentru că dacă nu va înţelege că este absolut necesar acest lucru, vom avea o problemă în iarnă. Nimeni nu este dispus să dea căldură gratuit. Din păcate, există o majoritate care nu face o prioritate din faptul că trebuie să plătească ceea ce consumă”.
La nivelul municipiului Suceava, doar 40% dintre asociațiile de proprietari sunt cu plata la zi la furnizorii de utilităţi, în vreme ce 60% au datorii care depăşesc 15 milioane de lei (150 de miliarde de lei vechi).
Căldura va fi furnizată la cerere
Deocamdată nu se pune problema furnizării căldurii în apartamentele celor 60.000 de suceveni racordaţi la sistemul centralizat deoarece nu sunt întrunite încă prevederile legale. Conform legii, furnizarea căldurii trebuie asigurată, în sistem centralizat, atunci când, timp de trei zile consecutiv, media temperaturilor din timpul nopţii (de la 6 seara la 6 dimineaţa) este mai mică de 10 grade Celsius. Numai că în ultimele zile, temperaturile înregistrate în timpul nopţii au fost şi de 13 grade Celsius.
„Dacă ni se va solicita, vom furniza şi căldură. Deocamdată nu sunt întrunite condiţiile legale”, a precizat directorul Bioenergy.
Pentru finele săptămânii, meteorologii anunţă o scădere accentuată a temperaturilor exterioare, chiar şi temperaturi negative în timpul zilei de sâmbătă.
(23 oct 2014, 11:32:42