Până pe 26 octombrie, elevii suceveni au propria campanie electorală. Nu este vorba despre o acțiune politică, ci despre alegerea componenților Consiliilor Școlare ale Elevilor, acțiune care se derulează în întreaga țară. Judeţul Suceava se situează pe locul doi pe ţară ca număr de solicitări de înscriere în cursa pentru o astfel de funcție, cu 211 cereri, pe primul loc situându-se județul Constanța, cu 240 de cereri.
Alegerile din cadrul Consiliului Elevilor se organizează în toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat sau privat. Orice elev are dreptul să candideze pentru o funcție în Consiliul Școlar al Elevilor și ulterior în structurile superioare de la nivel județean și național. Aplicațiile pentru candidatură s-au depus online pe platforma wedu.ro și în format fizic până pe 18 octombrie și au trecut printr-un proces de validare. După o campanie electorală de o săptămână, alegerile propriu-zise au loc în perioada 27 octombrie - 1 noiembrie.
Consiliile Elevilor sunt singurele structuri reprezentative ale elevilor din România. Consiliul Național al Elevilor funcționează ca structură consultativă a Ministerului Educației Naționale, fiind înființat în anul 2007, în baza OMECT nr. 2782. În prezent funcționează în baza Regulamentului de Organizare şi Funcţionare aprobat prin OMECTS 4247/2010. Este compus din 45 de membri, 42 de președinți ai Consiliilor Județene ale Elevilor și trei vicepreședinți ai Consiliului Municipal al Elevilor București. Acum mandatul de președinte al Consiliului Național al Elevilor pentru perioada 2014-2015 este deținut de Eduard Mititelu, președinte CJE Botoșani.
Consiliul Național al Elevilor reprezintă elevii în fața instituțiilor și organismelor relevante, acționează ca organism care sprijină toate substructurile sale și utilizează orice modalități legale și legitime pentru a-și atinge obiectivele. Principalele obiective ale Consiliului Național al Elevilor sunt reprezentarea elevilor ca beneficiari principali ai sistemul de învățământ preuniversitar din România, participarea activă a elevilor în procesul decizional în legătură cu toate aspectele ce țin de învățământul preuniversitar, supravegherea respectării și implementării drepturilor elevilor, încurajarea schimburilor de experiență și exemplelor de bune practice, sprijinirea dezvoltării tuturor substructurilor sale, susținerea voluntariatului și a acțiunilor pliate pe nevoile elevilor.
Potrivit precizărilor făcute de Tudor Găitan, secretar al Consiliului Național al Elevilor - Departamentul de Educație și Comunicare (Relații Externe), la nivel național au fost depuse în total 4.055 de aplicații în acest an. A fost înregistrat un interes foarte mare al elevilor pentru participarea în astfel de structuri, iar la nivel național a existat și un record la numărul de candidaturi depuse într-o singură zi – nu mai puțin de 656, pe data de 17 octombrie.
Cel mai pronunțat interes al elevilor pentru funcțiile de reprezentare din Consiliile Elevilor s-a înregistrat însă în mandatul 2009-2010, când s-au depus la nivel național 4.347 de aplicații.
„Având în vedere numărul mare de candidaturi depuse, se observă dorința de implicare a noii generații, lucru care ne bucură, deoarece dovedește poziția pe care Consiliul Elevilor și-o consolidează, ca parte a experienței școlare și extrașcolare a elevilor din România”, a declarat Eduard Mititelu, președinteleConsiliului Național al Elevilor din România.