Un tânăr din comuna Vicovu de Jos a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, fiind acuzat că a obţinut carduri clonate pentru accesarea conturilor unor persoane din străinătate şi le-a folosit pentru a scoate sume de bani din bancomate de pe teritoriul Ucrainei.
Inculpatul, se arată într-un comunicat remis ieri de DIICOT Suceava, se numeşte Viorel Ţugui, are 33 de ani şi este recidivist, fiind condamnat într-un dosar de contrabandă şi cercetat într-un alt dosar tot pentru afaceri cu ţigări de provenienţă extracomunitară.
Tânărul, arată procurorii, a trecut de la afacerile cu tutun ucrainean la cele cu carduri clonate, carduri pe care le-a obţinut cu sprijinul unor complici din Marea Britanie.
Cu acele carduri, susţin anchetatorii, Viorel Ţugui s-a deplasat în Ucraina, cu scopul de a extrage banii din bancomate de pe teritoriul statului vecin.
În luna februarie a anului trecut, poliţiştii de frontieră de la Siret l-au depistat la intrarea în România pe Viorel Ţugui, care se întorcea din Ucraina.
„Acesta a abandonat cardurile şi înscrisurile descoperite după radiatorul de încălzire amplasat în Punctul de Trecere a Frontierei Siret pe sensul de intrare în ţară, într-un moment premergător efectuării controlului bagajelor şi al celui corporal, astfel încât acestea să nu fie descoperite asupra sa”, explică procurorii DIICOT Suceava.
La data de 13 martie 2013, inculpatul Viorel Ţugui a avut o discuţie cu unul dintre complicii săi din Marea Britanie, plângându-i-se că a mers cu cardurile clonate dincolo de graniţă şi a rămas fără ele, întrucât a fost prins de poliţie.
Complicele, rămas deocamdată neidentificat, s-a oferit să-l ajute în continuare în afacerea cardurilor clonate. Numai că planurile celor doi au fost date peste cap în martie 2013, când Viorel Ţugui a fost arestat într-un dosar de contrabandă, fiind eliberat câteva luni mai târziu sub măsura controlului judiciar, măsură care este menţinută şi în prezent.
În comunicatul remis de DIICOT se precizează că, din datele primite de la autorităţile din Marea Britanie, 14 cetăţeni ale căror conturi au fost fraudate prin clonarea cardurilor din acest dosar susţin că au fost prejudiciaţi cu aproximativ 5.000 de euro.
Viorel Ţugui a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de instigare la falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată, punerea în circulaţie de valori falsificate şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.