miercuri, 22 oct 2014 - Anul XIX, nr. 246 (5755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

„Gaura neagră a asociaţiilor”

Patru suceveni au, fiecare, datorii de peste un miliard de lei vechi la întreţinere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De mai bine de două săptămâni, un oraş întreg, 60.000 de suflete, nu are deloc apă caldă şi nici căldură, deşi iarna a început să îşi „arate colţii”, din cauza datoriilor acumulate, de aproape patru milioane de euro.

Numai că o mare parte dintre sucevenii afectaţi de oprirea centralei termice, rămasă fără biomasă din cauza facturilor neachitate către furnizori, nu au nici o vină, fiind cu plăţile la zi, dar au de suferit de pe urma delăsării semenilor lor, care au consumat căldură şi apă caldă fără a se deranja câtuşi de puţin să plătească ceva.

Cea mai bună dovadă a dezinteresului care a generat această situaţie aberantă, pentru un oraş care teoretic se află în Uniunea Europeană, dar practic se apropie tot mai mult de condiţiile Evului Mediu, este că o mare parte a acestor datorii este concentrată pe numele unor indivizi care au înţeles că democraţia este să consumi oricât, fără să plăteşti nimic.

Aşa s-a ajuns ca unii suceveni să acumuleze datorii de aproape un miliard de lei de fiecare, dar în unele cazuri chiar şi mai mult de atât, din cauza acestora având de suferit nu doar vecinii lor de scară, de bloc sau de asociaţie, ci întreg oraşul.

Exemplele pe care le-am descoperit noi nu sunt singulare, ci la nivelul celor 120 de asociaţii de proprietari din Suceava cu siguranţă sunt şi alte cazuri surprinzătoare, aproape incredibile.

 

Datoriile unei întregi asociaţii, acumulate de un singur locatar

Un caz ciudat şi complicat este cel al unui apartament din cartierul Zamca, pentru care, din anii '90, nu s-a mai plătit nimic din ceea ce s-a consumat la utilităţi.

În prezent, datoriile acumulate pentru apartamentul 20, din blocul M3, de pe strada Oituz, sunt de 110.372 de lei, adică mai bine de 1,1 miliarde de lei vechi.

Apartamentul în sine nu valorează nici pe departe cât datoria acumulată, mai ales că, din spusele reprezentanţilor asociaţiei de proprietari, starea acestuia este deplorabilă.

Partea ciudată este că apartamentul este în proprietatea Primăriei Suceava, fiind repartizat unui caz social, Victoria Sîrghi, care, culmea, este decedată de ani de zile.

„În apartament locuieşte acum fiul acesteia, Alexandru Sava, care, din verificările făcute de noi, nu are nici un fel de contract cu Primăria Suceava. Problema e că datoriile acumulate pentru această locuinţă socială reprezintă cea mai mare parte a restanţelor din întreaga asociaţie. Am blindat apartamentul la căldură şi apă caldă, dar tot au fost probleme de acolo, pentru că au îngheţat ţevile, au crăpat şi au inundat întreg blocul”, a declarat preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 71, Cristi Cocari. Diferenţa datoriilor către furnizorii de utilităţi e concentrată pe un număr foarte mic de locatari, care au de achitat câteva mii de lei de fiecare.

 

Pensionarul miliardar în datorii

Un caz greu de înţeles este şi cel alproprietarului unui apartament cu trei camere din cartierul George Enescu, de pe Aleea Jupiter, bloc 129 scara F, care au acumulat datorii de 106.085 lei.

Proprietarul acestuia, Mircea Blîndu, este acum pensionar, dar a lucrat la mai multe întreprinderi sucevene, încât, după cum spun cei care îl cunosc, nu a reprezentat niciodată un caz social, atât el cât şi soţia sa beneficiind de pensii.

Cu toate acestea, plata cheltuielilor de întreţinere este neglijată de foarte multă vreme, suma acumulată fiind acum imposibil de achitat din veniturile lor.

Pentru a nu rămâne fără căldură şi apă caldă, din cauza datoriei imense acumulate pentru o singură scară de bloc, vecinii lor şi-au montat centrale de apartament.

„Singura plată făcută în ultimii ani este de 100 de lei, şi aia obţinută cu greu. Nu răspunde niciodată la uşă, nici nouă, nici vecinilor, nici chiar de vii cu Poliţia”, spun reprezentanţii Asociaţiei de proprietari nr. 11.

Încercarea noastră de a-l contacta pe Mircea Blîndu, pentru a vedea cum a fost posibilă acumularea unei asemenea datorii, ori eventualele cauze, a fost zadarnică, uşa apartamentului rămânând închisă, în ciuda insistenţelor noastre.

 

Garsoniera cu datorii de un miliard de lei vechi

Datorii imense se pot acumula nu doar pentru un apartament cu trei camere, la care, oricum, consumul de căldură este mai mare, ci şi la o garsonieră în care proprietarii stau înghesuiţi între patru pereţi. Un caz elocvent în acest sens este cel al lui Vasile Mihoc, de pe strada Muncii, bloc 86, scara A, care are de achitat către Asociaţia 33, din cartierul Burdujeni, aproape un miliard de lei vechi.

Şi alţi locatari ai asociaţiei se află în situaţia de a avea datorii imense: Elena Cozmiuc – aproape 700 de milioane de lei vechi, Mihai Aniculăiesei – aproape jumătate de miliard de lei vechi, Ecaterina Suficeanu – peste 500 de milioane de lei vechi. Iar lista este în continuare deschisă, la nivelul întregii asociaţii, cea de-a doua ca mărime la nivel de oraş, fiind de recuperat datorii de peste 16 miliarde de lei vechi, în ciuda eforturilor depuse de noua conducere, care a acţionat în judecată peste 300 de proprietari rău-platnici.

 

Cea mai mare datorie din oraş, la un apartament care stă gol

Faptul că măsurile de protecţie socială sunt prost înţelese de unii şi se transformă în coşmarul altor zeci, sute sau chiar mii de familii, este demonstrat de cazul unei asociaţii de proprietari din centrul Sucevei, unde o treime din datoriile către furnizorii de utilităţi s-a adunat pe numele unui chiriaş al Primăriei Suceava.

Locuinţa socială de la demisolul blocului E 1 scara C, de pe bulevardul Ana Ipătescu, care a fost repartizată în urmă cu mulţi ani unui caz social,  Aneta Ungureanu, figurează cu datorii de peste 1,5 miliarde de lei vechi (156.106 lei).

Asta în condiţiile în care în urmă cu cinci ani alte sute de milioane de lei vechi neplătite la întreţinere i-au fost achitate de către Primăria Suceava, din banii noştri, ai tuturor sucevenilor, pentru a o ajuta.

„Chiriaşa Primăriei Suceava nu a trecut niciodată pe la asociaţie. În 2007 a ajuns cu datoriile la zero, când a plătit municipalitatea 80.000 lei pentru ea şi încă un locatar cu datorii, dar de atunci s-au adunat altele, mai mari”,  a spus administratorul Asociaţiei de proprietari nr. 25, Nicoleta Dan.

Numai că, de atunci, datoriile pentru utilităţile consumate la acel apartament au crescut vertiginos, fiind o adevărată „gaură neagră”.

„Consumau fără limite. Apa era lăsată să curgă tot timpul, caloriferele stăteau mereu deschise la maxim, nu aveau nici măcar flotor la toaletă, apa curgea non-stop, ţevile din apartament sunt vechi, sparte...”, a explicat administratorul, care, la un control făcut în locuinţă, a găsit apometrele desigilate, semn că s-a intervenit pe ele, pentru modificarea consumului real.

Din cauza datoriilor imense acumulate la acel apartament, cinci scări de bloc au fost deconectate anul trecut de la apă caldă şi căldură.

În urma protestelor locatarilor, chiriaşa Primăriei Suceava a fost evacuat de acolo anul acesta, în vară. Dar, cu toate acestea, datoria totală continua să crească, deşi nu mai stă nimeni în acea locuinţă, din cauza majorărilor şi penalităţilor care trebuie calculate, conform prevederilor legale.

În cadrul aceleiaşi asociaţii mai există o locuinţă particulară, înregistrată pe numele Florin Cărbuneanu, cu o restanţă de peste 700 de milioane de lei vechi.

 

Sacul fără fund

Astfel de cazuri reprezintă un adevărat sac fără fund, pe care nimeni nu ştie cum să-l peticească.

„Chiriaşii au obligaţia de a achita ceea ce consumă. Primăria îi ajută pe cei care reprezintă cazuri sociale oferindu-le aceste locuinţe, dar nu înseamnă că trebuie să le şi plătească ce consumă. Dacă nu plătesc, trebuie făcute demersuri să fie scoşi din locuinţe. Vinovaţi pentru existenţa unor astfel de cazuri aberante sunt şi cei de la asociaţie, care i-au lăsat în pace pe cei care nu au plătit ce consumau, în ideea că va veni primăria să le achite datoriile. Fiecare trebuie să plătească ce consumă”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, referindu-se la cazurile prezentate mai sus.

Cert este că, din cauza unor astfel de situaţii, în care nepăsarea şi neglijenţa au mers mână în mână, 60.000 de suceveni nu mai au apă caldă, de câteva săptămâni, dar riscă să nu aibă nici căldură în iarnă.

Asta în condiţiile în care grosul datoriilor este acumulat la nivelul a câteva zeci de scări de bloc, care ar putea fi debranşate separat. Chiar şi atunci, ar fi zeci sau chiar sute de familii care ar avea de suferit, chiar de sunt cu datoriile la zi, victime ale unui sistem gândit în alte vremuri, pentru alte condiţii de trai, care trebuie schimbat radical pentru a putea scăpa de „bubele” sale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patru suceveni au, fiecare, datorii de peste un miliard de lei vechi la întreţinere.
 Vizualizări articol: 8196 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 9 voturi
Patru suceveni au, fiecare, datorii de peste un miliard de lei vechi la întreţinere4.159

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pacatul primar trimis de
(22 oct 2014, 11:55:09
Principalul datornic este primarul Lungu! Este datornic si dator fata de toti cetatenii acestui oras care si-au platit impozitele si facturile la timp! El este primul adminstrator al orasului Suceava, iar in aceasta calitate timp de 12 ani a avut timp si sustinere politica/administrativa/juridi suficienta pentru a face ordine si a nu se ajunge aici. Se face partas cu toti cei care nu si-au platit datoriile! In momentul in care inchizi ochii zi de zi si an dupa an la furt, ca despre asta este vorba in fapt, devii si tu partas sau mai rau chiar . . . instigator! Solutii existau, asa cum cei de la E-On gaz iti sudeaza imedit teava si ti-o sigileaza, asa se putea face si aici! Da, dar E-On-ul nu este partid politic!
2.   BRAVO! trimis de
(22 oct 2014, 12:09:11
Chiriaşii au obligaţia de a achita ceea ce consumă. Primăria îi ajută pe cei care reprezintă cazuri sociale oferindu-le aceste locuinţe, dar nu înseamnă că trebuie să le şi plătească ce consumă. Dacă nu plătesc, trebuie făcute demersuri să fie scoşi din locuinţe. Vinovaţi pentru existenţa unor astfel de cazuri aberante sunt şi cei de la asociaţie, care i-au lăsat în pace pe cei care nu au plătit ce consumau, în ideea că va veni primăria să le achite datoriile. Fiecare trebuie să plătească ce consumă”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, referindu-se la cazurile prezentate mai sus.

Daca tu Primarie esti proprietar pe apartament,chiriasul a murit,nu ei nici o masura cu bunul tau?
Este HALUCINANT!!!
3.   Normal ca ar trebui sa fie pedepsiti,dar de cine!? trimis de
(22 oct 2014, 12:50:13
Faptul că stam in frig si fara apa calda, de o luna, se datoreaza lipsei de interes, de viziune, de competenţă a actualului guvern. Nu există program generat de actualul guvern Ponta cu problema caldurii prin orase.
Toata vara s-a batut ,,apa-n piua” prin sedinte, avind doar scopul de a impresiona prostimea ca se ,,lucreaza”, in schimb toti si-au urmat viata lor personala!
4.   BRAVO! trimis de
(22 oct 2014, 13:18:18
Îmi cer scuze sucevenilor pentru că nu este corect să suporte consecinţele cei care sunt cu plata la zi. Din păcate, sunt unii care ne sfidează. În aceste condiţii, cu toată sinceritatea, în măsura în care nu se înregistrează nici un progres la încasări, nu văd nici în această săptămână, reluarea furnizării agentului termic pentru apă caldă şi încălzire” -- primarul Ion Lungu
Daca tu Primarie esti proprietar pe apartament,chiriasul a murit,nu ei nici o masura cu bunul tau?
Este HALUCINANT!!!

5.   De ce nu se vrea trimis de
(22 oct 2014, 13:46:36
Singura solutie este desfiintarea asociatiilor de proprietari, care dupa parerea mea maresc costurile facturilor ca cu cel putin 1/3, si incheierea de contracte directe cu furnizorii de utilitati. De ce nu vrea ACET sa preia consumul de apa si sa se platesca intr-un cont exact ca la gaz sau la EON? Nu s-ar mai face fel de fel de mismasuri.
6.   INCEPE DANSUL! trimis de
(22 oct 2014, 14:31:40
Unde-i comentariul meu?
7.   Concluzie FINALA!!! trimis de
(22 oct 2014, 17:51:10
Paradoxul situației va fi următorul: Toți acei proprietari cu sumele la zi, își vor pune centrale de apartament din primăvară, pentru că așa ceva e inadmisibil în anul 2014, să te speli la lighean sau să te băiești pe la neamuri.
Iar voi: TERMICA, BIOENERGY, PLM, și restul de sugaci care nu și-au plătit asociația veți rămâne împreună. De la mine salutări și multă _I_

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei