miercuri, 22 oct 2014 - Anul XIX, nr. 246 (5755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Competiţie internaţională

Medalie de argint pentru îngheţata cu topinambur, cătină şi sâmburi de caisă, creată de studente ale USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un echipaj de studente din cadrul Facultăţii de Inginerie Alimentară a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a câştigat medalia de argint a concursului  internaţional eco-inovativ „Ecotrophelia”, care a avut loc la Paris, în perioada 19-20 octombrie.

„TopIce” sau îngheţata cu topinambur, cătină şi lapte din sâmburi de caisă este  produsul cu care Ionela Nechifor, Simona Ieţcu, Ionica Coţovanu şi Anca Sidor au reprezentat România la faza internaţională a „Ecotropheliei”, concurs cunoscut drept Champions League-ul produselor alimentare inovative. Efortul studentelor de la USV a fost răsplătit cu 4.000 de euro.

Echipa tinerelor a fost coordonată de conf. univ. dr. ing. ec. Adriana Dabija şi conf. univ. dr. ing. ec. Cristina Gabriela Constantinescu, de la Facultatea de Inginerie Alimentară.

 

Produs alimentar inovativ

Juriul concursului „Ecotrophelia” a fost convins de calităţile nutritive, sustenabilitatea şi potenţialul comercial al îngheţatei create de studentele de la USV.

Despre ingredientele alese pentru „TopIce”, masterandele explicau, înainte de plecarea la Paris: „Topinamburul este o legumă bogată în inulină, considerată fibră sau prebiotic. Când aceasta ajunge în organism, îşi măreşte volumul şi crează senzaţia de saţietate. Cătina este este <Ginsengul românesc>. Fiind un izvor de provitamine, ne-am gândit să o valorificăm. Totodată, sâmburele de caisă are vitamina B17 cu un real beneficiu pentru organism. Există clinici care folosesc B17 în tratarea sau prevenirea cancerului”.

Tinerele îşi doresc ca în scurt timp să găsim îngheţata lor pe rafturile magazinelor. „Avem un plan de afaceri bine structurat şi ne dorim să ne creăm o afacere din asta. Preţul estimat de noi este de 5 lei pentru 125 de grame, iar pentru o caserolă de un kilogram preţul este de 30 de lei”, a declarat o membră a echipei.

Câştigătoarele au mărturisit că reţeta lor de îngheţată a trecut prin zeci de încercări până când a ajuns la această formă. 

În competiţia internaţională de la Paris au fost echipe de studenţi din 16 ţări.

Echipa României a fost devansată de echipa ţării gazdă, medalia de bronz revenind echipei din Grecia.

 

Concursul internaţional „Ecotrophelia”

„Ecotrophelia” are drept scop încurajarea creativităţii studenţilor în dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, de calitate, destinate consumului uman şi prietenoase cu mediul înconjurător.

În alegerea câştigătorilor, juriul competiţiei internaţionale „Ecotrophelia” a ţinut cont de mai multe criterii. Produsele trebuie să fie inovative sub unul sau mai multe aspecte comparativ cu produsele alimentare deja existente pe piaţă, să fie apte de a fi reproduse la nivel industrial, să fie realizate în conformitate cu legislaţia în vigoare cu privire la procese, ingrediente, aditivi, ambalaj, etichetă şi siguranţă alimentară.

 

Alţi laureaţi ai Universităţii din Suceava

În 2012, la faza naţională a concursului „Ecotrophelia”, studenţii Facultăţii de Inginerie Alimentară au obţinut locul II cu produsul caşcaval cu gălbiori, migdale şi seminţe.

Anul trecut, tot la etapa naţională a competiţiei, studenţii suceveni au obţinut marele trofeu cu ruladă de caşcaval cu păpădie şi seminţe de chia, iar marii câştigători au reprezentat România la Köln (Germania).

Şi în 2014, la nivel naţional, echipa Universităţii din Suceava a păstrat trofeul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medalie de argint pentru îngheţata cu topinambur, cătină şi sâmburi de caisă, creată de studente ale USV.
 Vizualizări articol: 2484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Medalie de argint pentru îngheţata cu topinambur, cătină şi sâmburi de caisă, creată de studente ale USV5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei