Cu toate că sucevenii se confruntă cu o situaţie unică, cel puţin de la Revoluţie şi până acum – apa caldă fiind oprită în întreg municipiul reşedinţă de judeţ de mai bine de două săptămâni, ritmul de încasare a datoriilor, cauza care a stat la baza întreruperii furnizării energiei termice, este mai slab ca niciodată.
Deşi ne apropiem de finele lunii octombrie, încasările la Termica, de la asociaţiile de proprietari, la nivelul întregului oraş, sunt de numai 743.500 de lei.
În alţi ani, până şi în lunile de vară, când sunt cele mai slabe încasări din an, se adunau mai mulţi bani de la populaţie.
Fenomenul de scădere a încasărilor de la populaţie este tot mai îngrijorător, de la un an la altul, ajungându-se ca restanţele totale ale asociaţiilor de proprietari să fie mai mari cu aproape 50% faţă de acum patru ani.
Îngrijorat de situaţia existentă, care poate avea o altă consecinţă extrem de gravă – să nu fie furnizată căldură în această iarnă, primarul Ion Lungu a convocat o nouă şedinţă cu asociaţiile de proprietari, pentru a analiza problema încasărilor.
„Nu putem primi apă caldă până când nu se încasează un milion de euro de la populaţie. Este mult, dar nu imposibil, pentru că în medie, asta înseamnă 200 de lei de apartament. Am atras atenţia asupra pericolului de a rămâne fără apă caldă şi căldură de la începutul primăverii. Cu toate eforturile făcute, cu tot cu speranţa de obţinere a 20 de miliarde de lei vechi de la Guvernul României, lucrurile tot nu se rezolvă. Ieri (luni – n.r.) după-amiază a venit o nouă scrisoare de la Bioenergy, prin care ni se solicită ca până vineri să achităm 4,2 milioane de lei. Chiar de vin cele două milioane de lei de la Guvern, tot ne mai rămâne să achităm 2,2 milioane, care trebuie încasate de la populaţie”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.
Numai că în actualul ritm de încasare a restanţelor de la populaţie banii respectivi vor fi adunaţi abia pe la Crăciun.
Încasări de 0 lei, la asociaţii cu datorii mari
Relevantă pentru gradul de încasare a restanţelor de la populaţie este situaţia unor asociaţii de proprietari care ar trebui să adune saci de bani, dar au primit doar praful de pe tobă.
Deşi există cam 30 de asociaţii care au avut încasări de 0 lei, la câteva din ele, care aveau de recuperat sume mari, situaţia este îngrijorătoare:
Asociaţia 2 Petru Rareş – 80.000 de lei datorii, 0 lei încasaţi;
Asociaţia 39 ANL – 62.000 de lei datorii, 0 lei încasaţi;
Asociaţia 14 – 51.000 de lei datorii, 0 lei încasaţi;
Asociaţia 55 MES – 70.000 de lei datorii, 0 lei încasaţi;
Asociaţia 18 – aproape 40.000 de lei datorii, 0 lei încasaţi;
Asociaţia 73 – 130.000 de lei datorii, 0 lei încasaţi.
La alte zeci de asociaţii cu restanţe mari la utilităţi sumele încasate sunt derizorii – câteva sute de lei ori, în cazurile mai bune, câteva mii de lei.
„Cea mai mare încasare, proporţional cu suma pe care o are de plătit la furnizorii de utilităţi, este de 70.000 de lei, la Asociaţia 52 – 7,2% din datorii. Cea mai mică încasare, la Asociaţia 41 – 990 de lei, din 1,1 milioane de lei (11 miliarde de lei vechi)”, a spus Lungu, după ce a analizat situaţia încasărilor.
40 de asociaţii de proprietari nu au deloc datorii către furnizorii de utilităţi.
„Sunt unii care efectiv sfidează pe toată lumea. Nu văd cum se poate relua furnizarea căldurii şi apei calde, câtă vreme nu există nici un progres la încasări”, a spus Lungu, care a făcut din nou apel la asociaţii, să bată la uşile datornicilor, să-i convingă să plătească.
„Dacă nu vom plăti, nu vom avea căldură şi apă caldă. Este o firmă privată care are de încasat 1,7 milioane de euro pentru masa lemnoasă furnizată şi nu mai dă nimic până nu îşi vede banii. Prea puţin îi interesează pe furnizorii de masă lemnoasă dacă avem noi căldură sau nu, ei trebuie să îşi încaseze banii pentru marfa furnizată”, a adăugat Lungu.
Primele zile cu temperaturi negative se vor înregistra la finele acestei săptămâni, iar sucevenii s-ar putea să fie nevoiţi să „întâmpine” frigul cu caloriferele reci.
(22 oct 2014, 11:18:54