Contractul de 65.000 de euro, care în final s-a dovedit o piatră de celulă pentru Aurel Olărean, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, a fost anulat zilele trecute de Tribunalul Suceava. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava, dar este un semn clar că documentul respectiv, aşa cum a scris şi Monitorul de Suceava, era unul extrem de dubios.
Este vorba de acel contract încheiat între Primăria Rădăuţi şi avocata Marinela Prodan, nimeni alta decât soţia fostului senator Tiberiu Prodan,
privind acordarea unui onorariu avocaţial fix în valoare de 50.000 de euro şi a unui onorariu de succes de 15.000 de euro într-un banal proces de radiere. Mai exact, Marinela Prodan trebuia să reprezinte administraţia locală din Rădăuţi în procesul cu SC Obcina SA, societate al cărei administrator este omul de afaceri Arcadie Plămadă, proces în care se dorea tergiversarea punerii în aplicare a unei hotărâri definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la spaţiul în care a funcţionat biblioteca orăşenească.
Acest contract a fost încheiat în mod ilegal, aşa cum susţin procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, deoarece s-au încălcat prevederile articolului 19 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, potrivit cărora în cazul în care valoarea depăşeşte 30.000 de euro, autoritatea publică în cauză este obligată să organizeze o licitaţie, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul contractului cu avocata Marinela Prodan.
Olărean a ajuns în arest preventiv pentru că a încercat să şteargă urmele acestei afaceri ilegale
Pentru că se simţea în culpă în acest caz, Aurel Olărean a încercat să modifice contractul încheiat de Primăria Rădăuţi cu avocata Marinela Prodan în 16 august 2010. Aşa se face că în luna august a acestui an, edilul din Rădăuţi a iniţiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care dorea să modifice cuantumul onorariului avocaţial fix de la 50.000 de euro la 50.000 de lei. În acest fel, adăugându-se şi onorariul de succes de 15.000 de euro, suma totală a contractului nu ar mai fi depăşit 30.000 de euro (50.000 de lei + 15.000 de euro), şi nu s-ar mai fi încălcat astfel prevederile OUG 34/2006.
Numai că, neavând majoritate în Consiliul Local, Aurel Olărean a încercat să rezolve totul printr-o golănie.
„La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean Aurel a amenințat un consilier local (n.r. - Traian Andronachi) că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale”, au arătat procurorii DNA.
Ulterior, Aurel Olărean a fost arestat pentru şantaj, iar în urmă cu zece zile a şi fost trimis în judecată pentru comiterea a cinci infracţiuni, respectiv trei acte materiale de şantaj, complicitate la şantaj şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
La DNA există o plângere penală şi faţă de avocata Marinela Prodan
Dacă faţă de primarul suspendat al municipiului Rădăuţi lucrurile s-au clarificat, în ceea ce o priveşte pe Marinela Prodan situaţia este încă incertă. Şi asta pentru că administratorul SC Obcina SA Rădăuţi, Arcadie Plămadă, a depus o plângere penală la sediul DNA Bucureşti pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, deoarece a semnat un contract de asistenţă juridică cu încălcarea legislaţiei vizând achiziţiile publice, prejudiciul creat fiind de 65.000 de euro.
De asemenea, Arcadie Plămadă a cerut cercetarea Marinela Prodan pentru de uz de fals. Până în prezent, DNA nu a formulat nici o acuzaţie împotriva avocatei, dar nici nu a clasat plângerea administratorului SC Obcina SA Rădăuţi.
(20 oct 2014, 16:29:21