Refuzul municipalităţii sucevene de a aproba un nou tarif de transport şi distribuţie a energiei termice la valoarea solicitată de Termica şi avizată de ANRSC a dus la anularea protocolului stabilit prin negocieri, între producătorul de energie termică – Bioenergy şi distribuitor – Termica.
Ieri, conducerea Primăriei Suceava a fost înştiinţată oficial de anularea prevederilor stabilite prin protocol, prin care Termica se obliga să achite către Bioenergy 42% din valoarea încasărilor pentru energia termică furnizată.
Adresa oficială transmisă de la Termica, societate aflată în insolvenţă, în care deciziile sunt luate de administratorii judiciari şi creditori, a ajuns ieri la primărie.
„Pentru că nu a fost aprobat preţul solicitat, justificat cu acte, nu mai semnăm protocolul cu Bioenergy. Acesta le era favorabil celor de la Bioenergy, care aveau siguranţa efectuării plăţilor la un anumit cuantum. Asta nu înseamnă că nu vom furniza căldură şi apă caldă populaţiei, dacă va fi repornită producţia la centrala pe biomasă”, a declarat Teodor Matei, reprezentantul administratorului judiciar de la Termica.
Tariful solicitat de Termica, încă din luna octombrie a anului trecut, este de 159 de lei plus TVA, pentru transportul şi distribuţia energiei termice. Vechiul preţ, de 99 de lei, plus TVA, datează tocmai din 2006, când costurile materiei prime, în principal apă şi energie electrică, erau chiar şi de 6-7 ori mai mici decât în prezent.
Majorarea de tarif solicitată de Termica nu va afecta preţul plătit de populaţie pentru gigacalorie, care este menţinut la valoarea de 185 de lei.
Subvenţia pentru energia termică furnizată populaţiei, o povară prea mare
Numai că, în şedinţa de Consiliu Local de joi dimineaţă, aleşii locali au propus cu totul alte tarife, stabilite nu după anumiţi indicatori tehnici, ci după gradul de suportabilitate a bugetului local.
Dacă ar fi fost aprobat tariful cerut de Termica pentru transport şi distribuţie, bugetul local ar fi fost împovărat în această iarnă cu cheltuieli suplimentare de 7 milioane de lei (70 de miliarde de lei vechi), în vreme ce la tariful acceptat de majoritatea aleşilor locali, de 140 de lei, plus TVA, costurile suplimentare de achitare a subvenţiei de preţ la energia termică consumată de populaţie sunt estimate la doar 5 milioane de lei (50 de miliarde de lei vechi).
În condiţiile în care din taxele şi impozitele plătite de suceveni se încasează doar 4 milioane de lei pe an, acest cost suplimentar, chiar şi de 5 milioane de lei, reprezintă un efort bugetar uriaş, care blochează efectuarea altor investiţii în oraş.
Blocaj financiar
Pe de altă parte, anularea „înţelegerii” făcute cu Termica îi afectează pe cei de la Bioenergy, care, având siguranţa încasării constante a unor sume considerabile, puteau face aprovizionarea cu masă lemnoasă necesară pe timp de iarnă, ori chiar să acceseze un credit, din care să îşi asigure necesarul de biomasă pe durata sezonului rece.
Tocmai de aceea, în cursul zilei de ieri, a fost convocată o şedinţă a Consiliului de Administraţie a firmei Adrem Invest, care a realizat investiţia în noua centrală de termoficare de la Suceava, pentru a fi căutate soluţii de funcţionare pentru iarna 2014-2015. Pentru a fi deblocată furnizarea de combustibil – biomasă, Bioenergy trebuie să achite către Schweighofer, principalul lor furnizor, o factură restantă de 2,7 milioane de lei.
Plata parţială a datoriilor acumulate de suceveni pentru serviciile de termoficare, în valoare de 16 milioane de lei, ar rezolva problema, numai că încasările de la asociaţii lasă mult de dorit, fiind la fel de slabe ca într-o lună de vară.
(18 oct 2014, 11:41:52
Zilele trecute era exclusa din cauza datoriilor! Termica, pina acuma a facut ce a vrut cu intreg sistemul: neglijenta, au permis furturile la vedere, prin scarile blocurilor tevile sunt colmatate, gigacalorimetre sunt supradimensionate, etc
Singura grija a fost de a-si mentine salariile grase, marind si luptindu-se sa mareasca permanent pretul gigacaloriei.
Toate astea in detrimentul consumatorilor.
Ei au dovedit ca sunt incapabili de a administra acest sistem, de ce sa nu se incearca si cu altii!?
Nu trebuie mult sa te gindesti ca Termica, prin totalul si permanentul dezinteres, materializat printr-o marire perpetua a pretului, numai rau ne-a facut in tot acesti ani.