Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, în colaborare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Suceava, a organizat, joi, la hotelul Zamca, în prezenţa a câtorva zeci de tineri, şomeri sau elevi, Ziua informării pentru solicitanţii de locuri de muncă în străinătate, un eveniment în care s-a pus accent pe diferenţa dintre un loc de muncă sigur şi ofertele periculoase, care nu oferă garanţii şi care de multe ori ascund adevărate reţele de exploatare a oamenilor.
Specialiştii AJOFM Suceava le-au vorbit tinerilor despre joburile în străinătate pe care le intermediază prin reţeaua EURES, un program european de ocupare în care sunt primiţi doar angajatorii verificaţi şi care oferă contracte de muncă ferme. De la an la an această reţea a devenit tot mai bogată, reunind o mare varietate de locuri de muncă. De-a lungul timpului sucevenii interesaţi, în special tinerii, dar nu numai, şi-au găsit locuri de muncă în agricultură sau zootehnie, în turism sau domeniul hotelier, dar şi pe posturi din domeniul medical, acestea fiind doar câteva exemple.
Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a explicat: “Sunt din ce în ce mai multe cazuri de trafic de persoane şi nu putem rămâne indiferenţi la această problemă. Trebuie să vorbim cât mai mult despre acest pericol şi să le arătăm oamenilor ce opţiuni civilizate există pentru a-şi căuta un loc de muncă în ţările din Uniunea Europeană”.
Mirajul unui loc de muncă bine plătit se poate transforma în coşmarul vieţii
De cealaltă parte, inspectorul Laura Stadler, reprezentanta Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, le-a explicat tinerilor cât de uşor se poate pica în mâna unor infractori, care să îi exploateze pentru cerşit, prostituţie sau chiar trafic de organe.
Recomandarea specialiştilor este ca locurile de muncă oferite pe diferite site-uri ori la mica publicitate, de fel de fel de agenţii de recrutare, să fie atent verificate.
“Există instituţii de stat abilitate, cum suntem şi noi, care să verifice aceste firme angajatoare de plasare de forţă de muncă. În unele cazuri, aceste firme de recrutare sunt veriga spre prostituţie sau exploatare prin muncă”, a subliniat Laura Stadler.
De asemenea, este de recomandat ca locurile de muncă să fie căutate prin reţele mari de ocupare, verificate de instituţii ale statului, aşa cum este reţeaua EURES.
În cadrul întâlnirii de ieri, tinerilor din sală li s-a prezentat şi un film care poate fi catalogat drept dur, în care mai multe tinere şi-au povestit drama prin care au trecut după ce au plecat să muncească în străinătate şi au ajuns sclave sexuale.