Boala limbii albastre evoluează în mod îngrijorător la nivelul judeţului Suceava, autoritatea sanitar-veterinară având suspiciuni privind un nou caz de boală la o bovină din Cacica. Bovina are semnele clinice evidente ale bolii, însă pentru confirmare oficială se aşteaptă rezultatele probelor de laborator. Alte două cazuri de bovine cu boala limbii albastre au fost confirmate de Laboratorul Naţional de Referinţă, de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) din Bucureşti, unul la Ostra şi unul în satul Corlata, comuna Berchişeşti.
Conform procedurilor, în toate localităţile în care se confirmă cazuri de animale bolnave se declară carantină de gradul I şi nu se pot organiza târguri de animale pe o rază de 20 de kilometri.
Primul caz de boală a limbii albastre a fost diagnosticat pe 22 august, în judeţul Buzău. Treptat boala s-a extins în mai multe judeţe, inclusiv din Moldova.
Boala limbii albastre - „Bluetongue” se transmite doar prin intermediul ţânţarilor, care duc boala de la un animal la altul. Semnele de alarmă sunt febra, salivaţia excesivă care treptat se transformă în secreţii purulente, umflături la nivelul botului, pe gingii şi limbă, pe faţă şi urechi, cruste în jurul nărilor, hemoragii mici la nivelul mucoaselor, iar în faze mai avansate animalul are respiraţia foarte dificilă, din cauza umflării limbii.
Boala nu este transmisibilă la om ori de la un animal la altul şi nici prin laptele sau carnea provenite de la animalul bolnav. Marea problemă este că rata de mortalitate la animalele bolnave este foarte ridicată.