Bioenergy şi Termica, adică producătorul şi furnizorul de energie termică pentru sucevenii racordaţi la sistemul centralizat, au semnat acordul prin care Termica se obligă ca o cotă de 42% din încasări să le vireze către firma care gestionează noua centrală termică. Protocolul semnat de către Termica şi Bioenergy a fost depus ieri la registratura Primăriei municipiului Suceava, care se va constitui în cel de-al treilea semnatar, dacă va exista girul Consiliului Local.
„Așa cum s-a convenit și cu primarul municipiului Suceava, vom supune acest act spre aprobare Consiliului Local, în ședința de joi, 16 octombrie 2014.
Dorim ca, după aprobarea acestuia, să punem bazele unor plăți ritmice către Bioenergy, care să permită reluarea livrării apei calde menajere și, ulterior, furnizarea încălzirii”, a declarat directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie.
Practic, prin semnarea acestui protocol se îndeplineşte una dintre condiţiile necesare pentru ca sucevenii să beneficieze de apă caldă şi chiar şi de căldură, în condiţiile în care temperaturile exterioare sunt în scădere.
Cea de-a doua condiţie, cea mai dificilă, este ca populaţia să achite o parte din cele patru milioane de euro pe care le datorează către Termica, astfel încât să ajungă şi la Bioenergy o sumă suficientă pentru a fi achiziţionată masa lemnoasă necesară asigurării căldurii şi apei calde.
„Ce ni s-a achitat până acum este o sumă nesemnificativă”, a spus directorul Bioenergy, firmă care are de recuperat 16 milioane de lei, în contul energiei termice livrate către suceveni, la gardul centralei.
În ultimele 15 zile, în conturile Bioenergy au intrat 936.000 de lei, dar, din aceşti bani, 900.000 lei sunt banii daţi de Primăria Suceava către Termica, în contul subvenţiei energiei termice, iar diferenţa, de 36.000 de lei, reprezintă încasările de la populaţie.
Întreaga datorie a primăriei către Termica a fost achitată
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a explicat că s-au făcut eforturi pentru a fi achitate toate datoriile către Termica, astfel încât să fie deblocată furnizarea apei calde către populaţie.
„Primăria Suceava a achitat 1,7 milioane de lei vechi în această perioadă, inclusiv decontul lunii octombrie, iar din această sumă 900.000 de lei au ajuns la cei de la Bioenergy. De acum şi populaţia trebuie să plătească, pentru a se strânge cei 2,5 milioane de lei necesari a fi achitaţi săptămâna aceasta celor de la Schweighofer, pentru a putea fi reluată furnizarea masei lemnoase. Încasările de la asociaţii lasă încă de dorit, dar dacă nu se vor achita din datorii, nu va fi căldură şi apă caldă”, a lansat un nou avertisment primarul Ion Lungu.
Furnizarea apei calde a fost întreruptă miercurea trecută, după ce, cu o zi înainte, cei de la Bioenergy au anunţat că, din cauza enormelor sume neîncasate pentru gigacaloriile livrate, nu mai au biomasă pentru cazanele de producere a energiei termice.
În curtea centralei de termoficare mai sunt 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă, dar nu pot fi utilizaţi până când nu sunt achitaţi către furnizori.
Principalul furnizor de masă lemnoasă al Bioernegy, Schweighofer, are de recuperat peste 1,7 milioane de euro, acesta sistând furnizarea de biomasă de la finele lunii septembrie.
(15 oct 2014, 11:56:52
Într-o țară normală asemenea probleme nu ar apărea.
Caldura si apa calda in apartamente reprezinta dreptul la viata. Guvernul, administratia locala trebuie sa stie asta. Guvernele vin si pleaca, administratia trebuie sa se implice pentru a se respecta Constitutia si Drepturile Omului. Amintiti-va pentru ce a fost judecat si impuscat Ceausescu, pentru frig si foame, etc civilizatie si este consfintit de articolul 45 din Constitutieiar Constitutia trebuie respectata . Este inexplicabil cum factorii implicati nu aplica legile care exista si nu se preocupa de gasirea unor solutii. Nu mai este posibil ca in statul de drept sa se inchida robinetul si celui care plateste si celui care nu plateste. Noi toti aici pe forum solicitam incheierea de contracte individuale cu titularii de apartamente, existind astfel posibilitatea indepartarii celor care nu platesc... De ce nu se poate? De ce nu se vrea!?