83 de catedre din judeţ sunt ocupate de profesori de ocazie. Mai exact, este vorba despre persoane care s-au pregătit pentru o cu totul altă meserie, însă criza cadrelor didactice din unele şcoli i-a adus în învăţământ.
Cei 83 de profesori fără studii corespunzătoare postului predau în şcolile ocolite de dascăli cu studii de specialitate. Cadrele necalificate reprezintă puţin peste 1% din totalul dascălilor din judeţ.
De regulă, aceşti profesori predau la şcolile din satele aflate la distanţă mare de oraşe şi cu o infrastructură deficitară. În aceste condiţii, în lipsa oamenilor specializaţi, se recurge la un compromis şi sunt primiţi oameni care nu au nici o legătură cu pedagogia.
Totodată, deşi au trecut de vârsta pensionării, 193 de dascăli încă predau în şcolile sucevene. Profesorii pensionari primesc aprobare pentru a preda numai în condiţiile în care nu se ocupă toate posturile didactice vacante din judeţ, aceştia putând ocupa aceste posturi prin contract, la plata cu ora. Ei pot reveni în şcoli după ce sunt finalizate toate etapele de mişcare de personal.
Potrivit Cristinei Teodorovici, inspector adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, după finalizarea procesului de încadrare a personalului didactic la nivelul județului, pentru anul școlar 2014-2015, situația statistică arată că 79,16% (6.325) dintre cadre sunt titulare.
1.286 (16,09%) sunt cadre suplinitoare calificate, iar 103 (1,28%) sunt cadre didactice asociate.
În acest an şcolar, în judeţul Suceava predau 7.990 de cadre didactice.
Asigurarea cu personal didactic pentru anul şcolar 2014-2015 s-a realizat în baza prevederilor Metodologiei şi Calendarului de mişcare elaborate şi emise de Ministerul Educaţiei Naționale, a mai spus Cristina Teodorovici.