Un consilier local din Drăgoieşti a ajuns în inedita situaţie de a migra cu acte, în baza „Ordonanţei Dragnea”, la un partid care nu există. Ştefan Anchidin a obţinut un mandat de consilier local la Drăgoieşti candidând în calitate de membru PP-DD. Când Ordonanţa de Urgenţă nr. 55/2014, cunoscută şi ca „Ordonanţa Dragnea”, i-a dat posibilitatea să migreze, opţiunea consilierului Anchidin a fost către formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, anunţată ca Partidul Liberal Reformator. Ştefan Anchidin a notificat în scris Consiliul Local Drăgoieşti asupra acestei modificări, spre deosebire de alţi aleşi locali, care au preferat să-l susţină pe Tăriceanu, dar în acte să se declare independenţi. După ce Tribunalul Bucureşti a respins înregistrarea PLR, consilierul din Drăgoieşti s-a trezit într-o situaţie politică incertă, juriştii având opinii diferite asupra dreptului acestuia de a-şi păstra mandatul de ales local.
Ştefan Anchidin ne-a declarat, ieri, că nu are însă nici o emoţie, din acest punct de vedere. „Nu există posibilitatea să-mi pierd mandatul. Am fost la un partid, acum am adeziune la alt partid, în baza Ordonanţei 55. Dacă Tribunalul nu înregistrează PLR, rămân membru al Partidului Naţional al Mediului, din care provine PLR şi care este înregistrat în registrul partidelor politice. Dacă nu, independent”, a afirmat consilierul. În eventualitatea în care magistraţii vor decide totuşi ca aleşii locali care au trecut la PLR să-şi piardă mandatul, Anchidin a afirmat că va ataca în justiţie o astfel de hotărâre.
„Ordonanţa Dragnea” nu face referire la situaţii de genul celei în care se află consilierul din Drăgoieşti. În plus, actul normativ precizează că, în cele 45 de zile, cât este ordonanţa activă, aleşii locali pot migra o singură dată.
Adepţii PLR sunt asiguraţi pe Facebook că PLR este funcţional
Cel care a fost mandatat de Călin Popescu Tăriceanu cu organizarea filialelor din Moldova ale PLR, deputatul de Rădăuţi, Constantin Galan, ne-a declarat, ieri, că în ciuda deciziei Tribunalului, „PLR există şi funcţionează; este înregistrat oficial ca PNM, iar un congres, conform legii, a decis schimbarea numelui, statutului şi siglei”. Potrivit deputatului Galan, în judeţul Suceava sunt aleşi locali, majoritatea foşti membri PNL, care îl susţin pe Călin Popescu Tăriceanu şi fac campanie electorală pentru acesta la alegerile prezidenţiale, însă mulţi au preferat să se declare oficial independenţi.
Reamintim că Popescu Tăriceanu a demisionat din PNL şi a preluat un partid neparlamentar, Partidul Naţional al Mediului, iar la începutul lunii august membrii acestuia au decis, prin congres, schimbarea numelui în PLR şi modificarea siglei, din ghindă în vultur.
Magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au apreciat, însă, în ultima decadă a lunii septembrie, că modificarea siglei este interzisă cu şase luni înainte de organizarea alegerilor prezidenţiale, potrivit Legii 14/2003 a partidelor politice. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă. Un anunţ postat ieri pe pagina de Facebook a PLR precizează că Partidul Liberal Reformator (fost PNM) a depus recurs la Curtea de Apel. „Toți aleșii locali, parlamentarii, dar și simpatizanții care s-au înscris în PLR trebuie să știe că partidul este funcțional și că vor avea în continuare o reprezentare politică puternică a liberalismului prin PLR”, mai scriu liberalii reformatori pe Facebook.