Cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la naşterea Preacuviosului Sf. Serghie de Radonej, sfânt al cărui nume este sărbătorit la hramul unei biserici din Climăuţi, comunitatea ruşilor lipoveni din România a organizat, în perioada 4-8 octombrie, o serie de manifestări culturale şi religioase la Rădăuţi şi Climăuţi, cu sprijinul Fundaţiei „Russkyi mir”, al Centrului de cooperare internaţională din Moscova, Ambasadei Federaţiei Ruse în România şi al Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.
În cele două localităţi sucevene au avut loc diverse evenimente, precum înălţarea Crucii-monument starovere, în localitatea Climăuţi, în cinstea primilor locuitori ruşi lipoveni de pe aceste meleaguri, inaugurarea Centrului cultural al ruşilor lipoveni, prin reabilitarea clădirii fostei şcoli din Climăuţi, Colocviu ştiinţific cu tema „700 de ani de la naşterea Preacuviosului Sf. Serghie de Radonej”, expoziţii de fotografii şi cărţi, lansări de carte. Comunitatea Ruşilor Lipoveni (CRL) Rădăuţi a fost gazdă primitoare şi a sprijinit organizarea primului Festival de cântări religioase (la Casa de Cultură din Rădăuţi), la care au participat cei mai mici concurenţi din întreaga ţară, copii şi tineri care studiază limba rusă maternă şi religia de rit vechi.
Peste 300 de invitaţi
Tot la Rădăuţi, prin implicarea profesoarei Alexandrina Coca, s-a desfăşurat Conferinţa Naţională a Comunităţii Ruşilor Lipoveni, care a reunit reprezentanţi ai comunităţilor locale ale etniei ruşilor lipoveni din întreaga ţară, dar şi reuniunea profesorilor de limba rusă maternă şi a celor de religie staroveră.
Organizatorii au fost încântaţi de prezenţa numeroasă a membrilor comunităţilor locale din cele două localităţi la evenimentele derulate, de implicarea preşedinţilor comunităţilor locale, respectiv Alexandrina Coca de la CRL Rădăuţi şi Prascovia Fomin de la CRL Climăuţi, de sprijinul autorităţilor locale şi judeţene.
Profesoara Erastov Vasa ne-a spus că „toţi cei peste 300 de invitaţi, membrii comunităţilor locale, copiii şi tinerii prezenţi la aceste manifestări de mare anvergură, au avut doar de câştigat. Prezenţa înalţilor prelaţi, a reprezentanţilor guvernului, ambasadei, a oamenilor de cultură din rândul etniei noastre, profesorilor universitari Feodor Chirilă şi Leonte Ivanov, a reprezentanţilor periodicului Zorile, Svetlana Moldovan, autoarea şi sufletul proiectului, au asigurat o înaltă ţinută culturală evenimentelor”.