Cel mai vârstnic sucevean a împlinit ieri frumoasa vârstă de 101 ani – una pe care majoritatea oamenilor nici măcar nu visează să o atingă.
Centenarul sucevean, Arcadie Sfîrnaciuc, care se ţine mândru, chiar de greutatea celor peste 100 de ani îl „apasă pe genunchi”, a fost felicitat ieri de primarul Sucevei, Ion Lungu, dar şi de reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, el fiind veteran de război.
Înconjurat de familie – nepoţi, strănepoţi şi stră-strănepoţi, Arcadie Sfîrnaciuc a fost felicitat pentru performanţa de a atinge o asemenea vârstă şi pentru ceea ce a realizat de-a lungul vieţii, din partea Primăriei Suceava fiindu-i înmânat un tort pe care scria „La mulţi ani! 101 ani”, un cadou şi un buchet de flori.
O altă surpriză pregătită de primarul Ion Lungu a fost proiectul de hotărâre prin care să i se atribuie titlul de „Cetăţean de Onoare” al Sucevei, în prima şedinţă ordinară de Consiliu Local.
De asemenea, cunoscând aplecarea acestuia către muzica bisericească – Arcadie Sfîrnaciuc fiind membru activ al Corului Mitropoliei Bucovinei din Cernăuţi între 1930 – 1937, fondator şi dirijor a mai multe coruri şi orchestre din localitatea natală, Marginea, precum şi dirijor al corului Catedralei Ortodoxe din Dorohoi, Lungu i-a propus ca anul viitor, cu ocazia sfinţirii parţiale a Catedralei Ortodoxe de pe Mărăşeşti, să îl aibă alături, la ceremonie.
Cel mai bătrân dintre locuitorii municipiului Suceava a văzut lumina zilei pe 13 octombrie 1913, în comuna Marginea, Primul Război Mondial lăsându-l orfan de tată la vârsta de numai 8 luni.
Mama sa, o simplă agricultoare, l-a ajutat să ajungă om cu carte, fiindu-i cel mai preţ sprijin în viaţă, alături de scumpa sa soţie, Maria, de profesie învăţătoare.
Devenit profesor de matematică, centenarul sucevean a fost nevoit să întrerupă activitatea pe perioada cât a fost încadrat în armată, 1938 – 1945. Între 1942 şi 1945 a participat la cel de-al Doilea Război Mondial, pe frontul de răsărit, la finele războiului fiind eliberat, cu gradul de căpitan.
Din 1945 până în 1975 a fost profesor la mai multe şcoli şi chiar director, la Marginea, de-a lungul vieţii participând la formarea a numeroase generaţii de succes.
Pentru meritele sale, Arcadie Sfîrnaciuc a fost desemnat „Cetăţean de Onoare” al comunei Marginea, dar şi al municipiului Dorohoi, de luna aceasta urmând să îşi adauge în palmares şi cel de „Cetăţean de Onoare” al Sucevei.
„Pe primul plan a fost şi este credinţa în Dumnezeu. Iubesc copiii şi am încercat, cât mi-a stat în putinţă, să transmit bucuria pentru lucrul bine făcut, să transmit prin cântec tot ce este mai frumos. Mi-a plăcut ordinea şi disciplina, nu am acceptat compromisul de la adevăr şi dreptate, am respectat oamenii şi viaţa”, a spus Arcadie Sfîrnaciuc, care mărturiseşte că mereu a fost o persoană echilibrată, s-a ghidat după principiile vegetariene de alimentaţie, nu a consumat alcool, nu a fumat şi respectă mereu orele de masă şi de somn.
Cel mai în vârstă dintre suceveni a fost felicitat şi de o delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, colonelul Mugurel Anton, comandantul Centrului Militar Suceava, înmânându-i o felicitare din partea ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, în semn de respect pentru implicarea sa în luptele de apărare a patriei.