Cel mai bine plătit sucevean în cursul anului trecut a avut venituri salariale nete în valoare totală de aproape 160.000 de euro, sumă calculată la valoarea medie din 2013 a cursului de schimb leu/euro. Potrivit datelor oficiale, suceveanul cu cel mai mare venit salarial lucrează în industrie, în domeniul fabricării plăcilor şi a foliilor, iar în cursul anului trecut a avut un câştig brut de 838.778 de lei, impozitul plătit la stat fiind de 134.203 lei. Rezultă astfel că suma netă încasată de acesta pe parcursul anului trecut a fost de 704.575 de lei (peste 7 miliarde de lei vechi), adică un salariu lunar mediu net de aproape 59.000 de lei (590 de milioane de lei vechi).
Pe locul al doilea în topul veniturilor salariale nete din judeţul Suceava se situează un angajat din domeniul bancar. Acesta a avut un salariu net anual de 652.361 de lei, ceea ce înseamnă că în fiecare lună a anului trecut a plecat acasă cu o sumă de puţin peste 54.000 de lei.
Un angajat din învăţământ completează podiumul celor mai mari trei salarii din judeţul Suceava
Podiumul celor mai mari venituri salariale din judeţul Suceava este completat de un angajat din învăţământ, cel mai probabil al Universităţii „Ştefan cel Mare”, acesta câştigând pe parcursul anului trecut puţin peste jumătate din sumele încasate de cel mai bine plătit sucevean. Ocupantul locului trei a câştigat din salarii o sumă de 361.261 de lei, el fiind urmat îndeaproape de un alt angajat din domeniul bancar, cu un venit salarial anual net în valoare totală de 356.706 lei.
Trebuie remarcat faptul că, potrivit datelor oficiale, şapte dintre primii zece cel mai bine plătiţi suceveni au obţinut în cursul anului salarii nete de peste 300.000 de lei (3 miliarde de lei vechi), trei dintre aceştia fiind din domeniul învăţământului şi doi din domeniul bancar.
De asemenea, din clasamentul primilor 100 de suceveni cu salariile cele mai mari în anul 2013 rezultă faptul că cei mai mulţi, adică aproape 30, sunt din diverse ramuri ale industriei, printre domeniile în care aceştia activează numărându-se fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, tăierea şi rindeluirea lemnului, extracţia pietrei ornamentale, extracţia petrolului brut, fabricarea hârtiei şi a cartonului sau captarea, tratarea şi distribuţia apei.
Pe locul al doilea în topul celor mai bine plătiţi suceveni se situează angajaţii din justiţie. Deşi apar în partea a doua a clasamentului, după locul 50, nu mai puţin de 19 angajaţi din justiţie se numără printre primii 100 de suceveni cu veniturile salariale nete cele mai mari.
Clasamentul este urmat de salariaţi ai băncilor şi din învăţământ, câte 12 reprezentanţi ai celor două domenii de activitate făcând parte din topul celor mai mari venituri salariale din judeţul Suceava. În clasamentul primilor 100 de suceveni cu salariile cele mai mari în anul 2013 se regăsesc şi patru angajaţi din administraţia publică suceveană.
Pe ultimul loc în topul 100 al celor mai bine plătiţi suceveni se situează un angajat din justiţie, cu un venit salarial anual net în valoare de 137.400 de lei.
În 2013, cel mai mare salariu din judeţul Suceava a fost de circa trei ori mai mare comparativ cu cel din anul 2010
Trebuie remarcat faptul că cel mai mare venit salarial din anul 2013 încasat de suceveanul angajat în domeniul fabricării plăcilor şi a foliilor este de aproximativ trei ori mai mare comparativ cu cel mai mare salariu din judeţul Suceava din anul 2010. Potrivit datelor din 2010, la vremea respectivă suceveanul cu cel mai mare salariu net a fost un angajat din domeniul aviaţiei care în acel an a avut un venit salarial anual net în valoare de 258.955 de lei, ceea ce înseamnă un salariu mediu lunar de aproximativ 21.600 de lei. Şi în anul 2011, cel mai mare salariu din judeţul Suceava a fost cu mult mai mic decât cel înregistrat în 2013. Astfel, suceveanul cu cel mai mare venit salarial în anul 2011 a fost un angajat al unei firme de construcţie, el încasând anual o sumă netă de puţin peste 370.000 de lei.
(13 oct 2014, 12:25:15
Comaneee ! Mai stinge felinarul !