Sute de poştaşi din judeţul Suceava s-au întrunit sâmbătă după-amiază la Gura Humorului pentru a sărbători atât Ziua Mondială a Poştei cât şi împlinirea a 140 de ani de existenţă în cadrul Uniunii Poştale Universale (UPU).
Ziua Mondială a Poştei se celebrează la nivel internaţional pe 9 octombrie, dată la care, în 1874, un număr de 22 de state, între care s-au aflat şi Principatele Române, au semnat la Berna actul de constituire a Uniunii Poştale Universale (UPU).
În prezent, serviciile poştale oferite de cele 190 de ţări membre ale Uniunii Poştale Universale formează cea mai mare reţea fizică de distribuţie din lume, cu peste şase milioane de angajaţi.
Numai că, pentru a asigura continuitatea serviciilor poştale salariaţii Oficiului Judeţean de Poştă Suceava au sărbătorit prin muncă acest eveniment, iar sâmbătă, când au fost liberi, au fost invitaţi la Hotelul Toaca Bellevue, pentru a fi cinstiţi în cadrul evenimentului „Un sfert de veac în Poşta Română”, organizat de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România - Filiala Suceava.
Un sfert de veac de activitate
La evenimentul de sâmbătă au fost prezenţi aproape 300 de oameni, cei mai mulţi dintre ei având în spate zeci de ani de activitate în domeniu.
Lor le-a fost de fapt dedicat acest eveniment, în cadrul căruia, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), Matei Brătianu, şi preşedintele executiv al Filialei Suceava a SLPR, Carmen Baciu, au înmânat diplome omagiale celor care au împlinit 25 de ani de activitate poştală.
Printre cei care au primit diploma „Un sfert de veac în Poşta Română – pentru respectul şi fidelitatea dovedită pentru Poşta Română” s-a numărat şi şeful Oficiului Judeţean de Poştă Suceava, Nicolai Costrâş.
Diplome de excelenţă
Festivitatea de premiere de la Suceava a beneficiat de prezenţa unor invitaţi speciali – conducerea Poştei Române la nivel naţional, dar şi o delegaţie a omologilor lor din Republica Moldova.
Pe rând, aceştia au fost invitaţi în faţa celor din sală, directorului general Alexandru Petrescu, directorilor executivi Rareş Stanciu şi Andrei Stănescu, dar şi directorului de reţea, Victor Şimon, fiindu-le oferite diplome de excelenţă pentru efortul depus pentru redresarea Poştei Române.
„Obiectivul principal este modernizarea Poştei Române, redarea demnităţii şi respectului cuvenit unuia dintre stâlpii comunităţii – poştaşul”, a spus directorul general al Poştei Române, Alexandru Petrescu, care, la rândul său, a înmânat o diplomă specială unei sucevence, Cristina Diaconu, care „excelează prin talentul artistic, fiind autoarea a numeroase poezii, dar şi a unor articole despre poştaşi”.
Învingându-şi cu greu emoţiile, cu mâinile tremurânde pe microfon, Cristina Diaconu a spus că i-ar fi fost mai uşor să aibă în faţă un pix şi o hârtie, decât o mulţime de oameni, cărora să li se adreseze: „Poşta Română, familia mea – aşa s-a numit primul articol scris de mine. Sunt fericită că sunt în mijlocul vostru, pentru că am găsit atâţia oameni minunaţi. Mulțumesc ziarului Monitorul de Suceava pentru că, prin intermediul său, un vis al meu s-a transformat în realitate. Îmi doream foarte mult să-mi pun gândurile şi sentimentele pe hârtie. Am găsit aici multe doamne şi domni de poveste, care au împlinit frumoasa vârstă de 25 de ani de activitate. Dacă îmi doresc ceva, e să ne vedeam în aceeaşi formaţie atunci când voi împlini şi eu 25 de ani de activitate”.
Cu premii şi diplome au fost recompensaţi şi membrii delegaţiei de peste Prut, liderul BNS Suceava (confederaţie la care e afiliat SLPR), Iordănel Secrieru, dar şi cei mai tineri şi cei mai vârstnici poştaşi şi poştăriţe din rândul celor prezenţi în sală.
Festivitatea a fost urmată de o petrecere, cu dansuri şi muzică populară, care a fost posibilă ca urmare a fondurilor puse la dispoziţie parţial de către sindicat, iar diferenţa de la diverşi sponsori, colaboratori tradiţionali ai Poştei Române.