Municipalitatea suceveană ar avea la dispoziție 8,5 milioane de euro, cu care să facă investiții, să cofinanţeze proiecte europene ori să rezolve diverse probleme ale oraşului, dacă taxele şi impozitele locale ar fi achitate la zi de către toţi sucevenii, dar în special de către agenţii economici.
„Cu toate că nu s-au majorat taxele şi impozitele locale de ani şi ani de zile, avem de încasat restanțe de 8,5 milioane de euro. Problema e că la multe persoane juridice, sumele sunt aproape imposibil de încasat, după ce au intrat în insolvenţă”, a declarat ieri primarul Ion Lungu.
Cea mai mare parte din datorie, 77%, ar trebui să fie recuperată de la persoane juridice şi diferenţa de 23%, de la persoane fizice.
La data de 30 septembrie încasările municipiului Suceava sunt de 151.663.140 de lei, încasările fiind cu 2% mai mari decât anul trecut.
La veniturile proprii, veniturile sunt de 88.127.280 lei, în creştere cu 3,7% faţă de 2013.
„Noi am făcut eforturi pentru recuperarea datoriilor, am creat şi acele echipe de executare silită, dar, din păcate, lucrurile merg destul de greu, mai ales în privinţa societăţilor economice, multe intrând în insolvenţă”, a precizat edilul sucevean.
Execuţia bugetară pentru 2014 este de 58,22%, cu 5% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.