Transferaţi din arestul Inspectoratului General al Poliţiei în spatele gratiilor de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă, primarul Rădăuţiului, Aurel Olărean, şi afaceristul Constantin Babiuc s-au aflat ieri împreună, pentru prima dată de la începutul anchetei instrumentate de procurorii structurii centrale a DNA, în aceeaşi boxă a acuzaţilor.
Cei patru au fost aduşi într-o sală a Curţii de Apel Cluj, unde s-a pus în discuţie legalitatea menţinerii stării de arest preventiv, o etapă procedurală obligatorie înainte de începerea efectivă a procesului în cazurile cu persoane private de libertate cu ocazia trimiterii în judecată.
Şedinţa de judecată a început în jurul orei 12.00 şi s-a lungit pe aproape cinci ore, perioadă în care inculpaţii şi avocaţii acestora au încercat să convingă judecătorul de caz că procesul poate continua la fel de bine cu cei patru în stare de libertate. Pentru toţi s-a solicitat înlocuirea măsurii arestului preventiv cu o măsură mai puţin restrictivă, respectiv arestul la domiciliu sau controlul judiciar.
Decizia în ceea ce priveşte menţinerea legalităţii arestului preventiv a fost decisă noaptea trecută, la Curtea de Apel Cluj, după închiderea ediţiei.
De ce sunt cei patru împreună abia după aproape patru luni de la nebunia din iunie
Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă, Aurel Olărean şi Constantin Babiuc s-au aflat împreună pentru prima dată în sala de judecată pentru simplul fapt că primarul din Rădăuţi a ajuns în arest preventiv abia în urmă cu o lună.
Ceilalţi trei, Dîmbu, Bărbuţă şi Babiuc, au fost arestaţi încă de pe data de 25 iunie, în urma unor ample percheziţii care au şocat întreaga comunitate locală, iar cu ocazia prelungirilor cerute de procurorul de caz, trei la număr, au fost aduşi grupat în sălile de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu edilul din Rădăuţi. Cercetat iniţial în stare de libertate în calitate de suspect, Aurel Olărean a încercat să scape de acuzaţiile din dosar şi a vrut să-l şantajeze pe consilierul local Traian Andronachi. Acesta urma să voteze o Hotărâre de Consiliu Local prin care primarul era exonerat de tergiversarea unui dosar, iar în schimb Aurel Olărean urma s-o menţină în funcţia de bibliotecar-şef pe soţia lui Andronachi.
Totul a ajuns la urechile procurorilor DNA, care au venit la Rădăuţi din nou şi l-au ridicat pe Aurel Olărean. Se întâmpla pe 11 septembrie, iar o zi mai târziu edilul din Rădăuţi a primit mandat de arestare pentru 30 de zile, sub puterea căruia încă se afla şi ieri.
Babiuc, omul cu care au colaborat ilegal procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuţă şi primarul Olărean
Conform procurorilor DNA, Constantin Babiuc a pus la cale o schemă ilicită de îmbogăţire, iar pentru asta a avut nevoie şi a fost ajutat sau protejat de judecătorul Bogdan Bărbuţă şi procurorul Dumitru Dîmbu.
„Documentarea activităţii infracţionale a pus în evidenţă participaţia penală, alături de a altor funcţionari, a judecătorului Bărbuţă Bogdan-Ilarion Costică, care a avut rolul de a da o aparenţă de legalitate şi de a-l sprijini pe inculpatul Babiuc Constantin Gavril în obţinerea unor surse ilicite de venituri în urma tranzacţiilor imobiliare ilegale de amploare demarate de acesta, precum şi participaţia penală a procurorului-şef de secţie Dumitru Dîmbu, care a avut rolul de a asigura protecţia pe mai departe a lui Babiuc Constantin Gavril, în cazul unor eventuale anchete desfăşurate de organele statului cu privire la modul în care a obţinut aceste venituri. Ambii magistraţi şi-au pus în valoare, de-a lungul acestei perioade, atât prerogativele funcţiei lor, cât şi relaţiile profesionale şi interumane, fiind motivaţi de dorinţa participării, într-un fel sau altul, la beneficiile obţinute ilegal de către inculpatul Babiuc Constantin Gavril, prin protejarea surselor ilegale de venit şi a situaţiei infracţionale existente.
Din probatoriu a rezultat că, în mod individual şi ori de câte ori se ivea ocazia, cei doi ar fi săvârşit infracţiuni de corupţie sau infracţiuni în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu în raport cu justiţiabilii, motivaţi într-un final de obţinerea unor avantaje ilicite”, se arată într-un comunicat al DNA.
În această schemă a fost inclus şi primarul Aurel Olărean, care avea sarcina să-l sprijine pe Babiuc pentru ca un rival al acestuia în afaceri, Arcadie Plămadă, să nu poată intra în posesia unui spaţiu luat abuziv şi ilegal, cu sprijinul judecătorului Bărbuţă.
Cine sunt ceilalţi inculpaţi din acest dosar
În afara celor patru persoane aflate în arest preventiv, în acest dosar au mai fost trimise în judecată alte opt persoane fizice şi o persoană juridică, Nikodemus Babiuc.
Lista este deschisă cu judecătoarea Daniela Mariana Prandea, concubina lui Bogdan Bărbuţă, continuă cu avocata Isabela Zorica Vega, fostul şef al Punctului Poliţiei de Frontieră Siret, Mihai Prelipcean, dar şi primarul din Marginea, Ioan Onufrei.
Celelalte patru persoane care fac obiectul rechizitoriului sunt două pensionare, Silvia Panţîru şi Maria Cociorvan, dar şi două persoane fără nici o ocupaţie, Victoria Ţîcşă şi Alina Ancuţa Solovăstru.
În cauză este inclusă ca inculpat şi persoana fizică SC Nikodemus Babiuc SRL, firmă ale cărei conturi sunt sub sechestru în vederea recuperării prejudiciului estimat la circa un milion de euro în cazul a 69 de hotărâri judecătoreşti privind diferite suprafeţe de teren, hotărâri pronunţate de Bogdan Bărbuţă în favoarea lui Costel Babiuc, şi care ulterior au fost vândute către austriecii de la Schweighoffer.
Sub sechestru se află şi cele 41,59 de hectare de teren care au făcut obiectul tranzacţiilor dubioase şi care acum sunt în proprietatea celor de la Schweighoffer.
(11 oct 2014, 11:45:50