Angajaţii suceveni din asistenţă socială vor avea de anul viitor salarii mai mari. Creșterea salarială cu aproximativ 100 de lei lunar, în sumă fixă, nu procentual, de la 1 ianuarie 2015, se va face pentru toate categoriile de personal din sistemul de asistenţă socială. Acest lucru este posibil după negocierile care au avut locpe 8 octombrie, la Bucureşti, între sindicate, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor Publice. Membrii din cadrul Sindicatului Județean al Angajaților din Asistență Socială și Protecția Copilului (SJASPC) Suceava, sindicat ce reprezintă lucrători din asistență socială, au pichetat, pe 8 octombrie, sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) din București, alături de colegii din Federația Națională Sindicală FNS PRO.ASIST, în cadrul acțiunilor sindicale promovate de Cartel Alfa. Președintele executiv al SJASPC Suceava şi vicepreședinte FNS PRO.ASIST, Sonia Cuseac,ne-a spus că miercuri, 8 octombrie, începând cu ora 10:30, o delegație formată din cinci reprezentanți ai FNS „PRO. ASIST”, împreună cu Bogdan Hossu, președintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, au participat la discuții cu reprezentanți ai MMFPSPV.
„Secretarul de stat Codrin Scutaru a propus o nouă rundă de negocieri, la care să fie prezenți și reprezentanți ai Ministerului Finanţelor Publice, având în vedere că discuțiile vizau necesitatea suplimentării bugetului. Între orele 15:30-18:00, s-au desfășurat negocierile cu delegația din partea Ministerului Finanţelor Publice, condusă de secretarul de stat Attila Gyorgy”, a completat Sonia Cuseac.
Introducerea grupei de muncă pentru angajații care lucrează în condiții grele/vătămătoare
Revendicările cerute de FNS PRO.ASIST suntmajorarea veniturilor salariaților din asistență socială cu cel puțin 50%, aceștia având în prezent cele mai mici salarii din sistemul bugetar, emiterea unui act normativ care să impună la nivel național aceleași drepturi tuturor salariaților sistemului fără deosebiri de la județ la județ în acordarea sporurilor la salariile de bază pentru personalul care lucrează în aceleași condiții de muncă, plata sporului corespunzător pentru angajații care asigură continuitatea activității în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, precum şi introducerea grupei de muncă pentru angajații care lucrează în condiții grele/vătămătoare.
Sonia Cuseac a completat că sindicaliştii au cerut şi eliminarea discrepanțelor salariale prin punerea în aplicare în totalitate a Legii nr. 284/2010, precum și modificarea valorii de referință de la 600 de lei la nivelul salariului mediu brut pe economie, „completarea personalului de specialitate de la art. 31 alin (4) lit. c din Legea nr. 448/2006 cu următoarele categorii de personal: asistenți medicali și îngrijitori care au fost omiși, emiterea unui act normativ care să reglementeze salarizarea asistentului maternal profesionist cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare – Codul Muncii și Legea nr. 284/2010, consultarea FNS PRO.ASIST în toate modificările legislative pe care le are în vedere MMFPSPV, referitoare la asistența socială (standarde, statute, regulamente etc.), dar şi încadrarea, conform prevederilor legale, pe funcții teritoriale a tuturor funcționarilor publici din sistemul de asistență socială și promovarea la gradul “principal” a tuturor educatorilor specializați și a instructorilor de educație care îndeplinesc condițiile de vechime și performanță”. Sindicaliştii suceveni solicită şi eliminarea discrepanțelor salariale la funcționarii publici, create prin eliminarea treptelor profesionale, precum şi promovarea proiectului de act normativ pentru modificarea Legii nr. 62/2011.
(11 oct 2014, 20:04:19
Hossu daca vrea ....poate ! E singurul sindicat care a iesit in strada, indiferent de cine era la putere! Bravo lor ! Ce fac celelalte sindicate ! Iar s-a batut palma ? Cand era PDL -ul la puere ati batut palma cu ei, acum cu astia ! Ce impartiali sunteti si ce coloana vertebrala aveti !!!!