Aproximativ 60.000 de suceveni care trăiesc în cele 20.000 de locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava au ajuns în dramatica situaţie ca în prag de iarnă să se vadă ameninţaţi că nu vor avea în casă apă caldă şi căldură, deşi o bună parte dintre ei şi-au îndeplinit corect obligaţiile contractuale faţă de furnizor. O situaţie prezentată prefectului de Suceava, Florin Sinescu, de responsabilii de la Termica arată că, la cum a fost gestionată problema furnizării energiei termice în sistem centralizat de la momentul punerii în funcţiune a noii centrale a oraşului, rezultatul nu putea să fie altul.
Conform cifrelor oficiale, în perioada 9 noiembrie 2013 - 30 septembrie 2014, firma Bioenergy a livrat societăţii Termica 195.378 de gigacalorii, cantitate măsurată „la gardul centralei”. De la Bioenergy până la punctul de distribuţie către oraş, de pe Calea Unirii, pe o distanţă de 5 km, s-au pierdut 21.980 gigacalorii, ajungând aici doar 173.398 gigacalorii. Cu pierderea acceptată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), de 10% pe primul tronson şi 14% pe cel de-al doilea, Termica a facturat către abonaţii săi 154.064 gigacalorii. Din energia termică facturată, la abonaţi au ajuns fizic doar 115.026 gigacalorii. Faţă de pierderea asumată de ANRSC, de 39.038 gigacalorii, există o pierdere suplimentară de 19.313 gigacalorii. Prin urmare, cele 21.980 de gigacalorii pierdute de la gardul Bioenergy până la punctul de distribuţie către oraş, plus 19.313 gigacalorii diferenţa între cantitatea facturată către abonaţi şi cea consumată şi plătită efectiv de aceştia, adică aproximativ 42.000de gigacalorii nu se regăsesc în nici o structură de cost şi nu le plăteşte nimeni. Un calcul simplu arată că, din cauza pierderilor de pe reţele, pentru fiecare gigacalorie consumată, Bioenergy trebuie să producă de fapt 1,44 gigacalorii. În bani, preţul real al unei gigacalorii înseamnă 1,44 x 261,59 lei, adică 385,37 lei.
Şi la o majorare de tarif, 50 de lei din preţul real al unei gigacalorii nu este plătit de nimeni
Bioenergy vinde gigacaloria către Termica la preţul de 143,84 lei cu TVA inclus, de unde rezultă că pentru distribuţie şi transport preţul ar fi de 241,5 lei cu TVA, cu 100 de lei mai mare decât preţul de producţie. Preţul actual, aprobat la 30 iunie 2006, este de 123,73 lei cu TVA inclus. Propunerea de majorare înaintată de Termica şi aprobată de ANRSC încă din data de 6 decembrie 2013 este ca tariful să ajungă la 197,71 lei cu TVA inclus.
Având însă în vedere calculele anterioare, rezultă că şi în situaţia în care Consiliul Local Suceava ar aproba o majorare de tarif, tot rămâne suma de 50 de lei/ gigacalorie pe care nu o plăteşte nimeni.
De unde vine diferenţa atât de mare dintre preţul de producţie şi cel de transport? Poate din diferenţa de management dintre cele două firme.
La Termica, societate aflată în insolvenţă, cu unic acţionar Consiliul Local, lucrează 272 de oameni. Ponderea salariilor în preţul unitar pe gigacalorie este de 26% la activitatea de transport şi 42% pentru cea de distribuţie.
La Bioenergy, firmă cu capital privat sută la sută, lucrează 47 de salariaţi, cu tot cu cei angajaţi la depozitul de biomasă, iar salariile au o pondere de 1,5-2%. Termica are din start cheltuieli mai mari decât sumele maxime pe care le poate încasa.
Populaţia a plătit 65% din suma facturată de Termica, iar instituţiile 87%
Mai menţionăm că, potrivit cifrelor oficiale, în perioada 9 noiembrie 2013-30 septembrie 2014, valoarea facturilor emise de Bioenery către Termica este de 28,103 milioane lei. Termica a vândut abonaţilor săi şi a încasat energie termică de 22,907 milioane de lei şi a achitat la Bioenergy 12,549 milioane de lei. Populaţia a plătit, în perioada menţionată, 65% din suma facturată, iar instituţiile 87%. Din totalul energiei termice vândute, 87% ajunge la populaţie şi 13% la instituţii.
Situaţia de fapt arată că şi în condiţiile în care abonaţii îşi achită facturile în proporţie de sută la sută, fără o creştere a preţului la gigacalorie, concomitent cu reducerea numărului de angajaţi din transport şi distribuţie, această activitate va fi în continuare pe minus. Primii care au de suferit sunt sucevenii cu locuinţele racordate la sistemul centralizat care au fost mereu cu plata la zi, penalizaţi acum pentru un lucru de care nu se fac în nici un fel vinovaţi. Următorii pe listă sunt ceilalţi locuitori ai municipiului Suceava, din ale căror impozite şi taxe, plătite de asemenea corect, se duc milioane de euro în fiecare an pentru a subvenţiona o companie muribundă.
(10 oct 2014, 12:46:31
Apoi "obligaţiile contractuale faţă de furnizor" din astea nu am auzit ca ar exista.
Citat: "42.000 de gigacalorii nu se regăsesc în nici o structură de cost şi nu le plăteşte nimeni." iar este gresit pentru ca trebuie sa le plateasca Termica.
Din angajatii Termica, care este al C.L.Suceava mai exact, daca se vor da afara aprox.100 de salariati, cam asta e diferenta pana la schema de personal acceptata de primarie, se vor rezolva problemele lipsei de bani a oamenilor sau a pierderilor. Cu siguranta nu. Vom castiga 100 de someri, care nici acestia nu vor mai plati, neavand de unde, dar am uitat, omul nu conteaza. Aia cu crearea locurilor de munca e numai in campanie pentru os.
La final subliniez ca "milioane de euro .... pentru a subvenţiona o companie muribundă" iar este gresit, subventia este pentru diferenta intre pretul pentru populatie hotarit de C.L. Suceava si pretul real al unei gigacalorii. Subventia se acorda la o parte a locuitorilor acestui oras (ceea ce iar nu e corect) si nu unei companii oricare ar fi ea.