Nu mai puţin de 25 de poliţişti în civil au fost implicaţi într-un flagrant pe raza municipiului Fălticeni, pentru prinderea unui individ care escroca o localnică prin metoda „accidentul”, înşelăciune care a făcut zeci de victime numai de la începutul acestui an pe raza judeţului.
Potrivit unui comunicat remis ieri de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, acţiunea s-a petrecut marţi după-amiază, după ce, în aceeaşi zi, în jurul prânzului, o femeie în vârstă de 53 de ani a sunat la 112 şi a sesizat faptul că un tânăr i-a cerut o sumă considerabilă de bani, pe motiv că fiul ei a fost implicat într-un accident rutier şi riscă să ajungă la puşcărie.
Un fals avocat i-a cerut 3.000 de euro. Victima a apucat să dea 5.700 de lei
Femeia le-a povestit poliţiştilor că, marţi dimineaţă, în jurul orei 9.00, a fost contactată telefonic de un necunoscut care s-a recomandat a fi avocat şi i-a spus de accidentul comis de fiul ei şi de suma pe care trebuie neapărat să o dea dacă vrea ca băiatul ei să nu ajungă după gratii.
„Avocatul” i-a mai spus femeii că va trimite o persoană la domiciliul ei pentru a ridica banii. Nu a trecut mult şi la uşa păgubitei a sunat un tânăr căruia femeia i-a înmânat suma de 1.700 de lei, spunându-i că doar de această sumă a putut să facă rost, iar diferenţa i-o va da în câteva ore.
Ulterior, femeia în vârstă de 53 de ani a mai reușit să facă rost de 4.000 de lei, stabilind cu prietenul „avocatului” să se întâlnească în Parcul Prefecturii din Fălticeni, pentru a-i înmâna banii.
Până la suma de 3.000 de euro cerută de aşa-zisul avocat mai trebuia o diferenţă de aproximativ 7.500 de lei, sumă despre care femeia i-a spus tânărului căruia-i dăduse banii că va încerca să facă rost tot în acea zi, stabilind o nouă întâlnire, după câteva ore, tot în Parcul Prefecturii.
Pe drum spre casă, însă, partea vătămată şi-a dat seama că ceva este în neregulă şi atunci a decis să-şi apeleze fiul pe telefonul mobil, deşi atât „avocatul”, cât şi tânărul căruia îi dăduse până atunci suma de 5.700 de lei îi ceruseră să nu cumva să-l contacteze, motivând că s-ar afla în anchetă.
După ce a discutat cu fiul ei şi a aflat de la acesta că nu e nimic adevărat, femeia a sunat la 112, cerând ajutorul poliţiei.
Flagrant în parc
La nivelul Poliţiei municipiului Fălticeni s-a constituit o echipă operativă, în vederea realizării flagrantului, şi s-a menținut legătura la telefon cu persoana vătămată, care a prezentat semnalmentele tânărului căruia i-a dat banii.
„Au fost dispuse măsuri de monitorizare a zonei de întâlnire şi de blocare a traseelor care fac accesul către aceasta, peste 25 de poliţişti în civil participând la realizarea flagrantului”, explică purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu.
Când femeia escrocată s-a întâlnit în Parcul Prefecturii, la ora stabilită, cu un individ care corespundea semnalmentelor indicate, poliţiştii au intervenit imediat, imobilizându-l şi ducându-l la secţie.
Suspectul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile
Suspectul a fost identificat în persoana unui anume Adrian Ursu, în vârstă de 34 de ani, din comuna Adâncata, prejudiciu de 5.700 de lei fiind recuperat integral şi restituit părţii vătămate.
Tânărul a fost reţinut pentru 24 de ore, iar miercuri a fost dus în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.
„În baza propunerii formulate și a probatoriului administrat s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, după care inculpatul a fost prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, propunere însuşită, fiind emis mandatul de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile”, a completat subcomisarul Ionuţ Epureanu, precizând că judiciariştii de la Fălticeni continuă cercetările pentru stabilirea identităţii „avocatului” implicat în acest caz, complicele suspectului închis în arestul poliţiei judeţene.
De asemenea, poliţiştii continuă cercetările şi pentru a stabili dacă suspectul prins în urma flagrantului a mai fost implicat în înşelăciuni similare.
Recomandări poliţie: Cum să nu ajungeţi victimele unor astfel de escroci
În ciuda campaniilor demarate pentru prevenirea acestui gen de înşelăciune - metoda „accidentul” – poliţiştii susţin că sunt în continuare persoane care cad în plasa escrocilor şi au transmis mai multe recomandări preventive.
De altfel, la nivelul judeţului, zeci de persoane au fost victimele acestei înșelăciuni, multe dintre fapte fiind înregistrate în continuare cu autori necunoscuți.
“În primul rând trebuie ştiut faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătorești în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluționare. Prima este autosesizarea polițiștilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliție care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înțelegerea amiabilă a parților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
(10 oct 2014, 20:04:55