La numai câteva zile după ce PSD şi-a format majoritate în Consiliul Local Rădăuţi, instanţele de judecată au dat ieri un verdict năucitor. Tribunalul Suceava, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, a admis cererea Prefecturii Suceava privind dizolvarea de drept a Consiliului Local. Soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava, iar dacă va fi menţinută şi aici atunci rădăuţenii vor trebui să se prezinte la urne pentru a alege alţi consilieri locali. Reamintim că Prefectura judeţului Suceava a cerut Tribunalului Suceava - secţia de contencios administrativ şi fiscal, la data de 13 iunie 2014, să se pronunţe cu privire la dizolvarea de drept a Consiliului Local al municipiului Rădăuţi. Potrivit documentelor depuse la instanţa de judecată, deliberativul local nu s-a întrunit timp de două luni consecutiv în perioada 1 aprilie - 30 mai 2014, deşi a fost convocat conform prevederilor legale, încălcându-se astfel dispoziţiile Legii administraţiei locale 215/2001 republicată cu modificările şi completările ulterioare. Mai exact, Consiliul Local Rădăuţi a fost convocat în şedinţe ordinare prin dispoziţie de primar în zilele de 11 aprilie şi 23 mai. Şedinţele nu au avut loc deoarece nu s-a întrunit cvorumul, fiind prezenţi doar nouă din cei 19 consilieri locali. Legea administraţiei publice locale spune că şedinţele Consiliului Local se desfășoară legal în prezenţa majorităţii consilierilor locali în funcţie.
„În consecinţă, neasigurarea cvorumului prevăzut de lege de către consilierii locali în funcţie la nici o şedinţă timp de două luni consecutiv, deşi au fost convocaţi cu respectarea prevederilor legale, echivalează cu neîntrunirea Consiliului Local, fiind incidente prevederile articolului 55, alineat 1, litera a referitoare la dizolvarea de drept a Consiliului Local. Prin neîntrunirea timp de două luni consecutiv considerăm că se afectează interesul legitim public al comunităţii locale”, se spune în sesizarea făcută de Prefectură.
După arestarea primarului Aurel Olărean, Consiliul Local Rădăuţi s-a întrunit şi în urma votului a fost schimbat viceprimarul Dumitru Ciobotariu cu Tiberiu Maerean. Practic, în lipsa edilului ales la scrutinul din 2012, Primăria Rădăuţi este condusă de viceprimar, iar o eventuală dizolvare a Consiliului Local Rădăuţi ar însemna o adevărată lovitură de ciocan. Culmea ironiei ar fi ca instanţele de judecată să-l elibereze pe Aurel Olărean, iar în lipsa unui Consiliu Local acesta să conducă instituţia direct, prin dispoziţii de primar.
(11 oct 2014, 08:56:40