Circa 7.500 de elevi suceveni care fac zilnic naveta pentru a fi prezenţi la cursuri aşteaptă de aproape doi ani decontarea navetei pentru anul şcolar 2012-2013.
Potrivit insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, „din anul şcolar 2012-2013 există o sumă restantă de aproximativ 4 milioane lei. În anul şcolar 2013-2014, sumele pentru decontarea navetei s-au plătit ritmic, iar în acest moment se realizează centralizarea solicitărilor din şcoli pentru luna septembrie 2014. Decontarea navetei se realizează lunar, conform solicitărilor primite din şcoli”.
Dat fiind faptul că deocamdată nu există microbuze şcolare pentru toate şcolile şi liceele la care învaţă copiii din alte localităţi, elevii sunt nevoiţi să apeleze la transportul în comun. Contravaloarea abonamentelor lunare ale elevilor trebuie decontată de Ministerul Educaţiei prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, pe baza documentaţiilor transmise de şcoli.
De cealaltă parte, în 2014, elevi din mai multe localităţi ale judeţului, care zilnic merg la şcoală kilometri întregi pe jos sau fac naveta în condiţii grele, vor beneficia de microbuze şcolare. În total 37 de maşini de transport pentru elevi vor ajunge în tot atâtea comune sucevene, până la finele anului, după cum anunţa, în această vară, Inspectoratul Şcolar Suceava.
Microbuzele vor fi distribuite în două etape, primele maşini (18 la număr) ajungând deja la o parte dintre elevii din judeţ.
Parcul de maşini şcolare a fost suplimentat la Bălăceana, Berchişeşti, Boroaia, Dorna Candrenilor, Drăguşeni, Forăşti, Gălăneşti, Horodnic de Sus, Moldoviţa, Muşeniţa, Panaci, Pârteştii de Jos, Poiana Stampei, Putna, Râşca, Ulma, Vadu Moldovei şi Valea Moldovei.
În intervalul octombrie-decembrie, vor primi microbuze comunele Adâncata, Burla, Bogdăneşti, Breaza, Cornul Luncii, Dărmăneşti, Fundu Moldovei, Horodnic de Jos, Iacobeni, Ilişeşti, Ipoteşti, Izvoarele Sucevei, Moldova Suliţa, Sadova, Şaru Dornei, Şcheia, Straja, Udeşti şi Vultureşti. Microbuzele sunt noi, cu 16+1 locuri.
Decontarea naveta profesorilor revine primăriilor
Cât priveşte plata cheltuielilor cu transportul profesorilor, până la 1 octombrie 2014, aceasta a fost suportată atât de primării, cât şi de şcoli, prin Ministerul Educaţiei.
De la începutul acestei luni, decontarea în integralitate a cheltuielilor de navetă ale personalului didactic şi didactic auxiliar revine exclusiv autorităţilor locale.
Traian Pădureţ, liderul Sindicatului „Pro Educaţia” Suceava, explică faptul că „prin această modificare, ordonatorii principali de credite - primarii - nu mai pot pasa decontarea navetei către unităţile şcolare care făceau unele economii la capitolul servicii. În acest moment responsabilitatea revine în totalitate ordonatorilor principali de credite, aşa cum a mai fost”.
(10 oct 2014, 13:11:44