Ancheta derulată la cantina Universității Suceava de inspectorii sanitari, după ce două persoane care au servit masa acolo săptămâna trecută, mamă și fiică, s-au îmbolnăvit, fiind diagnosticate cu toxiinfecție alimentară și internate în spital, s-a lăsat cu sancțiuni.
Responsabilii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava care au descins la cantină la scurt timp de la incident au găsit-o vinovată de situația creată pe una dintre bucătărese, care a fost amendată cu 800 de lei. Femeia a fost acuzată că nu a respectat regulile de igienă personală, cu alte cuvinte nu s-a spălat pe mâini, și nici nu a păstrat curățenia la locul de muncă, suprafețele sale de lucru fiind murdare. În acest context, stafilococul auriu, microbul rezistent la antibiotice care a provocat îmbolnăvirile și care a fost găsit în mâncare, pe diferite obiecte din blocul alimentar, dar și pe mâinile bucătăresei sancționate, a fost mai ușor de transmis, au considerat inspectorii sanitari.
Între timp, la cantina Universității au fost întreprinse acțiuni de dezinfecție, iar personalul a fost reinstruit cu privire la normele de igienă. Pe de altă parte, ieri, inspectorii sanitari s-au deplasat la producătorul de lactate care a furnizat Universității laptele cu care a fost preparat piureul de cartofi și cașcavalul pentru șnițelul de pui, existând bănuiala că aceste alimente erau deja contaminate la momentul la care au fost livrate. Dacă germenele care le-a băgat în spital pe studentă și mama ei va fi găsit în același lot de produse, inspectorii sanitari vor avea dovada că sursa infecției este producătorul și nu cantina. Chiar și așa, bucătăresei i se poate reproșa că prin modul în care a înțeles să-și facă treaba a favorizat apariția îmbolnăvirilor.