joi, 9 oct 2014 - Anul XIX, nr. 235 (5744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Din acest an şcolar

Profesorii pierd majoritatea în consiliile de administraţie ale şcolilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din această toamnă, profesorii pierd supremaţia în consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare. Mai exact, potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, în CA-ul şcolilor, numărul membrilor din şcoală este mai mic decât cel al membrilor din afara şcolii.

Sindicaliştii din învăţământul sucevean trag un semnal de alarmă cu privire la acest aspect, explicând că noul ordin ar putea politiza şi mai mult şcolile, mai ales că din această structura face parte, mai nou, şi primarul localităţii. De cealaltă parte, conducerea şcolii ar putea fi pusă în situaţia de a aplica hotărâri votate de majoritate, cu care nici ei şi nici oamenii şcolii nu sunt de acord.

Potrivit prof. Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, „faptul că profesorii nu au majoritatea în CA, indiferent de numărul membrilor, faptul că primarul poate face parte din CA duc la politizarea excesivă a conducerii unităților școlare. Pentru primari, acest ordin e foarte bine primit pentru că au control asupra şcolilor. Este evident că atunci când se vor organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor de director e nevoie de avizul CA al unității pentru a participa la concurs, lucru care e ușor de înțeles că va fi la mâna primarului”.

Giani Leonte a mai explicat că noul ordin nu prevede ca directorul adjunct al unei şcoli să facă parte din consiliu de administraţie, liderul de sindicat considerând că ar fi firesc ca adjunctul să fie membru de drept în această structură.

De partea cealaltă, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia” Suceava, prof. Traian Pădureţ, opinează că „se poate întâmpla ca cei din şcoală să nu fie de acord cu o propunere, însă dacă e votată de majoritate, cei dintâi trebuie să o aplice”.

Paradoxul este sesizat şi de Leonte, care menţionează că „membrii din consiliu, care nu sunt angajaţi ai şcolii, nefiind implicaţi în actul educaţional, nu întotdeauna pot lua chiar cele mai bune decizii pentru şcoală”.

„Din toate acestea se înțelege că e nevoie de o nouă Lege a educației naționale, ancorată în realitățile actuale și care să confere stabilitate sistemului educațional cel puțin pentru un ciclu de învățare (12 ani)”, a conchis Giani Leonte.

 

Consiliul poate demite directorul

Consiliul de administraţie este organul de conducere al unităţii de învăţământ.

Traian Pădureţ a explicat că în funcţie de numărul de clase din şcoală, consiliul de administraţie al unei unităţi şcolare poate avea 7, 9 sau 13 membri. În cazul în care aceste structuri au şapte membri, doar trei sunt profesori din şcoală, printre care şi directorul. În consiliile de nouă membri, patru locuri aparţin profesorilor, iar în consiliile cu 13 membri, doar şase sunt oameni ai şcolii.

Din consiliile de administraţie mai fac parte reprezentanţi ai părinţilor, ai consiliului local şi primarul (sau reprezentantul acestuia). Elevii nu sunt reprezentaţi în consiliul de administraţie, dar pot lua parte la discuţii.

În Metodologia de organizare și funcționare a consiliului de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar (aprobată prin Ordinul nr. 4619 din 22 septembrie 2014) se mai arată că această structură are un cuvânt de spus şi în eliberarea din funcţie a directorului.

CA poate propune eliberarea din funcţie a directorului cu votul a două treimi dintre membrii consiliului de administraţie sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a 2/3 dintre membrii acestuia, şi comunică apoi propunerea inspectoratului şcolar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii pierd majoritatea în consiliile de administraţie ale şcolilor.
 Vizualizări articol: 2737 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Profesorii pierd majoritatea în consiliile de administraţie ale şcolilor3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Profesorii au pierdut tot!!!!!! trimis de
( 9 oct 2014, 15:24:05
Datorita amortirii PDL-iste si acum PSD-iste in care se afla liderii de sindicat, in special cei de la nivel national, respectiv, Mos Hancescu si tov. Nistor, profesorii au pierdut rand pe rand toate drepturile !
Naveta se deconteaza pe ici pe colo, sporul pentru conditii vatamatoare nu se mai plateste deloc - nici macar acolo unde sunt sentinte si buletine de expertizare, degrevarea celor cu gr. I si 25 ani vechime e o himera, invatatorii fac ed. fizica fara a fi platiti in loc sa o faca prof. de ed. fizica,clasele sunt suprapopulate - de unde vreti d-nilor calitate cand avem cate 35 elevi in clase, la grdinita sunt si cate 40 copii in grupe, sentintele judecatoresti nu se mai platesc nici in transe.....e varza tot sistemul....... Bravo PDL! Bravo PSD!
1.1  RE: Profesorii au pierdut tot!!!!!! trimis de
( 9 oct 2014, 19:29:33
Eu cred ca amorteala este in primil rand in profesori. Mai umili si mai incovaiati ca noi, nu cred ca exista alta categorie sociala. Si vad asta in randul colegilor mei, care mai ca sunt in stare sa multumeasca ISJ-ului si conducerii scolii, ca nu se pun in aplicare sentintele judecatoresti referitoare la conditiile periculoase si vatamatoare.
Cat priveste faptul ca profesorii nu mai sunt majoritari in CA...nicio problema. Oricum profesorii din CA sunt papusi usor manevrabile. Sunt toti din cercul conducerii, implicit al puterii, si nimeni nu spune decat DA, sa traiti am inteles, era sa aveti o scama, etc, etc.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei