Oprirea apei calde în municipiul Suceava, care afectează aproape 60.000 de persoane, va fi resimţită pentru o perioadă de cel puţin câteva zile, în cel mai bun caz, până spre finele acestei săptămâni.
„În primul rând, vreau să-mi cer scuze în faţa cetăţenilor care sunt la sistemul centralizat şi sunt cu plata la zi. Este o problemă de sistem, deocamdată nu se poate face separarea între cei care plătesc şi rău-platnici, dar sper ca în câţiva ani să fie rezolvată şi această problemă. Atunci vom putea să-i debranşăm doar pe cei care nu plătesc”, a spus ieri şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, care a anunţat că se poartă negocieri pentru ca apa caldă să revină la robinete până la finele săptămânii.
„Fac tot ce se poate ca în perioada următoare să fie reluată furnizarea apei calde – sper chiar că până la finele săptămânii. Sunt în tratative cu cei de la Bioenergy şi cu Termica, pentru a încheia un protocol prin care 42% din încasările de la Termica să fie virate către Bioenergy, în contul energiei termice produse. Dar acesta nu poate fi încheiat astăzi, pentru că una din condiţii este de majorare a costului de transport şi distribuţie a energiei termice, la Termica. Joi, 16 octombrie, vom avea o şedinţă extraordinară de CL, prin care vom discuta această propunere de majorare a preţului la transport şi distribuţie”, a spus Ion Lungu.
Preţul solicitat de Termica, aprobat de ANRSC, este de 159 de lei plus TVA, pentru fiecare gigacalorie care ajunge de la centrala Bioenergy până în locuinţele sucevenilor.
Numai că majorarea tarifului de transport şi distribuţie, condiţie impusă de Termica, care nu afectează direct populaţia, care va plătit tot 185 de lei pe gigacalorie, nu rezolvă problema de fond – cele patru milioane de euro pe care Termica le are de încasat de la populaţie, bani cu care s-ar achita întreaga datorie a Termicii către producătorul de energie termică, Bioenergy (16 milioane de lei).
„Nu în ultimul rând, populaţia trebuie să înţeleagă să plătească. Luna aceasta trebuie să strângem minim un milion de euro, pentru ca aproape jumătate din această sumă să ajungă la Bioenergy, pentru achiziţia de masă lemnoasă.
Partea bună este că există lemn în curte la Bioenergy, partea proastă e că nu poate fi folosit până nu este plătit”, a adăugat Lungu.
Teoretic, pentru ca luna aceasta să fie achitate datorii de un milion de euro către Termica, ar trebui ca, în medie, fiecare din cei peste 21.000 de consumatori racordaţi la sistemul centralizat să achite câte 200 de lei de apartament. În practică, o mare parte din aceste datorii sunt concentrate în „mâinile” câtorva mii de rău-platnici, care i-au „inspirat” şi pe alţii să neglijeze obligaţia de a achita ceea ce consumă.
( 9 oct 2014, 12:25:56
spre TERMICA ?? Cu greu , financiar , am centrala termica de aparament pentru care nimeni nu acorda nici o subventie ba chiar se doreste o taxa de mediu ! Cu multa zarva s-a anuntat ca noua centrala termica va asigura de toate : PRETURI MICI SI CONFORT ! Cred ca singurul lucru pe care il face este sa arda padurile . Sunt multe de spus dar discutiile din presa si inplicit din C L se refera la probleme partinice !