Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a anunţat demararea unei campanii de vaccinare antirabică aeriană şi manuală a vulpilor, în scopul reducerii riscului de transmitere şi extindere a virusului turbării. Campania face parte din programul strategic al României de supraveghere, control şi eradicare a rabiei.
Efectivul de vulpi evaluat pentru anul 2014 este de 2.934 de capete, pe 71 de fonduri de vânătoare, administrate de 18 asociaţii de vânătoare.
Prin acest program inovator se plasează în fondurile de vânătoare vaccinuri antirabice orale. Sunt vizate în principal vulpile, care reprezintă principalul rezervor de virus rabic.
Cazurile de rabie au fost o problemă majoră în ultimii ani în judeţul Suceava, însă, din fericire, s-a reuşit stoparea răspândirii virusului.
În anul 2012 au fost confirmate 38 de focare şi 42 de cazuri de rabie, din care zece la bovine, două la câini domestici, unul la jder, unul la pisică şi restul la vulpi. În 2013 au fost înregistrate oficial 37 de focare de rabie, cu 40 de cazuri, din care opt la bovine, unul la bursuc, trei la oi, două la capre şi restul la vulpi.
În prima jumătate a acestui an au fost înregistrate doar trei cazuri de rabie, unul la bovină şi două la vulpi.
( 9 oct 2014, 22:42:09