Apa caldă nu mai curge la robinetele sucevenilor. Anunţată iniţial pentru data de 7 octombrie, adică ieri, oprirea apei calde, din cauza lipsei combustibilului la noua centrală de termoficare a Sucevei, a fost resimţită abia astăzi.
Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a faptului că oprirea centralei a fost făcută ceva mai târziu decât s-a anunţat iniţial, arderea biomasei încetând abia aseară, în jurul orei 17.00, iar, din inerţia sistemului, sucevenii au beneficiat în continuare de apă caldă, întreaga seară.
Numai că, centrala, odată oprită, nu se ştie când va fi repornită.
Rezervele de biomasă ale Bioenergy sunt epuizate, iar datoriile către principalul furnizor de masă lemnoasă, Schweighofer, care sunt de aproximativ 1,7 milioane de euro, au dus la sistarea oricărui transport de combustibil lemnos.
În aceste condiţii, intenţiile celor de la Bioenergy sunt clare – nu vor porni centrala până când nu vor primi de la Termica, deci implicit şi de la suceveni, o parte din restanţele de 160 de miliarde de lei vechi – costul energiei termice furnizate în special în iarna trecută.
Noua centrală poate funcţiona şi fără a furniza căldură sucevenilor
„Mingea e în terenul dvs şi al operatorului de termoficare, care trebuie să facă ceva să încaseze banii de la populaţie. Am văzut în presă că furnizarea energiei termice de către producător este condiţionată de achitarea unei cote de 42% din încasări. Astăzi, acel protocol e încheiat pe 0 lei, nu avem ce împărţi. Noua centrală poate funcţiona şi fără a furniza căldură sucevenilor. Dacă nu se doreşte şi nu se plăteşte, asta este. În loc să discutăm azi când pornim căldura, la noi se opreşte”, le-a transmis ieri primarul Ion Lungu reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari prezenţi la şedinţa lunară de la sediul Primăriei Suceava.
Protocolul prin care Termica se obligă să achite 42% din încasările de la populaţie, agenţi economici şi municipalitate către Bioenergy este încă la stadiul de discuţii, cele două părţi urmând să se pună de acord asupra modului în care acesta va fi redactat, înainte de a fi parafat.
Practic, hârtia respectivă ar putea fi semnată şi astăzi, dacă toate părţile implicate vor cădea de acord, dar rămâne în picioare problema efectuării unor plăţi către Bioenergy, cu care firma să îşi procure noi cantităţi de biomasă.
„În măsura în care acest protocol va fi semnat, dar Termica nu face nici atunci plăţi, nu avem decât să dăm banii direct către Bioenergy. Asta e tot ce poate face primăria pentru a nu se bloca furnizarea căldurii şi apei calde”, a spus Lungu.
„În 28 de ani Termica niciodată nu a recurs la o măsură atât de drastică”
Reprezentanţii Termica Suceava au spus că sunt dispuşi să încheie oricând protocolul solicitat de Bioenergy, ba chiar că au semnat deja o variantă a acestuia, redactată de ei, în baza discuţiilor purtate. În acelaşi timp, şi-au exprimat dezaprobarea vizavi de măsura luată de Bioenergy, de a opri furnizarea apei calde în întreg oraşul.
„În cei 28 de ani de când Termica asigură termoficarea în municipiul Suceava, adică de la 1 ianuarie 1986, niciodată nu a recurs la o măsură atât de drastică, să oprească termoficarea în întreg oraşul. Nu este o soluţie, nu aduce bani, ba chiar dimpotrivă. Mereu am căutat alte soluţii pentru a ne plăti furnizorii”, a declarat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, care a spus că societatea de transport şi distribuţie a energiei termice este cu încasările la nivelul lunii februarie 2014 şi plăteşte facturi către Bioenergy la nivelul lunii februarie, chiar de înregistrează pierderi uriaşe din activitatea prestată la un tarif care nu a mai fost actualizat din 2006.
Termica are de recuperat de la populaţie datorii de aproximativ 160 de miliarde de lei vechi, cam cât are de achitat, la rândul ei, către Bioenergy.
( 8 oct 2014, 14:42:18
Au sperat sa se imbogateasca peste masura in timp record si sa ne arda mii de hectare de padure.